כשאל"מ ר' נכנס לתפקידו כמפקד שייטת 13, אמר מפקד חיל הים ללוחמים, "אין משימה שלא נרתמתם לבצעה אין אויב שחמק מזרועותיכם". והבוקר, לוחמי חיל הים הוכיחו את זה שוב לעולם כשהשתלטו על ספינת נשק איראנית ביעד מרוחק בים האדום. המבצע הזה שהתרחש הבוקר, הוא חלק מכרוניקה ארוכה של הצלחות מסחררות של אנשי הדממה, כזו שהדהימה את העולם ושגרמה ללא מעט לשפשף עיניים אל מול הכותרות, לוודא שלא מדובר בחלום או הזיה. כעת, כשהמדינה עדיין שיכורה מההצלחה המבצעית המרשימה, אנחנו מרשים לעצמו לנפח מעט את החזה ולהביט לאחור, אל המבצעים הגדולים של השייטת.
מבצע אסקורט
במהלך מלחמת ההתשה מחליטים בצה"ל לצאת לפשיטה איכותית נגד המצרים, מבצע "רביב". התכנית הייתה להנחית את כוחות צה"ל בצד המצרי של מפרץ סואץ עם טנקים וחי"ר המוסווים לחיילים מצרים. הבעיה הייתה שהמצרים החזיקו במפרץ שתי ספינות טורפדו שסיכנו את כוח הנחיתה. לכן, כהכנה למבצע רביב, נשלחים לוחמי שייטת 13 למבצע "אסקורט", שנועד להטביע את הספינות המצריות.
שמונה לוחמי שייטת יוצאים מתחת לפני הים כשהם רכובים על "חזיר", כלי תחבורה תת ימי להובלת צוללנים. הניסיון הראשון נכשל בגלל שהספינות המצריות היו מחוץ לנמל. במהלך הצלילה נאלצו הלוחמים להתחמק מקליעים שירו מצרים עצבניים לתוך המים. בפעם השנייה חודר כוח צוללנים כשהפעם הספינות מחכות להם במזח. הם צוללים לעבר הספינות ומי שמצמיד את המוקשים היה עמי איילון, לימים מפקד חיל הים. שתי הספינות המצריות מתפוצצות אולם ההצלחה הפכה לעצובה – תקלה טכנית גורמת לפיצוץ באחד החזירים ושלושה לוחמי שייטת נהרגים. לאחר ההטבעה יוצא צה"ל לפשיטה משוריינת בצד המצרי כשגם בכוח זה נמצאים מספר לוחמי שייטת. במשך עשר שעות לוחמי צה"ל משמידים בסיסים, טנקים ואפילו הורגים גנרל מצרי עם עוד 150 חיילים.
מבצע ליידי
במהלך מלחמת יום כיפור הצליחו סטי"לים של חיל הים להטביע מספר רב של ספינות סוריות ומצריות. כתוצאה מכך הסתגר חיל הים המצרי בנמלים וכמעט שלא יצא להילחם. בחיל הים החליטו לשלוח את שייטת 13 לתוך נמל פורט סעיד ולהטביע את ספינות המצרים בנמל הבית שלהם בפעולת שייטת קלאסית.
בלילה של ה-16 באוקטובר יוצאת נחתת טנקים מבסיס אשדוד כשעליה לוחמי השייטת עם חזירים וסירות גומי. הנחתת יוצאת לכיוון פורט סעיד כשהיא מלווה בזוג דבורים ושתי סנוניות (סירות מהירות של השייטת) שנועדו לחפות ולחלץ את הכוח במקרה הצורך. במרחק של מספר קילומטרים מהנמל המצרי לוחמי השייטת, בפיקוד סרן עודד אמיר, יורדים מהנחתת ורוכבים על החזירים בצלילה לעבר היעד. ארבעה צוללנים יוצאים בשני זוגות ומצליחים לחדור לנמל המצרי, שם הם מצמידים מוקשים לספינות. הצלילה קשה במיוחד משום שהמצרים זורקים בכל מספר דקות פצצות עומק שיכולות לקרוע את גופם של הצוללנים. למרות זאת, מצליח הכוח לבצע את משימתו ומטביע ארבע ספינות. לאחר פיצוץ הספינות, בארבע לפנות בוקר, יוצא הזוג הראשון מהנמל ומגיע לנקודת החבירה עם הזוג השני – שלא מגיע. סרן עודד אמיר ורס"ר עלי קמחי, שהטביעו שלוש מהספינות, לא נמצאו עד היום ונחשבים לחללי צה"ל שמקום קבורתם לא נודע.
