סוהר - אילוסטרציה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
"זה יכול לקרות כמעט לכל סוהר" | צילום: David Silverman, GettyImages IL

ינואר 2010, חורף בחוץ, קור כלבים בתוך אגפי כלא 'קציעות', אחד מבתי הכלא הביטחוניים השמורים בישראל. אחד מראשי האגפים, רב-כלאי מוניר חלבי, קצין שב"ס מצטיין בעל גישה חופשית לכל חלקי הכלא, עסוק בשגרתו. אין לו שמץ של מושג שבמשך כמה שבועות הוא נמצא תחת מעקב סמוי של חוקרי היאחב"ל (היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות במשטרה). מתברר שהוא הבריח 25 טלפונים סלולריים למחבלי חמאס, בהם ארכי מחבלים. ריבוי שיחות הטלפון מהכלא, שנוטרלו בחלקן על ידי השב"כ והשב"ס, עורר את החשש בקרב גופי הביטחון כי איש סגל בכלא הבריח כמות גדולה של סלולריים לידי האסירים. מאוחר יותר, לאחר שחלבי נתפס, התברר שבתמורה להברחות הוא קיבל עשרות אלפי דולרים וביתו שופץ. כמו כן, התברר כי בחלק מהמקרים הוא הבריח את הטלפונים בתוך נעליים ובתוך קופסאות סיגריות.

"אם זה קרה למוניר, זה יכול לקרות כמעט לכל סוהר", סיפר בכיר לשעבר בכלא 'קציעות', "הפיתוי עצום, מדובר בהמון כסף ומי שחלש אופי כמו מוניר, נופל בפח וגורם נזק גדול לביטחון מדינת ישראל. אני יכול לגלות לך שהמחבלים השתמשו בטלפונים סלולריים שהוברחו לבתי הכלא בישראל כדי לנהל משא ומתן עם הנהגת חמאס בעזה לגבי שחרורו של החייל גלעד שליט. השיחות היוצאות של בכירי המחבלים הכלואים גרמו להתמשכות החזקתו של שליט בעזה ולכך שהתנאים לשחרורו הוקשחו כל פעם כשהייתה התקרבות במגעים".

כלא, בית סוהר (צילום: רויטרס, חדשות)
"הם יעשו הכול, כדי להשיג טלפון סלולרי" | צילום: רויטרס, חדשות

העספורים

המחבלים מכנים אותם 'עספורים' (ציפורים - בתרגום מערבית), כינוי שהדביקו בשנים האחרונות לסוהרים המשתפים איתם פעולה בהברחות של טלפונים סלולריים ובהעברת 'אשגרים' (מסרים חשאיים) בין האגפים, תמורת מאות אלפי שקלים.

העספורים, הסוהרים, הפכו בשנים האחרונות למקור החמצן של המחבלים הכלואים בבתי הכלא בישראל. בלעדיהם, ראשי המחבלים אינם מסוגלים ליצור קשר עם העולם החיצון או להעביר מסרים ביניהם בתוך הכלא. נכון להיום כלואים בישראל כ- 12 אלף אסירים ביטחוניים, רובם בבתי כלא שמורים ביותר: 'רמון', 'נפחא', 'שקמה', 'אשל', 'שאטה', 'הדרים' , 'קציעות', 'עופר' ועוד. כ- 20 אחוז מהם מוגדרים 'פצצות מתקתקות' ועשרה אחוזים מהם מרצים עונשי מאסר עולם. כלומר, אסירים עם דם על הידיים, כאלה שביצעו עשרות פיגועים, גרמו למותם של מאות אזרחים וחיילים ושמנהלים את הנהגת הארגונים (חמאס, הג'יהאד האיסלאמי והחזית העממית לשחרור פלסטין) מתוך בתי הכלא.

"מדובר באסירים שאין להם מה להפסיד. לרובם אין אפשרות לפגישות עם בני משפחותיהם, בעיקר האסירים המסוכנים מעזה. הם יעשו הכול, ואני חוזר ואומר לך הכול, כדי להשיג טלפון סלולרי על מנת ליצור קשר עם ההנהגה של חמאס בעזה. זה אומר שאם צריך להבריח סלולרי תמורת מאות אלפי שקלים, הם ימצאו את הדרך לשחד סוהר ולקבל את המכשיר", טוען מנהל כלא ביטחוני לשעבר. "המוח שלהם עובד 24 שעות על איך להשיג כלי חפירה כדי לחפור מנהרות ולברוח. הם רואים בהצלחה להבריח מכשיר סלולרי לכלא הצלחה גדולה. אני רואה בזה תקלה חמורה של הנהלת הכלא והתרופפות במשמעת. מכשיר שהוברח מבחינתי שווה פיגוע".

