אתמול הסתיים מבצע עמוד ענן, אותו ניתן להגדיר ללא שום ספק כמלחמת הטיל ברקטה. מדינת ישראל יכולה להיות גאה שהיא מהמובילות בתחום – מערכת כיפת ברזל השיגה על פי נתוני דובר צה"ל למעלה מ-85 אחוזי הצלחה. אין ספק שגם באיראן הביטו מאוד בדאגה על הצלחת המערכת ולא בכדי ציין שר הביטחון אהוד ברק שבקרוב תיכנס לשרות מערכת נוספת, שרביט קסמים.
נכון להיום יש לישראל חמש סוללות כיפת ברזל מבצעיות, כשהאחרונה נכנסה תוך כדי המבצע, ו-4 עד 6 סוללות נוספות אמורות להיכנס לשרות מבצעי בשנים הקרובות. ועדת שרים לענייני הצטיידות כבר אישרה את הצעתו של שר הביטחון אהוד ברק להרחבת ההצטיידות של מערכת הביטחון בכיפת ברזל בהיקף של 750 מיליון שקלים נוספים, ומנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל' אודי שני, חתם במהלך המבצע על החוזים בין משרד הביטחון לתעשיות הביטחוניות. בחמש השנים האחרונות הושקעו בפיתוח והצטיידות במערכת כיפת ברזל למעלה מ-2.2 מיליארד שקלים.
השלמת הפער בין כיפת ברזל והחץ
מערכת שרביט קסמים עליה דיבר שר הביטחון בנאום הפסקת האש, אמורה להשלים שתי מערכות קיימות לאחר כניסתה לשרות מבצעי, כיפת ברזל והחץ. מערכת כיפת ברזל שפועלת כיום במערך ההגנה האווירית נותנת מענה הגנתי לרקטות שמגיעות לטווח מקסימלי של 70 ק"מ. הסוללה מסוגלת להגן על מרחב מסוים באמצעות מערכת מכ"ם ומספר משגרים. מכ"ם המערכת מזהה שיגור ובוחן את מסלול הרקטה, והמערכת יודעת לנתח איפה תנחת הרקטה; במידה ומדובר בשטח פתוח לא יתבצע יירוט. במידה והיא מזהה איום על מרחב ההגנה ישוגר טיל מסוג טמיר בעל בראש ביות אלקטרו-אופטי ומרעום קרבה – ברגע שהטמיר מתקרב למטרה הוא מתפוצץ עליה.
מערכת נוספת שלא הייתה נחוצה בעימות האחרון היא מערכת החץ, שפועלת בחיל האוויר מאז שנת 2002. נכון להיום יש שתי סוללות טילי חץ במסגרת יחידת חרב מגן (סוללה נוספת נכנסה במהלך השנה האחרונה). מערכת החץ היא זאת שסוגרת את שמי המדינה מפני איום טילים בליסטיים. גם פה מדובר במכ"ם עוצמתי מסוג אורן אדיר, שיודע להכווין את הטיל לעבר המטרה עליה הוא אמור להתפוצץ. סוללת חץ מורכבת ממספר משגרים. לחץ יש את מערכת השליטה והבקרה מהמתקדמות בעולם מסוג "אתרוג זהב", מערכת שיודעת לדבר עם סוגי מערכת נוספים כמו סוללות פטריוט או שרביט קסמים. היא גם מחוברת למפקדות של זרועות כמו פיקוד העורף, להם היא מספקת התראה.
כיום עובדים בישראל על טילי החץ 2 וחץ 3. על פי מתכנני המערכת הצפי הוא ל-90 אחוז הצלחה. מכ"ם אורן אדיר יכול לזהות ולעקוב אחרי שיגור שבוצע ממרחק של מאות קילומטרים. המכ"ם מכווין את טיל החץ שאמור לטוס למרחק רב ולהשמיד את טיל האויב בעודו באוויר.
השרביט שישמיד טילים עד טווח 250 קילומטרים
בדיוק באמצע אמורה להיכנס המערכת הבאה, שרביט קסמים מבית רפאל וריית'און האמריקאית (פיתוח משותף). המערכת אמורה להתמודד עם טילים לטווחים בינוניים שבין 40 ל-250 ק"מ דוגמת טילי הזלזל של חיזבאללה, הפתח 110 וקטיושות מוגדלות טווח. מערכת שרביט קסמים תהיה מורכבת ממכ"ם, חדר שליטה ובקרה ובנוסף מספר משגרים שבכל אחד מהם יהיו טילים מסוג סטנר (Stunner). מפתחי המערכת מדברים על טיל שיהיה מסוגל להשמיד מלבד טילי אויב גם מטוסים ואפילו טילים שנורו מכלי טיס מנמיכי טוס.
