בעיניים של לא מעט ישראלים, וגם בעיניהם של רבים מתושבי העולם, צה"ל נחשב לאחד הצבאות הכי חזקים שיש. מאחורי התואר הזה, שלא ניתן כלאחר יד, יש לא מעט עבודה קשה, שעות של יזע מאמץ והרבה דם של אלפי חיילים בסדיר ובמילואים, בים, באוויר וביבשה. נכון שצה"ל לא עשיר כמו הצבא האמריקאי ובטח שאינו גדול כמו הכוחות המזויינים של סין, אבל לאורך השנים העמיד הצבא לא מעט קבלות שהפכו אותו למותג שהוא כיום.
ראשונים באוויר: שיאני ההפלות
לא פחות מ-4,000 מטוסי F-16 יוצרו במפעלים של חברת ג'נרל דיינמיקס (ולאחר מכן באלה של לוקהיד מרטין). הם שרתו בלא מעט חילות אוויר ולמרות כל זה ההפלה הראשונה בעולם של המטוס בוצעה על ידי חיל האוויר הישראלי. הטייס היה תא"ל רפי, אז סגן צעיר, שסיפר בראיון לפז"ם: "זה היה בעצם חלק ממה שהוביל למלחמת לבנון הראשונה. זיהיתי מסוק סורי מסוג מי 8 ולמרות שזה נשמע פשוט הפלה של מסוק זה לא דבר קל. יריתי עליו צרור ארוך והוא התרסק על הקרקע".
אבל לא רק מטוסי F-16 עשו את ההפלות הראשונות שלהם בחיל האוויר. בשנות ה-50 וה-60 הייתה צרפת ספקית הנשק העיקרית של מדינת ישראל. באותם ימים מטוסי החיל התבססו על פלטפורמות כמו המיראז', ווטור ועוד. ארבע שנים לאחר שנקלט בחיל האוויר הצליח יורם אגמון להפיל מטוס מיג 21. במקרה זה מדובר בשני שיאים משום שהייתה זו ההפלה הראשונה בעולם של המיראז' וגם הפעם הראשונה שמיג 21 הופל בקרב אוויר. הקרב התרחש ב-14 ביולי 1966 מה שאומר שאגמון העניק לצרפתים מתנה ליום הבסטיליה (חג העצמאות). ב-6 ביוני 1967, מלחמת ששת הימים, חיל האוויר רושם לזכותו שיא נוסף. מטוסי ווטור שנשלחו לתקוף את שדה התעופה H-3 בעירק נכנסו לקרב אוויר עם מטוסי האנטר. אחד ממטוסי הווטור הצליח להפיל מטוס עירקי והייתה זה ההפלה הראשונה בעולם של הווטור ואגב גם האחרונה.
בחיל האוויר שמרו על זכות ראשונים גם בהפלת הבכורה של מטוסי F-15 כאשר ב-27 ביוני 1979 הפיל יורם פלד מיג סורי. שיא נוסף של טייסי ה-F-15 הישראלים נרשם כשהיו הראשונים בעולם שהפילו מיג 25. לכל זה יש להוסיף גם את הפעם הראשונה בעולם שוולקן הפיל מהקרקע מטוס אויב וכמובן ההפלה הראשונה בעולם של מטוס מאויש בעזרת מל"ט של מיג 21 סורי בשנת 1981. את הרשימה שלנו בתחום האוויר סוגר אל"מ במיל גיורא אפשטיין שנחשב בעולם לשיאן ההפלות בעידן הסילון אחרי שהפיל לא פחות מ-17 מטוסי אויב.
מצביאי השריון הטובים בהיסטוריה
ההצלחות של זרוע היבשה נכנסות לרשימה שלנו בעיקר בזכות הדמיון והיצירתיות של הכוחות הלוחמים, שמצאו את עצמם לא פעם בסיטואציות קשות של מעטים מול רבים.
ההיסטוריה שלנו רצופה בסיפורי גבורה של יחידות קטנות שהצליחו לבלום יחידות ענק של האויב, כמו במקרה של חטיבות השריון חטיבה 7 וחטיבה 188 במלחמת יום כיפור. בימים הראשונים של המלחמה בלמו שתי חטיבות לא פחות משלוש דיביזיות סוריות ממוכנות ועוד דיביזיה משוריינת כשעל כל טנק ישראלי היו שמונה טנקים סורים. מול 44 תותחים ישראלים שחיפו על הכוחות היו 1,200 תותחים סורים. למרות המספרים המחרידים, והאבדות הקשות, הצליחו הכוחות לבלום את הסורים עד להגעת כוחות המילואים ואף לסיים את המלחמה בטווח תותחים מדמשק.
את ההוכחה ליכולות השריון הישראלי בעולם קיבלנו כאשר האלוף ישראל טל ז"ל הונצח במוזיאון האמריקאי בפורט נוקס על קיר "חמשת מצביאי השריון הטובים בהיסטוריה", יחד עם אלוף ישראלי נוסף, משה פלד, וגנרלים כמו ג'ורג' פטון האגדי וארווין רומל הגרמני.