א', סוהר באחד מבתי הכלא הביטחוניים, חושף לראשונה כיצד מחבלים ניסו לתת לו שוחד כדי שיעלים עין מהברחה של עשרות טלפונים סלולריים לכלא. "הם שולחים לך כל מיני רמזים, על זה שהמשכורת נמוכה ושהם יסדרו לי פנסיה לכל החיים, מפתים אותך בכל הדרכים. סוהרים שהם חזקים מנטלית וביטחון המדינה חשוב להם על פני סיוע לארגוני טרור, ידאגו לדווח על הכל לממונים שלהם ויסכלו את ההברחה. סוהרים שהם חלשי אופי ורודפי בצע, שהם המיעוט שבמיעוט, מסכימים לקבל שוחד כדי להבריח את הטלפונים למחבלים", הסביר א'.

כך למשל לפני כשנה נעצר סוהר בשירות חובה בכלא 'שקמה', בחשד שהבריח למחבלים בכלא טלפונים סלולריים תמורת סכום של 25 אלף שקל. הברחת הטלפונים בוצעה באמצעות קופסאות סיגריות אליהן הודבקו ניירות כסף ומדבקות מיוחדות, כדי למנוע כל אפשרות שהמגנומטר ומכונות השיקוף יצליחו לאתר אותם. כמו כן התברר שאותו הסוהר אף הבריח לכלא שעונים סלולריים, אשר סייעו לאותם אסירים ביטחוניים ליצור קשר עם חבריהם בארגוני הטרור.

אסירים ביטחוניים (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
"אין אפשרות שבעולם למנוע את התופעה הרמטית" | צילום: רויטרס, חדשות

בלי הסוהר למחבל לא יהיה פלאפון בחיים

על פי הערכות שונות, יש כמה עשרות סוהרים שמעורבים בתעשיית הברחות הטלפונים לאסירים ביטחוניים בכלא. כמה מהם הועמדו לדין ונגזרו עליהם עונשים מגוחכים, שנעו בין שנה וחצי לשנתיים וחצי, למרות ההאשמות הכבדות על פגיעה בביטחון המדינה.

"ב-90 אחוז מהמקרים, בלי סוהר מחבל לא יכול לקבל בחיים את הסלולרי", טוען ח', סוהר ותיק, "הסוהר הוא החוליה החשובה בסיכויי המכשיר להגיע למחבל. הסוהרים יודעים את כל הטריקים, את כל שיטות העבודה, את ההקפדה על הנהלים וכיצד להתגבר על האבטחה כדי להבריח את הטלפונים. אני יכול לומר שבשנים האחרונות הפיקוח על הסוהרים והבדיקות שהם עוברים כדי למנוע הברחות הן קפדניות מאוד, אבל אין אפשרות שבעולם למנוע זאת הרמטית".

-  ומה לגבי העונשים הקלים שקיבלו האסירים שהבריחו את הטלפונים?

-  ח': "מסכים שזו בעיה. זה רק מעודד סוהרים להתפתות לבצע הברחה. אם הענישה כלפי אנשי חוק שמבריחים טלפונים תהיה חמורה מאוד, התופעה תמוגר כמעט לחלוטין. לא יתכן שיאמרו שמדובר בעבירה חמורה ובפגיעה בביטחון המדינה, ובסוף העונש לאחר ניכוי שליש הוא שנה בקושי. המסר ממש לא מרתיע".

שיטת הברחה מעניינת מתרחשת בעת החלפת משמרות בין הסוהרים. "כש- 40 סוהרים מתחלפים במהלך משמרת יש המון בלאגן, ויש כאלה מקרב הסוהרים שמנצלים את זה להבריח את הטלפונים למחבלים. זו הזדמנות טובה לבצע את ההברחה. פשוט אין מספיק פיקוח וכולם נרדמים בשמירה", סיפר קצין בכיר בשב"ס.

למרות שבבתי הכלא מותקנים אמצעים משוכללים ביותר אשר משבשים את הקליטה בתוך הכלא, ולמרות שהותקנו מחיצות הפרדה בין המבקרים לאסירים, מצליחים המחבלים לבצע שיחות מטלפונים סלולריים. במסגרת הניסיונות למגר את התופעה, הוקמה יחידה מיוחדת שהכשירה עשרות כלבים לאיתור סמאטרפונים בתוך בתי הכלא.

אין תמונה
הסוהרים שנתפסים זוכים לעונשים קלים ומגוחכים (אילוסטרציה)

אלפי מכשירים בחסות ישראלים

בשנים האחרונות נתפסו קציני מודיעין וסוהרים שהיו מעורבים בהברחות של למעלה מ- 3,000 טלפונים סלולריים. בשב"ס תפסו כ- 2,500 וההערכה שעוד מאות מכשירים מסתובבים חופשי בקרב המחבלים בכלא ומאפשרים להם לתכנן פיגועים, חטיפות חיילים או שיגור רקטות לעבר ישראל.