מערכת שרביט קסמים תהיה מסוגלת לפעול בכל שעות היממה ובכל מזג אוויר. היא יודעת לנתח את מטחי הטילים של האויב ואמורה לדעת איזה מהטילים ששוגרו להפיל ראשון על פי תוצאות ניתוח איומים. יתרון חשוב זה היכולת של המערכת להפיל טילים גם בסביבה שבה יפעלו מטוסים של חיל האוויר מבלי לפגוע בהם.
משגרי שרביט קסמים ניידים וניתנים לפריסה באופן מהיר. גם טעינת המשגר נחשבת ליעילה ומהירה במיוחד ומרגע שנפרסו הם מספקים הגנה מורחבת. המשגרים יוצבו בנקודות מפתח ברחבי המדינה וניתן יהיה לשלוט בהם ממרכז בקרה ארצי. בישראל מתכננים לרכוש כ-4 סוללות אולם גורמים בצבא מעריכים שכדי לכסות את כל החזיתות יהיה צורך בלפחות 12 סוללות שרביט קסמים. בשנתיים האחרונות ביצעה המערכת מספר ניסויי יירוט מוצלחים אבל למרות ההצהרות של שר הביטחון צפוי עיכוב קל בכניסה לשרות.
בקרוב: סגירה הרמטית של המדינה בפני טילים
כאשר תיכנס מערכת שרביט קסמים לשרות מבצעי, מתוכנן לקום במסגרת החיל חדר בקרה מרכזי. על פי התוכניות לוחמי מערך ההגנה האווירית ישבו באותו חדר בקרה משוכלל וינהלו משם את כל מערכות ההגנה מפני טילים. כאשר כל המערכות יהיו מבצעיות – כולל טילי חץ 2 ו-3 – מדינת ישראל תיסגר באופן הרמטי כמעט מפני איום טילים מכל סוג. בסופו של תהליך כיפת ברזל תגן על שמי ישראל מפני איום רקטות החמאס וחלק מאלה של חיזבאללה. שרביט קסמים יגן עלינו מפני האיום העיקרי של חיזבאללה וצבא סוריה, ומערכת החץ תגן מפני האיום האיראני. יש לציין שלכל אלה יש עוד מערכת קיימת, טילי פטריוט משודרגים, שאמורים ליירט גם הם טילים בליסטיים בגובה נמוך מהחץ וטילי שיוט.
למרות כל ההצלחות עדיין ישנם לא מעט גורמים שמבקרים את המערכות השונות. הסיבה העיקרית היא כספית. מרבית המתנגדים לכיפת ברזל נעלמו אי שם בשנת 2011 אז החלה ליירט את הרקטות שנורו מהרצועה. אולם אלה שנשארו כיום טוענים שמדובר במערכת שמסוגלת להגן על תא שטח קטן באופן יחסי מה שמצריך כמות גדולה של סוללות. פה נכנס הטיעון הכספי כאשר הערכות מדברות על עלות של 30 אלף דולר לכל טיל טמיר וכ-50 מיליון דולר לסוללה. במקרה של שרביט קסמים מדובר כבר על סכום של יותר מ-100 מיליון לסוללה ומערכת החץ מגיעה לסכום אסטרונומי – 3 מיליון דולר לטיל. כל המחירים מוערכים משום שהיצרנים בתחום הביטחון לא נוהגים לפרט במידע.
נשק שובר שוויון
כאמור בכיפת ברזל מרבית המתנגדים נעלמו אחרי ההצלחה, בטח זו של מבצע עמוד ענן, ובכלל מי שבעד יודע שהחישוב של עלות טיל מול רקטה אינו מדויק. יש לזכור שכל רקטה שנוחתת בתחומי העיר גורמת לנזק אדיר. לא קשה לתאר מה יהיה גודל הנזק במקרים של טילים כבדים יותר עם ראשי נפץ של מאה קילו ומעלה. מדובר אומנם בחישוב קר אבל גם להרוגים יש מחיר כספי וכל אחד עולה למשק הישראלי 1.2 מיליון שקלים. עוד מציינים התומכים שהמערכת מסייעת, כמו במקרה של החץ, למערכות נוספות ובנוסף מציגה לעולם את העליונות הטכנולוגית של מדינת ישראל, מה שמשפר את ההרתעה. למרות ההצהרות של חמאס לכולם ברור שמערכת כיפת ברזל הייתה נשק שובר שוויון שנתן למדינאים יכולת החלטה בתנאים נוחים ובלי לחץ כבד של הרוגים. עכשיו תכפילו את זה אל מול חיזבאללה ושאר מדינות האויב כאשר תיכנס לשרות מערכת שרביט קסמים.