מבצעי קומנדו שנלמדים בצבאות העולם
בתחום הקומנדו הדהים צה"ל את העולם כאשר שחרר 105 חטופים במרחק 3,800 ק"מ מגבולות המדינה במה שמוכר כמבצע אנטבה או מבצע יונתן על שמו של מפקד סיירת מטכ"ל שנהרג בפעולה. "ארבעה מטוסי הרקולס הטיסו למרחק אדיר לוחמים מסיירת מטכ"ל, צנחנים וגולני ליבשת אחרת", מסביר לנו קצין מהשייטת את גודל ההצלחה וההישג. "כדי להבין את הפעולה אפשר להשוות את זה למבצע שבו ניסו האמריקאים לשחרר את החטופים של בשגרירות בטהרן בזמן המהפכה באירן. התנאים שם היו שונים אבל המאפיינים דומים. הם ניסו לשחרר משהו כמו חמישים חטופים והטיסו לשם מטוסי הרקולס, מסוקים ולוחמים מכוח דלתא". המבצע הסתיים בכישלון גדול בגלל תאונה ובשטח ננטשו גופות הרוגים וכלים שונים. "הטעות הגדולה של האמריקאים ופה בעצם הגדולה שלנו זה שהם עשו מבצע, שגם ככה נחשב למורכב, ליותר מסובך ומורכב במקום לפשט את הדברים עד כמה שאפשר". החטופים שוחררו לבסוף במשא ומתן אחרי 444 ימי שבי.
הישג נוסף של צה"ל שנלמד עד היום בצבאות העולם היה כיבוש ערי הגדה במסגרת מבצע חומת מגן. "עד היום מגיעים לארץ קצינים מצבאות זרים ללמוד על המבצע כולל מהצבא האמריקאי", אמר לנו בעבר מג"ד חי"ר בצה"ל. "לחימה בשטח אורבני נחשבת לסיוט הכי גדול של צבא; החלש יכול בקלות להפוך לחזק ולבטל את היתרון הטכנולוגי שלך בלחימה מטווח קרוב ובחסות האזרחים. אני זוכר שמחוץ לצבא כולם דברו על זה שיהיו לנו הרבה הרוגים עם ניכנס ללחימה בערים אבל בסופו של דבר נכבשו מספר ערים במחיר שנחשב לנמוך".
הצלחות נוספות של זרוע היבשה כוללות מבצעים כמו תרנגול 53 אז גנבו מכ"ם מצרי, אביב נעורים שם לוחמי קומנדו מחופשים חיסלו מחבלים בלב עיר לבנונית, חיסול אבו ג'יהאד בטוניס ועוד לא מעט מבצעים קרקעיים שנחשבים למסווגים.
חיל הים: קרב הטילים הימי הראשון בהיסטוריה
הזרוע שאחראית על הגבול הימי נחשבת לקטנה שבחילות צה"ל ולמרות זאת זכתה ללא מעט הצלחות ובחלק מהתחומים לבכורה עולמית. כמו בזרוע היבשה, ההישג הראשון של חיל הים נרשם עקב התמודדות של מעטים מול רבים. במלחמת יום כיפור היו בסד"כ של החיל 35 ספינות קרב (סטי"לים, ספינות תותחים, צוללות ודבורים). מולם היו יותר ממאה ספינות של הסורים והמצרים. למרות הנחיתות החיל לא הפסיד באף קרב ימי וסיים את המלחמה עם שלושה הרוגים ונזקים קלים למספר ספינות דבור, בעוד שהסורים והמצרים איבדו יחד 20 ספינות שהוטבעו, עשרות שניזוקו וכמה עשרות הרוגים. מדובר בנתון מרשים שאין לו אח ורע בעולם.
בלילה הראשון של מלחמת יום כיפור יצאו ספינות טילים בפיקודו של מיכה רם (לימים מפקד חיל הים) לכיוון נמל לטקיה הסורי. בדרך לשם הם מזהים ספינה סורית ומטביעים אותה. מלאזם-אוול (סגן) יחיא עלי, שפיקד על הספינה ניסה להזהיר מפני הכוח הישראלי, אך כנראה ללא הצלחה. הספינות המשיכו לכיוון היעד שם הם נכנסו לקרב עם ספינות מלחמה של הסורים. בסך הכל הוטבעו חמש ספינות סוריות במה שהפך לקרב הטילים הימי הראשון בהיסטוריה. כל הספינות הישראליות חזרו בשלום ועד לסוף המלחמה הצי הסורי לא העז לצאת מהנמל. בהמשך המלחמה הוטבעו גם ספינות מצריות באותה הדרך וגם שם העדיפו להישאר בנמל עד סוף המלחמה.
שאר ההצלחות של חיל הים כוללות פשיטות קומנדו של השייטת מעבר לקווי האויב, הנחתת כוחות חי"ר ושריון בעורף האויב במלחמת לבנון הראשונה וכמובן תפיסת ספינות נשק במרחקים גדולים מחופי המדינה.