נשיא ארה"ב ברק אובמה יצא ב-14 באוקטובר בהצהרה היסטורית: הוא שולח כמאה יועצים צבאיים למרכז אפריקה, על מנת לעזור במאמצים לנטרל את אחת מקבוצות המורדים הידועות לשמצה ביבשת – צבא ההתנגדות של האל (The Lord's Resistance Army). היועצים האמריקאים יעזרו לצבאות אוגנדה, דרום סודן, קונגו והרפובליקה של מרכז אפריקה – שהתאגדו על מנת לתפוס או להרוג את דרג ההנהגה של צבא ההתנגדות, מיליציה דתית חמושה ומטילת אימה, שמבצעת זוועות בלתי נתפסות באזרחי מרכז אפריקה כבר למעלה מ-20 שנה.
המיליציה מבצעת פשעים נגד האנושות
אבל מהו הכוח הזה, שהצליח לאחד כנגדו את צבאות האזור? אובמה שולח את מאה החיילים הללו אחרי שנים של לחץ מצד לוביסטים וקבוצות בינלאומיות לזכויות אדם. בפיהם היה שם אחד: ג'וזף קוני.
קוני, מנהיג צבא ההתנגדות של האל, הצליח להטיל אימה וטרור במרכז אפריקה, הן בקרב האזרחים והן בקרב המנהיגים. שורשי קבוצתו נעוצים במלחמת האזרחים שפרצה באוגנדה בשנות ה-80 וה-90. הפלג הקיצוני דגל בטיהור רוחני, שהושג באמצעות התנגדות אלימה לממשלה החדשה שהוקמה ולמי ששיתף איתה פעולה. קוני, מנהיג הפלג, הפך לנביא מטעם עצמו, שכוחותיו הרוחניים לכאורה עוררו דבקות בקרב חסידיו - רבים מהם נחטפו כילדים בעוד פשט צבא ההתנגדות של האל על כפרים ובתי ספר. צבא ההתנגדות הוציא לפועל זוועות, כשאנשיו קטעו גפיים וחתכו אפים, שפתיים ואוזניים של קורבנות רבים, במטרה להשליט פחד בקרב האוכלוסייה הכללית.
אחרי שהוברחו ממולדתם על-ידי הצבא ואזרחים זועמים, שהו אנשי צבא ההתנגדות בסודן, עד שהממשלה שם החליטה לנתק אותם כלכלית ולוגיסטית. בית הדין הבינלאומי הוציא צווי מעצר כנגד קוני וארבעה מסגניו, שהואשמו בפשעים נגד האנושות. ב-2006 הגיע קוני לשולחן המשא ומתן, אך עד 2008 קרסו שיחות השלום. קמפיין צבאי נרחב צמצם את מספר המורדים בצבא ההתנגדות לכ-200 עד 400 בלבד, אבל לא הצליח ללכוד את ההנהגה הבכירה.
באמצע שנות ה-2000 ברח צבא ההתנגדות של האל לתוך היער הסבוך בצפון מזרח קונגו ובדרום הרפובליקה של מרכז אפריקה. הקבוצה זנחה מאז כל זכר לאידיאולוגיה פוליטית; המטרה הבודדת היא הישרדות. השיטה העיקרית היא תקיפת ובזיזת כפרים, תוך גיוס צעירים, לפעמים ילדים ממש, כחיילים.
במהלך יותר מ-20 שנות אלימות, הספיקו אנשי צבא ההתנגדות להרוג או להטיל מום באלפי אנשים, לחטוף רבים אחרים ולעקור מיליונים ממקומם. הקבוצה חוטפת ילדים ומכריחה אותם להרוג, ולבסוף שוטפת את מוחם עד להפיכתם לחיילים נאמנים. המורדים מחזיקים בנערות צעירות כשפחות מין, ובשבויים אחרים כעבדים.
הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב נשלחו לאפריקה כדי לעזור
אפשר להגיד שארצות הברית הייתה אלרגית בכל הנוגע להצבת חיילים באפריקה, מאז תקרית בסומליה ב-1993 שגבתה את חייהם של 18 חיילים אמריקאים. אי אפשר להגיד שכיום יש מי ששש בארה"ב לשלוח את חייליו ליבשת, אבל שינויים חלו תחת ממשל אובמה, שחרת על דגלו את הצורך להגן על אזרחים במצוקה. בלוב הביא השינוי הזה להפלתו של מועמר קדאפי, גם אם במקרה ההוא לא נעשה שימוש בכוחות רגליים.
כל זה לא קורה כמובן רק על מנת להציל אזרחים חפי פשע ולרצות ארגונים לזכויות אדם: במקרה של אפריקה, רואה אמריקה באוגנדה בעלת ברית חשובה באזור, בשל מחויבותה למאמצי שלום בסומליה; הצעד שתעשה לקראתה על ידי הפלת צבא התנגדות של האל תהיה, אם כך, השקעה קטנה יחסית, שעשויה להניב רווח משמעותי בטווח הארוך.
בבואו לקרוא תיגר על צבא ההתנגדות של האל, קיבל אובמה מנדט מהקונגרס האמריקאי: ב-2010 חוקק חוק לפיו צריכה ארה"ב לגבש אסטרטגיה לנטרול הכת המסוכנת. החודש, כאמור, הוחלט לשלוח לאזור יועצים, בעיקר מקרב הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב, בתקווה שאלה יאמנו את הכוחות המקומיים ויעבירו ידע טקטי חשוב שיוביל לבסוף לעצירת מסע הדמים של ג'וזף קוני.
גורמים בארה"ב כבר הספיקו להסביר כי למרות שהיועצים יהיו כמובן חמושים, הם לא ייקחו חלק בקרבות ובמבצעים עצמם. פריסת היועצים היא, נכון לעכשיו, הניסיון המשמעותי ביותר שיזמה ארה"ב להפלת צבא ההתנגדות; אך האם האמריקאים אכן יצליחו בסופו של דבר לעזור לאפריקאים להביס את צבא החיילים-ילדים של קוני? רק הזמן יחשוף זאת. מה שברור הוא שללא קשר לאינטרס האמריקאי, מפלתו של קוני תציל אלפי אזרחים. בינתיים, סיכם זאת בעצמו מפקד כוחות ארה"ב באפריקה, הגנרל קארטר האם, כשהצהיר באחרונה כי "המעשים של קוני צריכים להסיר כל ספק לכך שהרשע קיים בעולם".