"שדה הקרב הוא ממלכת אי הוודאות". קארל פון קלאוזוביץ טבע את המשפט הזה לפני יותר מ-200 שנה, והמשפט – עדיין נכון. אחד מאפיקי הפיתוח הטכנולוגים כיום הוא הגדלת טווח, יכולת, מרחק ואיכות הראייה של הכוחות הלוחמים. זאת בכדי לאפשר להם לקבל החלטות נכונות בזמן אמת בשדה הקרב, להיות מסוגלים לתת מענה מהר יותר לאירועים שמתפתחים רחוק מהם - ולהפיג את ערפל אי הוודאות עד כמה שאפשר.
בטקס שיערך הערב (ג') בלטרון, יוענק האות הטכנולוגי לעשרה קצינים מהמערך הטכנולוגי בחילות השונים וביחידות השונות בדרגות של עד רב סרן, על תרומה טכנולוגית ייחודית לצבא. רס"ן ד"ר בני מילגרום, רמ"ד אלקטרו-אופטיקה בחיל הים, הוא אחד הקצינים שיקבלו את האות הזה על מצוינות טכנולוגית לאורך השנים. מילגרום פיתח אמצעי לחימה שמשנה באופן שמשמעותי את יכולות הקומנדו הימי הישראלי: פריסקופ שיאפשר להם לראות מה קורה מעל פני המים מבלי להיחשף.
"כוח שהיה מקבל משימה לא היה יודע מה קורה מעל המים. המערכות היחידות לא היו חשאיות והן היו עלולות לחשוף את הכוח. המערכת הזו חשאית, ומאפשרת לכל כוח להשתמש ביכולות טכניות גבוהות", אומר רס"ן מילגרום. קצין חיל הים מנוע מלחשוף על המערכת החדשה הרבה פרטים, אך מהמעט שהוא מספר נראה שמדובר בפיתוח פורץ דרך. "ככל שיש לך יכולת לזהות מטרות בטווח גדול יותר יש לך יתרון על הצד השני, לכן, זה ברור שהמערכת נותנת לכוחות בשטח עוד יכולות שלא היו קודם, שמשפרים את טווח התגובה שלהם - שגם ככה הוא טוב היום".
כבר עובדים על הדור הבא
המערכת עברה את כל שלבי הפיתוח בחיל הים, הותאמה לכלי השיט של החיל וכבר ראתה כמה וכמה מבצעים בחיל הים. המשוב מהכוחות בשטח חיובי ביותר: "כרגע עובדים על פיתוח הדור הבא. המערכת הזו היא מצע טוב של פיתוח מערכות מתקדמות יותר", אומר רס"ן מילגרום.
ההצלחה של המערכת הביאה יחידות מיוחדות נוספות בצה"ל, מחוץ לחיל הים, לדרוש מערכת דומה לשאר מערכי הקומנדו הישראלים. רס"ן מילגרום מדגיש שכרגע אין שום תכנית לייצא את המערכת לכוחות מיוחדים בחו"ל, זאת בגלל חשאיות המערכת, הטכנולוגיה בה עושים שימוש והיתרון שרוצים לשמור לחיילים שלנו. כפי שמשתמע מדבריו של הקצין הישראלי, המערכת החדשה שמה את כוחות הקומנדו הישראלים ביתרון משמעותי מול כל מי שיפגוש אותם בשדה הקרב.