טלפונים חכמים (סמארטפון) משמשים כיום כמחשב נייד לכל דבר: דרכם ניתן לגלוש באינטרנט, להתחבר למערכות בעבודה, לצלם, להאזין, להקליט ועוד. לדברי אלוף משנה (מיל') רון וייסברג, בעברו ראש מחלקת ביטחון מידע בצה"ל וכיום מבעלי חברת "Wise-Sec" שמתמחה בפיתוח טכנולוגיות כנגד איומי אבטחת מידע, הטלפונים החכמים הם היעד הבא לתקיפה במסגרת לוחמת הסייבר והמודיעין.
"השימוש בטלפונים חכמים רק הולך וגובר, במדינות רבות כ-50 אחוז מהטלפונים הניידים הם סמארטפונים. את הטלפונים האלה ניתן לנצל גם לאיסוף מידע וגם לתקיפה מרחוק", אומר וייסברג. "פעם זה היה רק טלפון, היום יש בו חיבור ישיר למייל ולאינטרנט, אנשי קשר, סיסמאות ואסמסים, מצלמה, מיקרופון ומכשיר הקלטה, Bluetooth, אופציה לאיתור אדם באמצעות ג'י.פי. אס, ועוד. כבר קרו מקרים שחוקרים פרטיים הפעילו מיקרופון והקלטה מרחוק ובעצם עשו האזנת סתר, כך שהדבר בהחלט מהווה סיכון ממשי כיום".
מכשירי ציתות פוטנציאליים
החברה סיימה לפתח באחרונה מערכת שבאה להתמודד עם איומים אלה. המערכת נקראת "Cellusec". היא דואגת לנטרל את היישומים השונים במכשיר הטלפון כל עוד בעל הטלפון נמצא באזור המוגדר רגיש. המערכת כבר הותקנה באחת מהתעשיות הביטחוניות הגדולות בארץ.
"אנחנו לא רוצים שאדם יוכל לצלם, להקליט או להוציא מיילים החוצה בזמן שהוא נמצא במתחם מסווג כמו בסיס צבאי, מפעל ביטחוני וכולי, ואנחנו גם לא רוצים שמישהו ישתלט לו על הטלפון מרחוק ויצליח לאסוף מידע על המקומות האלה. המערכת מתוכנתת 'לדעת' מתי אותו אדם נמצא בשטח הרגיש מבלי לעשות שימוש ברשת או בג'י.פי.אס. גורמי הביטחון קובעים בדיוק איזה יישומים הם לא רוצים שיפעלו והמערכת דואגת לנטרל אותם. כשהבנאדם יוצא משם, הטלפון חוזר לפעילות מלאה", אומר וייסברג.
ב-2008 דווח כי בחיל הים נאסרה הכנסת טלפונים סלולריים עם מצלמות לבסיסי החיל, מטעמי ביטחון מידע – הוראה שהובילה לפרסומים אודות חיילים שנאלצו להרוס את המצלמה או לרכוש טלפון חלופי מכספם על מנת שלא לסרב פקודה. בצה"ל כבר משאירים את הסלולרי אצל הפקידה בחוץ בעת שמתקיימים דיונים חשובים, בהתאם לפקודה האוסרת שימוש בטלפונים סלולריים, למעט "ורד הרים", במהלך אימונים, פעילות מבצעית ודיונים מסווגים.
אבל באחרונה דווח שהסמארטפונים, שמומחים ביטחוניים מאשרים כי הם מכשירי האזנה ומעקב אופציונליים, מגיעים לצבא, ולא רק דרך החיילים שמביאים אותם מהבית: באחרונה נחתם הסכם התקשרות בין צה"ל לחברת סלקום, בעקבותיו יוחלפו מרבית הטלפונים הסלולריים של אנשי הקבע בסמארטפונים. עם זאת, כחלק מהחוזה שנחתם עם סלקום, התחייבה החברה לספק לצה"ל גם מכשירים ללא מצלמה, וללא אפשרות הקלטה או חיבור ל-WIFI, כחלק מנהלי ביטחון המידע.