המתח בין ארה"ב ואירן גובר באחרונה באופן בולט לעין: התבטאויות הולכות ומקצינות משני הצדדים, איום האירני על סגירת מיצרי הורמוז למול נושאת המטוסים האמריקאית המשייטת שם, וההתגרות האירנית בדמות הצגת הכטב"ם האמריקאי בטלוויזיה – אלה רק שלוש דוגמאות מתוך רבות. אבל כשזה מגיע לכוח צבאי ולא רק לדיבורים, הרי שלא רק בים, בדמות כלי השיט של הצי החזק בעולם, ובאוויר, בדמות מפציצים ופצצות חודרות בונקרים מתוקשרות, מחזיקה אמריקה בנשק משמעותי אסטרטגי למול האירנים. השבוע נחשף כי מעבר למפרץ הפרסי, מחזיקה ארה"ב גם בכוח קרקעי חדש למבצעים מיוחדים.
כוח אדם מאומן המצטיין בפעילות בסביבות לא בטוחות
האתר "Wired.com" מדווח כי מפקדת הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב מאשרת שיחידת עלית אמריקאית חדשה פועלת באזור. משימתה המוצהרת והיומיומית של יחידת הקומנדו, ששמה הרשמי הוא "הכוח המשולב למבצעים מיוחדים", היא לייעץ ולתדרך יחידות צבאיות השייכות לבעלות הברית הערביות של ארה"ב באזור, תחת השם המשותף "המועצה לשיתוף פעולה במפרץ". המדינות הערביות הללו מחשיבות את אירן כאיום החוץ העיקרי שלהן. יפתח שפיר, חוקר בכיר וראש פרויקט המאזן הצבאי במזרח התיכון במכון למחקרי ביטחון לאומי, כבר תיאר בראיון שנתן לפז"ם בעבר את יחסן של המדינות המפרציות לאירן, בשתי מילים בלבד: "פחד מוות".
כוח המשימה האמריקאי מספק לצורך העניין "כוח אדם מאומן היטב, המצטיין בפעילות בסביבות לא בטוחות", כך לפי מייג'ור רוב בוקהולט, דובר הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב במזרח התיכון. יחידת הקומנדו "חותרת להתעמת עם איומים בלתי רגילים". מה לדעתכם זה אומר בדיוק?
קודם לפרסום הנוכחי, סירב צבא ארה"ב להכיר רשמית ביחידת העילית הזו, שמסתבר כי החלה את פעילותה כבר בשנת 2009, בערך באותו הזמן בו דחתה ההנהגה האירנית את הצעתו של הנשיא אובמה להשקת דיאלוג דיפלומטי מחודש. אבל העובדה שצבא ארה"ב הסכים סוף כל סוף להכיר בקיומה של היחידה לא אומרת שהוא גם יחשוף מה היא עושה או עשויה לעשות בעניין האירני. "יהיה זה לא הולם לדון בתוכניות האופרטיביות הנוגעות לאומה כלשהי", אמר הדובר.
מבוססת על אחד מצוותי העילית של יחידת אריות הים
אז נכון, כרגע אין הוכחות הנוגעות לפעילות התקפית שביצעה היחידה כנגד אירן. האם אנשי הקומנדו הם שביצעו את פעולות ההתנקשות כנגד המדענים והאישים האירנים באחרונה? הילרי קלינטון, שרת החוץ של ארה"ב, הכחישה כל מעורבות אמריקאית באופן גורף, בעוד הקודקודים הישראלים שותקים. בואו נסכם את החידה הזו ב"אי אפשר לדעת".
יכול להיות כי גם הפעם מדובר בתחביב הסמי-קולוניאלי החדש-ישן של ארה"ב, לאמן את לוחמי בעלות בריתה החדשות על מנת שיעשו את העבודה בעצמם. במצב כזה, הפעילות נגד אירן תהיה בלתי ישירה. לפי הדובר הראשי של הכוחות המיוחדים בצבא ארה"ב, קולונל טים נאיי, יחידת הקומנדו אמונה על "תיאום כל פעילויות ואימוני הכוחות המיוחדים עם אומות המועצה לשיתוף פעולה במפרץ". הכוחות המיוחדים של האומת האלה, אגב, הולכים ומשתפרים. הקומנדו הקטארי הגיע ללוב עוד טרם נפילתו של קדאפי על מנת לאמן את המורדים הלובים לכיבוש טריפולי; וגם איחוד האמירויות הערביות שם את כוחות העלית שלו בעדיפות גוברת באחרונה.
כרגיל, כשזה מגיע ליחידות מיוחדות, לא כל המידע בנמצא. גם על יחידת הקומנדו החדשה של ארה"ב לא יודעים הרבה. מה שכן יודעים הוא שהיא מבוססת על אחד מצוותי העילית של יחידת אריות הים הידועה. המילה "משולב" בשמה הרשמי, "הכוח המשולב למבצעים מיוחדים", מצביע על כך שאת יכולותיה שואבת היחידה מחיל הים, מצבא היבשה, מחיל האוויר וכן מהנחתים. כרגע לא ידוע מיהו מפקד היחידה, או היכן בדיוק היא או מפקדתה ממוקמות. הדוברים של צבא ארה"ב מייחסים את העמימות לשמירה על ביטחון כוח האדם ביחידה, וכן להצלחה במשימותיה.
בין אם מדובר ביחידה המיועדת לאימונים ולתיאום בלבד, או שהמשימות הללו כוללות גם פעולות התקפיות, הרי שיחידת הקומנדו החדשה של צבא ארה"ב מגלמת בעצם קיומה אופציה נוספת המונחת על השולחן הבינלאומי, כזו שמגבה את רמטכ"ל צבא ארה"ב כשהוא מצהיר שארה"ב יכולה לפתוח את מיצרי הורמוז, במידה ואלה ייסגרו, גם בכוח. נדמה שלא רק הרטוריקה בין אירן, ארה"ב וישראל מתחממת, אלא גם השטח.