"כשהייתי מנהל כלא ביטחוני, כל כמה שבועות הזעקתי את יחידות 'דרור' ו'מצדה' (היחידות המובחרות ביותר של שב"ס) לעשות פשיטות על האגפים של הביטחוניים. לא יכולתי לישון בלילות מהמחשבה שיש להם טלפונים בתאים", נזכר בכיר לשעבר בשב"ס.

ההברחות של הסלולריים למחבלים מתבצעות גם בעת העברתם מכלא לכלא או לדיונים בבתי משפט. "מספיקה שנייה אחת שלוחם ביחידת 'נחשון' שמלווה את האסירים לבתי המשפט לא יהיה ערני כדי שהמחבל יקבל טלפון. המחבלים מכירים את כל נקודות התורפה של הסוהרים, הן מבחינה מנטלית והן מבחינה מבצעית", סיפר סוהר באחד מבתי הכלא הגדולים בישראל.

הברחות סלולריות לכלא מתבצעות לדוגמא בתוך קופסאות שימורים של עלי גפן ובתוך כיכרות לחם ועוגות אשר מיועדות לאגפים הביטחוניים כחלק מהמזון שהם מקבלים. שיטות נוספות של הברחות סלולרי מתבצעות באמצעות עורכי דין (עשרות נעצרו ונשפטו), בני משפחה (נתפסו נשים שעל גופן נמצאו מאות כרטיסי סים, סוללות  ועשרות טלפונים, אשר את חלקם הן הסליקו בתוך עגלות התינוקות) ואסירים פליליים שדואגים להברחת המכשירים מאגף אחד לשני, בעת שהם מנקים את אגפי הביטחוניים.

עבור כל טלפון סלולרי בודד, סוהרים יכולים לקבל סכומי עתק שנעים בין 50 ועד 150 אלף שקל. הסכום הגדול הוא בין השאר בגלל רמת הסיכון שהסוהר עלול להיתפס.

פרט לטלפונים סלולריים, סוהרים מעורבים גם בהברחת 'אשגרים', פתקים סודיים אשר מכילים מסרים ומועברים למחבלים מאגף לאגף. פתקים אלה משמשים מעין תקשורת פנימית בין האסירים הביטחוניים לצורך תכנון חטיפות חיילים ופיגועים.

תקרית חמורה בכלא קציעות (צילום: Moshe Shai/FLASH90, חדשות)
מתכננים חטיפות חיילים כדי להשתחרר בעסקה עתידית | צילום: Moshe Shai/FLASH90, חדשות

אם הייתי נציב שב"ס הרבה קצינים וסוהרים היו עפים הביתה

בשב"ס חוששים מהתרחיש הנורא מכל - חטיפת סוהרים על ידי אסירים ביטחוניים לצורך מיקוח, אשר עלול להוביל לשחרור ארכי מחבלים מבתי הכלא. חשש נוסף הוא שארגוני הטרור ינסו לבצע פיגוע בסמוך לבתי הכלא בהם מוחזקים המחבלים, על מנת להביא לשחרורם, תוך כמובן שיתוף פעולה בין אסירים פלילים לביטחוניים.

"יש שיתוף פעולה בין סוהר, אסיר פלילי שהבדיקות עליו לא הכי מעמיקות בעולם, לבין המחבל. כלומר, הסוהר יודע מראש כשאסיר פלילי חוזר מחופשה ומגיע עם טלפונים סלולריים וכרטיסי סים עליו. הוא בעצם דואג שאותו אסיר לא יעבור בדיקה קפדנית. לא פעם המכשירים האלה עשו דרכם לאגפי המחבלים, כשהאסיר והסוהר גוזרים עליהם קופונים של עשרות אלפי שקלים ואף יותר מזה", גילה בכיר בשב"ס.

השיא היה בהברחת טלפון סלולרי לתאו של המחבל מהמסוכנים ביותר בישראל, עבדאללה ברגותי. הוא מרצה עונש של 67 מאסרי עולם בכלא רימון, שנחשב לאחד השמורים בישראל. לפני כחודש, ברגותי, שהיה מעורב בפיגועים הרצחניים ביותר שידעה מדינת ישראל, התראיין מהכלא במשך ארבע דקות לתחנת רדיו של חמאס בעזה, באמצעות טלפון שהוברח לתאו. בשידור הוא קרא שלא לרחם על 'האויב הישראלי'. הדבר גרם למבוכה גדולה בשב"ס. השאלה כיצד הוברח הטלפון, נותרה נכון לעכשיו בגדר תעלומה. ההערכות הן שברגותי זכה לסיוע מתוך הכלא, של אסיר או סוהר, כדי לקבל את המכשיר לתא ההפרדה בו היה כלוא.

