אחד מהמשפטים שהכי מסעירים את ארצות הברית בחודשים האחרונים סובב סביב סוגיית רוברט ביילס – חייל אמריקאי שהואשם בטבח ב-16 מקומיים משני כפרים באפגניסטן במאי 2012, באחד מהאירועים החמורים ביותר שנרשמו במלחמה שארצות הברית מנהלת באפגניסטן. המשפט, שמתנהל החל מחודש נובמבר, עוסק בראיות לביצוע הפשע, כאשר התביעה בארצות הברית דורשת לעונש מוות לחייל.
היום (ה'), הסוגיה צוברת עניין מחדש, כאשר בית הדין צפוי לדון בעסקת טיעון לפיה החייל יודה באשמת ביצוע הטבח ועונש המוות ירד מהפרק.
עורך הדין הנרי בראון שמייצג את ביילס, דבק לאורך כל המשפט במצבו הנפשי המעורער של החייל ששירותו הומשך למרות פוסט טראומה ממנה סבל לאחר שלושה ביקורים באפגניסטן ופגיעה מוחית. הנושא העלה את השאלה באשר לשליחת חיילים אמריקאים לשדות קרב מרוחקים כמו אפגניסטן ועירק מספר פעמים במהלך השירות. מהסיבה הזו, מומחים רבים מאמינים כי לא נכון לתת לביילס עונש מוות כפי שהתביעה דרשה – מה שלא קרה מאז שנת 1961.
על פי העדויות במשפט, ביילס שתה כמויות גדולות של אלכוהול, הסניף וליום שסופק לו על ידי חיילים אחרים ולקח סטרואידים לפני שיצא לבצע את הטבח. לאחר שביצע טבח בכפר אחד, חזר ביילס לבסיס, העיר את אחד החיילים וסיפר לו את שעשה. החייל לא האמין לו וחזר לישון. מיד לאחר מכן, ביילס עזב שוב את הבסיס וחזר למסע ההרג. רב ההרוגים היו נשים וילדים וחלק מהגופות נערמו ונשרפו שלושה שבועות לפני שהגיעו החוקרים הצבאיים כדי לנסות לצייר איך נראה האירוע.
"אם הוא לא ייתלה, אנחנו ננקום"
הידיעה לא מעוררת דיון רק בקרב הקהל האמריקאי, אלא גם בצד השני של העולם. בכפר האפגני בו נערך הטבח, לא שמחו לשמוע על עסקת הטיעון. "על הדבר האחד הזה, נהרוג מאה חיילים אמריקאים", נדר מוחמד וזיר – אזרח אפגני ש-11 מבני משפחתו נהרגו באותו לילה בתוכם אמו ובתו בת השנתיים. "עונש מאסר לא אומר כלום", אמר בראיון ג'אן, אזרח אפגני אחר שאשתו ושלושה קרובי משפחה נוספים שלו נהרגו בטבח האכזר. "אני יודע שאין לנו כח עכשיו. אבל אני אתחזק ואם הוא לא יתלה, אני אנקום בעצמי".
עסקת טיעון שכזו צריכה לעבור אישור של שופט בבית הדין הצבאי וכן של מפקד בכיר בבסיס הצבא האמריקאי לואיס מק'קורד שם ביילס מוחזק במעצר, זאת לאחר הליך סדור שיערך בבית המשפט. "השופט ישאל שאלות באשר למה שביילס ביצע, מה הוא זוכר ובאשר לדעתו", מסביר עו"ד בראון, שאמר ל-AP כי המפקד הבכיר כבר קיבל את עסקת הטיעון לפיה החייל יורשע לכל היותר.
הדיון הסופי בעניין צפוי להיערך בספטמבר, אז יקבע עונשו של ביילס – האם החייל יבלה את שארית חייו בכלא או שידון לעונש מוות. כעת, הקהל האמריקאי דן בסוגיית שפיותו של החייל, בסוגיית שליחת חיילים לפעולות מרובות בחו"ל והרלוונטיות של ההקלה בעונשו של חייל על בסיס מצב נפשי רעוע.