מאז חטיפתו של החייל גלעד שליט ב-25.6.2006 כוחות ביטחון רבים (שב"כ, יחידות מובחרות של צה"ל ובהם המסתערבים ו-504) העבירו ימים ולילות בניסיון לאתר את המקום בו הוחזק שליט. המטרה היתה להוציא אל הפועל פעולה צבאית נועזת שתחלצו מהשבי.
אבל המידע שזרם מהשטח היה בעייתי. אף אחד ממקורות המידע לא ידע להצביע בבירור היכן הוחזק שליט. בתחילה דובר על מרתף במבנה של האוניברסיטה האיסלאמית בעזה, אבל שליט הועבר ממקום למקום כשרק שמונה אנשים יודעים את מיקומו: ראאד עטאר, ראש הזרוע הצבאית של החמאס והמבוקש מספר אחד של מערכת הבטחון, אחמד ג'עברי רמטכ"ל החמאס, וששת השומרים שסבבו את שליט 24 שעות ביממה. אפילו ראש ממשלת החמאס, איסמעיל הנייה וצמרת האירגון לא ידעו היכן מוחזק החייל הישראלי.
המבצע הנועז לחטיפת אבו חאלד
המידע שהגיע למודיעין בארץ היה כאמור מבולבל ולא אחיד. כמה רופאים שעל פי החשד טיפלו בשליט שעות ספורות לאחר שנחטף לעזה, נחקרו. אחד מהם הוחזק חודש שלם בכלא 'שקמה' במתקן של השב"כ אך הכחיש שטיפל בו, או שהוא יודע היכן הוא מוחזק.
מהוואש אל קאדי (אבו חאלד), שעל פי מקורות זרים, נחטף לישראל במסוק, היה אמור להיות מקור מצויין. החטיפה היתה הירואית, אחד המבצעים הנועזים שביצע צה"ל בעומק שלטונו הצבאי של החמאס ברפיח, אבל לאל קאדי לא היה מידע ממשי לגבי מיקומו של שליט. למרות שהודה במעורבות בחטיפה, ואף טען שפגש את שליט זמן קצר לאחריה. התעלומה נותרה בעינה.
24 אנשים היו מעורבים ישירות בפיגוע ובחטיפה
מהתחקורים השונים עלה ש-24 אנשים היו מעורבים בתכנון ובביצוע של חטיפת שליט, בחלוקה שווה בין ארבעה ארגונים: ועדת ההתנגדות העממית (באמצעות פלוגות סלאח א-דין), שמי שעמד בראשה דאז, ג'מאל אבו סמהדנא היה זה שתכנן את החטיפה; החמאס (באמצעות גדודי עז-אדין אל קאסם); ה'גיהאד האיסלאמי; וחמולת דורמוש (באמצעות הזרוע הצבאית 'צבא האיסלאם' ומליציית הפשע המסוכנת כתאב אבו ריש).
שמונה מחבלים היו מעורבים ישירות בפיגוע ובחטיפה. כל השאר סייעו להם ונתנו גיבוי שיאפשר להעלים את שליט בחזרה לעזה, מבלי שצה"ל יאתר אותו. אחרי החטיפה פרצה מלחמת העולמות בין האירגונים השונים שהיו מעורבים בחטיפתו. כל אחד ניסה לגנוב לעצמו את התהילה והיוקרה, דבר שיצר סכסוכים וחיסולי חשבונות.
במקביל לנסיונות למצוא את שליט, נסגר לאט לאט החשבון עם המעורבים בחטיפתו. "אנחנו בסופו של דבר נגיע לכולם", אמר גורם בטחוני בכיר ל-mako, "זה רק עניין של זמן. ממילא חלק גדול מהמעורבים בחטיפת שליט חוסלו או נהרגו בקרבות בין אירגונים יריבים ברצועה. אנחנו נסגור את החשבון עם כולם. יש לנו סבלנות".
עשרת המעורבים שחוסלו בשנים האחרונים
רשימת המחוסלים כוללת עשר דמויות. הבכיר מבינהם הוא ג'מאל אבו סמהדנא. המוח מאחורי החטיפה. האיש שתכנן חודשים רבים חטיפת חייל ישראלי ממוצב כרם שלום והצליח לאחד במשימה את כל האירגונים ברצועה. הוא חוסל ב-9.6.2006, שבועיים וחצי לפני שראה את תכניתו יוצאת אל הפועל. מטוסי חיל האויר הפציצו מבנים במחנה אימונים של האירגון בו שהה סמהדנא. כמה ימים לאחר חטיפת שליט עצר צה"ל שני מחבלים שסיפרו בחקירתם כי טרם חיסולו, סמהדנא נפגש עימם ותכנן לחטוף חיילים, לרצוח אותם ולקבור את גופותיהם בפרדסים ליד ראשון לציון. חוטפי שליט טענו בעבר כי ביצעו את פיגוע החטיפה כנקמה על חיסולו של סמהדנא שהיה גם מעורב ברצח בני משפחת חטואל ובפיגוע אוטובוס הילדים בכפר דרום.