"זו מבוכה גדולה מאוד. תפסו אותנו עם המכנסיים למטה. אם הייתי  נציב שב"ס הרבה קצינים וסוהרים היו עפים הביתה. מדובר במחבל מהמסוכנים ביותר שמוחזק בכלא ישראלי, שיכול בשיחות טלפון לגרום לביצוע פיגועים ברחבי הארץ ולשיגור רקטות. לך תדע איזה מסרים הוא העביר בראיון להנהגת החמאס, עם מי הוא דיבר במשך שבועות ואילו מסרונים הוא שלח ממנו. זה לא עוד סתם מחבל, זה הארכי של הארכי מחבל. זו מכת נוקאאוט לשב"ס", טוען קצין בכיר בשב"ס.

האם בשב"ס מסוגלים לפתור את תופעת ההברחות המסכנת את ביטחונה של מדינת ישראל? התשובה הנחרצת והדי עגומה היא: לא.

"כל עוד שהסוהרים ימלאו אחר ההוראות, כלומר הקפדה בבדיקות, פשיטות בתדירות גבוהה מאוד של יחידות מיוחדות על התאים של האסירים הביטחוניים ומעקב יותר צמוד אחר התנהלותם בכלא 24 שעות ביממה, יהיה סיכוי גבוה מאוד להפחית את מספר ההברחות. זה כולל התקנת אמצעים משוכללים לנטרול שיחות טלפון ושליחת הודעות", טוען קצין בשב"ס.

בשב"כ, שם עוקבים אחר הנעשה בבתי הכלא, הצליחו בשנים האחרונות למנוע עשרות מקרים של חטיפות חיילים. זה קרה לאחר שאנשי השב"כ הצליחו ליירט שיחות והודעות של מחבלים מתוך בתי הכלא. מעבר לכך, הם אף הוציאו דו"חות המזהירים מפני תופעת הברחות הטלפונים לבתי הכלא.

"למחבלים בבתי הכלא יש אינטרס לתכנן חטיפות חיילים כדי להשתחרר בעסקה עתידית", הזהיר גורם ביטחוני, "התכנונים נעשים מבתי הכלא והביצוע נעשה על ידי חוליות של אירגוני טרור. אם לא נחסל את התופעה של הברחות סלולרי לכלא, זה רק עניין של זמן עד שהם יחטפו חיילים בתמורה לשחרורם".

מרוואן ברגותי (צילום: רויטרס, רויטרס3)
"זו מבוכה גדולה מאוד. תפסו אותנו עם המכנסיים למטה" | צילום: רויטרס, רויטרס3

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "שירות בתי הסוהר מתמודד באופן יומיומי עם ניסיונות הברחת חפצים אסורים לאסירים בכלל, ופלאפונים לאסירים ביטחוניים בפרט. אמצעי הביטחון וערנות הסוהרים מונעים נתיבי הברחה המשמשים בידי האסירים, ביניהם הברחה באמצעות מבקרים, ציוד עוד. רק במהלך השבוע האחרון נתפסו ע״י שב״ס 6 מכשירים שהיו בדרכם לאסירים. בלית ברירה, נוקטים האסירים בניסיונות לשחד אנשי סגל שיבצעו את ההברחות עבורם, תמורת סכומי עתק של עשרות ומאות אלפי שקלים. לשמחתנו, כארגון מקצועי וערכי, רוב הסוהרים מדווחים על הניסיונות וחלקם אף הופכים לסוכנים באמצעותם נתפסות רשתות ההברחה.

בשנתיים החולפות הפעילה יחידת "דרור" בשב"ס 11 אנשי סגל כסוכנים שסיכלו הברחות והמעורבים (אסירים ואזרחים) נתפסו והועמדו לדין. זוהי פעילות מבורכת שתמשך גם בעתיד.

יחד עם זאת, לצערנו ישנו מספר קטן של אנשי סגל שאינו עומד בפיתוי ומשתף עם האסירים פעולה. ע״מ למנוע הישנות המקרים, נערכות בדיקות קפדניות טרם הגיוס ותוך כדי השירות. כמו כן, שב״ס מעביר כל מידע וחשד ליחידה לחקירות סוהרים ופועל ביחד איתה ע״מ למצות עם המעורבים את הדין ללא פשרות, תוך הגשת כתבי אישום ופיטורים מיידים מהשירות".

>> מפתיע: 10 דברים שלא ידעתם שהומצאו בצבא