התעשייה הצבאית (תעש) השלימה באחרונה את פיתוח הרקטה הסילונית MARS, שמאפשרת תקיפה אווירית מדויקת של מטרות קרקעיות - ממרחק רב. בתעש אומרים כי הרקטה עברה סדרה של ניסויים מוצלחים, שבמסגרתם שוגרה בשטחי אימון והוכיחה יכולות טובות.
את תוכנית הפיתוח של ה-MARS הוביל צוות מחטיבת הטילים של התעשייה הצבאית - מלטם. היא גובשה על בסיס ניתוח הצרכים של שדה הקרב העתידי - וכבר בקרוב תוצע בידי החברה לצה"ל כמו גם לצבאות זרים, כמובן בכפוף לקבלת אישורי הייצוא המתאימים מצד משרד הביטחון.
במסגרת התוכנית לשווק אותה בקרב צבאות העולם, הרקטה החדשה הותאמה באופן שבו ניתן יהיה לעשות בה שימוש במגוון נרחב של מטוסי קרב שמשמשים כיום חילות אוויר מודרניים. בתעש אומרים כי בקבוצת המטוסים שבכוחם לשאת את ה-MARS, מטוסי F-15 ו-F-16 אמריקניים כמו גם מטוסי קרב רוסיים מסוג סוחוי 30, סוחוי 27, סוחוי 25 ומיג 29; מטוס הקרב יורופייטר שפותח ומיוצר בידי מספר מדינות אירופאיות ומשמש בין השאר את כוחות נאט"ו, מיראז' מתוצרת צרפת והמטוס הישראלי כפיר C-7 שאמנם כבר לא משמש את חיל האוויר הישראלי - אך משמש את הצבאות של סרי לנקה, אקוודור וקולומביה במסגרת משימות הביטחון השוטפות ואת חיל האוויר האמריקני במסגרת אימונים.
אורכה של הרקטה 4.4 מטר והטווח שלה מוערך בכ-100 קילומטר וזאת, כשהיא מנווטת את עצמה לעבר המטרה שהוגדרה לה באמצעות מערכת GPS. הגדרת המטרה לרקטה נעשית מראש, עוד בשלב תכנון התקיפה. בתעש אומרים כי בזכות המהירות הגבוהה שלה, וכושרה לנווט במדויק ממרחק רב אל המטרה בשיטת "שגר ושכח", יש בשימוש בה כדי לאפשר תקיפת מטרות נייחות וניידות גם במצב שבו הן מוגנות במערכות נ"מ (נגד מטוסים). באופן זה, מטוסי קרב יכולים לשגר את הרקטה לעבר מטרות שונות - בלי להיחשף למערכות הגנה אלה.
"הטיל כבר בשל"
לפני כחודשיים ייחסה התקשורת הזרה תקיפה של שיירת נשק בסוריה לחיל האוויר הישראלי. על פי אותם פרסומים, מדובר בפעולה שסיכלה העברת נשק מפר איזון לחיזבאללה. לפחות בחלק מהפרסומים נטען כי בניסיון להימנע מהפרת הריבונות הסורית, מטוסי הקרב הישראליים שיגרו את הטילים מעל שטח לבנון.
בישראל לא מתייחסים לדיווחים: "במקרה של MARS, קיימת יכולת לשתק מטרות מרחוק, במהירות ובאופן מדויק - מה שגורם לכך שהרקטה נחשבת כבר עכשיו אטרקטיבית בקרב כמה צבאות בעולם שמתעניינים בה", אומר בשיחה עם "גלובס" מנהל חטיבת מלטם וסמנכ"ל תעש, יובל שרוני. "הטיל כבר בשל, לאחר שעבר סדרה מוצלחת של ניסויים. מעבר להיותו על קולי - הוא בעל יכולות טכנולוגיות שהחטיבות השונות של תעש פיתחו במהלך השנים האחרונות, כך שהוא עונה לצרכים קיימים בשדה הקרב כיום וצפוי לענות גם על צרכי שדה הקרב העתידי".
הפיתוח של MARS מצטרף לעוד שורה של פיתוחים שהובילו החטיבות השונות של תעש בשנים האחרונות, ונועדו לרענן ולעדכן את פורטפוליו המוצרים של החברה. תעש, חברה ביטחונית ממשלתית, פונה באמצעות קו המוצרים החדש שלה לשווקים חדשים בעולם. לצד הרקטה החדישה, היא מציעה מגוון של טילים וסוגי חימוש תוך התאמתם לצרכי הלקוחות. בין מוצרי החברה גם הרקטות הכותש, רממ והטיל דלילה.