מבצע מתח גבוה
במרץ 1980 מדווח המודיעין של צה"ל שחוליית מחבלים נמצאת בשלב אימונים מתקדם לקראת פיגוע באחד מיישובי הצפון. בשייטת נכנסים לנוהל קרב מאחר שבסיס המחבלים, ראס א שאק, נמצא בפרדס שסמוך לקו החוף 40 קילומטר מישראל. ב-17 לאפריל לוחמי השייטת מעמיסים סירות גומי מהירות על סטי"לים ויוצאים לעבר היעד. הספינות מורידות את הלוחמים קרוב מאוד לקו החוף מכיוון שחששו להתגלות על ידי ספינת ביון סובייטית ששייטה באזור. עשרות לוחמים יוצאים בצלילה לילית לכיוון החוף תחת פיקודו של מפקד השייטת, אל"מ עמי איילון.
כאשר הם מגיעים ליעד הם מתחלקים לפי מטרות ועמי איילון ממקם את החפ"ק שלו במרחק של 15 מטר מבניין המטרה העיקרי. הוא נותן את הפקודה וכבר במטח הראשון הם מחסלים את השומרים ומשמידים בעזרת פצצת ררנ"ט (רומה רימונים נגד טנקים) טנדר חמוש. הם מסתערים על היעד בירי כבד וזריקת רימונים ולאחר מכן משליכים מטענים שהשמידו את המבנים. חלק מהמחבלים מחוסלים על ידי השייטים מטווחים של שנים שלושה מטרים. תחת אש הסטי"לים הלוחמים מתפנים מהחוף כשהם משאירים אחריהם 15 גופות של מחבלים, בהם גם מי שהיה אמור לפקד על הפיגוע.
מבצע "מתח גבוה" היה רק אחד מסדרה של מבצעים שנעשו על אדמת לבנון במהלכם חיסלו לוחמי השייטת עשרות מחבלים, השמידו מצבורי נשק וייצרו מודיעין. בתדריך לאחד מהמבצעים אמר הרמטכ"ל, רפול, לזאב אלמוג אז מפקד חיל הים, "אני פשוט אוהב אותם, מגיע להם צל"ש". אמר וקיים.
נוחתים ראשונים בנהר אל-אוואלי
כאשר פרצה מלחמת לבנון הראשונה מחליטים בצה"ל לאגף את האויב מהים בעזרת כוחות צנחנים ושריון. מלבד הנחתת הכוחות חיל הים מבודד את אזור הנחיתה מהים בעזרת סטי"לים, בעוד שאנשי השייטת מבודדים את ראש הגשר מהים. ראשונים מגיעים לחוף לוחמי שייטת 13 בפיקודו של ידידיה יערי, לימים מפקד חיל הים. חלק מהלוחמים מגיעים בצלילה ולאחר סימון שלהם מגיעים עוד כמה עשרות מחבריהם בשחייה. אחרי שהם נוחתים על החוף מציבים לוחמי השייטת מספר מארבים מצפון ומדרום לראש הגשר. במהלך תפיסת ראש הגשר מחסלים לוחמי השייטת מספר מחבלים שניסו להפריע לפשיטה.
המבצע המוצלח מסתיים בהנחתה של מאות צנחנים וכמה עשרות טנקים ונגמ"שים, הכול תחת אש מרגמות. לאחר מכן משתתפים לוחמי השייטת בסדרה של קרבות ומארבים בעיקר באזור החוף צפונית לראש הגשר.
