במרכזה של מלחמת יום הכיפורים ניצבו אמנם ישראל, מצרים וסוריה, אבל לא הרבה יודעים שבלחימה היו מעורבות מדינות נוספות - כמו לוב, אלג'יר, תוניס, עירק, וגם מדינות מרוחקות הרבה יותר. צפון קוריאה, שגם לפני ארבעים שנה הייתה מיודדת היטב עם השכנים שלנו במצרים ובסוריה, לקחה חלק פעיל באחד מקרבות האוויר נגד ישראל - והפסידה. את הסיפור מביא ה-Business Insider.
ב-6 באוקטובר 1973, יום פרוץ המלחמה, שני מטוסי קורנס ישראלים (פאנטום) ובהם ארבעה טייסים מטייסות 69 ו-169, ממריאים מבסיס רמת דוד לטיסת סיור בגזרת סואץ. אחד מהטייסים מזהה באמצעות הרדאר של מטוסו כלי טיס בלתי מזוהים שחדרו למרחב האווירי של ישראל. באמצעות צוותי הבקרה האווירית שעל הקרקע, כלי הטיס מזוהים כמטוסי מיג – מטוסים מתוצרת רוסית שהיו אז סימן ודאי – מטוסי אויב.
תנאי מזג האוויר באותו היום הקשו מאוד את הראייה ועל כן, טייסי חיל האוויר בוחרים שלא לשגר את הטילים שהם נושאים אל עבר המטוסים שזוהו. כמה דקות לאחר מכן, מטוסי הפאנטום הישראלים משפרים את הכיוון שלהם מול מטוסי המיג וכאן בעצם מתחיל אחד מקרבות האוויר הראשונים של מלחמת יום הכיפורים. בשלב הזה אחד ממטוסי המיג נעלם מעיניהם של הטייסים הישראלים ומטוס המיג השני ניצב בודד בקרב מול שני מטוסי קרב ישראלים.
מי ירה במטוס הצפון קוריאני?
הטייס, שהתברר מאוחר יותר כצפון קוריאני, התגלה כלא פחות ממצוין. הוא בוחר להאט את מהירות קרב האוויר, בעוד ששני המטוסים הישראלים שומרים על מהירות תמרון גבוהה. שני המטוסים הישראלים נכנסים לפוזיציית תקיפה ותוך רגעים בודדים אחד מהם משגר שני טילים אל עבר המיג וטיל אחד נוסף משוגר מהשני. כל הטילים מתפוצצים ממש בסמוך למיג, אבל הוא ממשיך לטוס.
בשלב הזה, למטוסים הישראלים אין מספיק דלק כדי להמשיך את הקרב והם משנים כיוון וחוזרים ארצה לנחיתת תדלוק. בעודם טסים חזרה לאחד מבסיסי חיל האוויר בארץ, מבחין אחד הטייסים שגם המיג חוזר לכיוון מצרים, וכן הוא מבחין שהוא טס כשהוא משאיר מאחוריו שובל עשן. תוך רגעים ספורים, הוא רואה שורה של טילי קרקע-אוויר נורים מסוללה מצרית לכיוון המיג ומפילים אותו באופן סופי אל הקרקע והוא מבין את הלא יאומן – המלחמה רק החלה וכבר המצרים מפילים לעצמם מטוס.
שני מטוסי חיל האוויר הישראלי נוחתים בארץ בשלום, עורכים תחקיר סביב הקרב האווירי שנוהל ומשתפים בפרט המדהים באשר למטוס המצרי שהופל על ידי סוללות נ"מ מצריות. אותו הפרט מאומת מאוחר יותר גם על ידי המודיעין הישראלי – כאירוע שנסיבותיו אינן באמת מובנות. רק בסוף המלחמה, מגלים הטייסים שהמטוס שהופל היה מטוס מיג מתוך טייסת המיגים הצפון קוריאנית, שהוצבה בגזרת סואץ כסיוע למצרים לקראת מלחמת יום כיפור.
לישראל ולצפון קוריאה יש היסטוריה ארוכה של יחסים קרים שבאים לידי ביטוי בעיקר בעימותים של ישראל עם בנות בריתה של קוריאה הצפונית. הפעם האחרונה שזה קרה זה היה במה שדווח על ידי אמצעי תקשורת זרים כהפצצת הכור הגרעיני בדיר-אזור – כור גרעיני שנמכר לסוריה על ידי קוריאה הצפונית, ויש גורמים שטוענים שבזמן ההפצצה היו בכור גם מדענים צפון קוריאנים.