הישאם רדואן אבו נסירה, אחד ממפקדי החוליות בשטח, חוסל ב-12 ביולי 2006 באמצעות מל"ט של חיל האוויר, חודש לאחר חטיפת שליט.
מוחמד אבו חארב, שהיה בצוות המתכננים. חוסל ב-2008 על ידי כלי טייס של חיל האוויר.
תייסיר אבו סינמה ('אבו אלמג'ד') היה אחד המעורבים הבכירים בחטיפה שפיקח על חפירת המנהרה דרכה נכנסו החוליות למוצב. הוא חוסל במכוניתו יחד עם שני עוזריו ב-9 באפריל 2011 על ידי מל"ט של חיל האוויר. בנוסף, היה מעורב בירי גראדים על ישראל.
מוחמד שימאלי, בכיר בזרוע הצבאית של החמאס. היה מעורב בכיר בחטיפת שליט ובתכנון החטיפה. כל הנחקרים שנעצרו על ידי השב"כ בפרשה זו ציינו אותו כחוט המקשר בין החוליות. צה"ל ניסה לחסל אותו כמה פעמים אבל נכשל. הוא נהרג ב-2009 במהלך סכסוך שפרץ בין פעילי אלקיעדה העולמית לזרוע הצבאית של החמאס.
עימאד חמאד שימש כראש הזרוע הצבאית של ועדות ההתנגדות העממית, והיה המפקד הבכיר במהלך החטיפה. חמאד היה זה שתיחקר את שליט כמה שעות לאחר החטיפה ואז גם נודע לו שהוא אזרח צרפתי. הוא חוסל ב-18.8.2011 על ידי מטוסי חיל האוויר יחד עם כל צמרת האירגון שהייתה מעורבת בפיגוע הטרור סמוך לאילת (כביש 12- שבו נהרגו שבעה בני אדם ו-29 נפצעו).
זוהיר אלקייסי, שהיה מחליפו של אבו סמהדנא כראש ועדות ההתנגדות העממית וחוסל ב-9.3.2012, ידע בשעות הראשונות של חטיפתו היכן הוחזק וקיבל דיווחים ישירים על כל האירוע מראשיתו ועד סופו. בנוסף, תיכנן פיגוע גדול בדרום.
סעב דורמוש. על פי דיווחים שונים סחב באופן אישי על גבו את שליט שנפצע בפיגוע מהטנק לכיוון המנהרה שהובילה לעזה. חוסל מהאוויר ב-2009.
כמאל נירב (אבו עוואד). חוסל ב-18.8.2011. היה ממתכנני החטיפה. שימש כראש הזרוע הצבאית באירגון ועדות ההתנגדות העממית.
חא'לד אל מצרי. פעיל בכיר בחמאס שחוסל ב-18.8.2011 על ידי כלי טיס של חיל האוויר. היה מעורב בתכנון חטיפת שליט.
השמות הבולטים שעדיין לא חוסלו: דף, עטאר, ג'עברי ודורמוש
אבל בכך לא מסתיימת רשימת החיסול. בידי כוחות הביטחון 14 שמות נוספים עליהם עדיין לא הצליח צה"ל לשים את ידו: השם הגדול ביותר הוא של מוחמד דף, מבכירי החמאס ברצועה שהיה בסוד העניינים. לדף מיוחסים מעורבות בעשרות אם לא מאות פיגועים והדרכת אימונים של כוחות קומנדו מיוחדים של החמאס. דף נפצע קשה באחד מתקיפות צה"ל אך השתקם וחזר לסורו.
שמות בולטים נוספים הם של ראאד עטאר, מפקד חטיבת רפיח בזרוע הצבאית של החמאס ואחמד ג'עברי, רמטכ"ל החמאס. שניהם החזיקו בשליט וביום שחרורו צולמו על ידי כלי התקשורת כשהם אוחזים בידו. מיועד לחיסול נוסף הוא ממותז דורמוש, העומד בראש אירגון 'צבא האיסלאם' ומבכירי הסלפיים ברצועה. מחמולת דורמוש נבחרו שומריו של שליט. דורמוש גם היה מעורב בפיגוע הטרור בסיני בו מצאו את מותם 16 חיילים מצריים. הוא נפצע לפני ארבע שנים במהלך סכסוך דמים שפרץ בינו לבין החמאס.
בעסקת שליט שוחררו שלושה מהמעורבים בחטיפה וגם הם חזק על הכוונת. יחיא סנואר, שאחיו הוא אחד ממייסדי החמאס. מהואיש על קאדי, שהיה אחד המעורבים הבכירים בחטיפת שליט, ומוחמד אלצופי, שתיעד את החטיפה במצלמת וידאו ושוחרר למרות ארבעה מאסרי עולם שהוטלו עליו. מעורב נוסף, מוחמד מוסטפא, נעצר יום לפני החטיפה על ידי השב"כ וגילה על הכוונה לחטוף חייל - אזהרה אליה בצה"ל לא התייחסו. מוסטפא עדיין עצור, ולאחרונה הוגש נגדו כתב אישום.