הטבעת ספינת השיבה בלימסול
שנה אחרי פרוץ האינתיפאדה הראשונה מחליטים בארגון אש"ף להשיט אונייה ועליה כמה מאות פעילים שגורשו מהשטחים על ידי ישראל, יחד עם קבוצת עיתונאים. מטרת הארגון הייתה לנצל את דעת הקהל העולמית כנגד מדינת ישראל על גירוש אזרחים ערבים מהגדה. הארגון רוכש אוניית נוסעים ונותן לה את השם "אל עאודה", השיבה. האונייה מתארגנת להפלגה מנמל לימסול שבקפריסין ובמדינת ישראל ברור לכולם שאסור לתת לאונייה להגיע לחוף. ב-13 בפברואר 1988 מתפוצץ מטען באחד מרחובות לימסול. השלטונות הקפריסאים מזהים שלושה הרוגים, כולם שייכים לאש"ף ואחראים לארגון ההפלגה של אוניית השיבה. למרות האבדות הם ממשיכים בהכנות – וכבר למחרת מרעידים סדרה של פיצוצים את העיר. הפעם האונייה עצמה שוקעת ויוצאת מכלל פעולה.
היום ניתן לספר שמי שפיקד על הפעולה בקפריסין היה האלוף במיל' יואב גלנט, שהיה אז קצין צעיר בשייטת 13. בעזרת פעולה מזהירה של לוחמי השייטת הצליחה מדינת ישראל להתחמק ממוקש פוליטי מדיני. הצלחה שלא השכלנו לשחזר שנים אחר כך, אז הסתבכו לוחמי השייטת במהלך ההשתלטות על המרמרה.
האינתיפאדה השנייה וספינות הנשק
בניגוד לשאר יחידות העילית של צה"ל, שהיו מאוד סלקטיביות בבחירת המשימות שלהם, מפקד שייטת 13 בימי האינתיפאדה השנייה, ארז צוקרמן, דרש לשלב את לוחמיו בפעילות. המבצע הראשון של השייטת היה בטול כרם. באותם ימים צה"ל עדיין חשש להיכנס לעומק הקסבאות של הערים הפלסטיניות, ואנשי השייטת פשוט דחפו את עצמם לשם.
ב־3 בינואר 2002 יוצאים לוחמי השייטת למבצע "תיבת נוח". באזור שרם א-שייח' משתלשלים לוחמי השייטת ממסוקי בלק הוק של חיל האוויר, כשבמקביל עולים על הספינה לוחמים נוספים מסירות גומי ותופסים את אוניית הנשק הפלסטינית "קארין איי". מלבד תפיסה של 50 טונות של נשק גורמת הפרשה לניתוק היחסים הרשמיים של ארצות הברית עם הפלסטינים. חודשיים אחר כך לוחמי השייטת צוללים לסמטאות העיר ג'נין, לוכדים ומחסלים מבוקשים. בסך הכול תפסו לוחמי השייטת שלוש ספינות נשק, במקביל ללחימה שלהם בשטחים.
במהלך מבצע "חומת מגן" נתקלה חטיבת המילואים 5 לקרב קשה בג'נין, במסגרתו נהרגו 13 מלוחמיה. מאוד מהר נפוצה בישראל השמועה שההרוגים הם אנשי שייטת. היום ניתן לספר שהסיבה לשמועה זה פעולה של השייטת באותה גזרה, שבה נפצעו שני לוחמים. ההתקלות של חטיבה 5 הייתה בדיוק כאשר לוחמי השייטת יצאו מהאזור. כאשר לוחמי המילואים נכנסו למארב הקטלני היו אלו לוחמי השייטת בפיקודו של רם רוטברג, היום מפקד חיל הים, שהגיעו ראשונים לחלץ את הכוח.
עד שנת 2004 נהרגים שישה לוחמי שייטת במסגרת הלחימה בקיני הטרור. גם על הלחימה הזו קבלה השייטת צל"ש יחידתי. באותה שנה מושעית היחידה באופן זמני מפעילות בשטחים לאחר שעלו טענות על כך שהרגו מחבל שלא היה חמוש. תחקיר של אלוף הפיקוד מנקה את היחידה ומאוד מהר הם חזרו לפעילות.
מבצעים אלמוניים
לא פשוט לעשות כתבה על שייטת 13 מאחר שמאחוריה עשרות אם לא מאות מבצעים ומרבית הפעילות של היחידה נשארת חסויה למשך שנים רבות. על פי פרסומים זרים לוחמי השייטת היו אלו שאספו את המחסלים של יחידת כידון אחרי ההתנקשות בפאתחי שקאקי במלטה, השמידו שיירות של נשק בסודן הרחוקה ואפילו חיסלו בצליפה מהחוף גנרל סורי. בסופו של דבר אפשר לומר בגאון שלאנשי הצפרדע שמור מקום של כבוד במלחמה שלנו על הבית.