צה"ל ממשיך לסייע ברחבי הארץ באזורים שנפגעו כתוצאה מהסערה החורפית - בעיקר בירושלים וביישובי הצפון.
מסוקי חיל האוויר השתתפו בעשרות חילוצים ופינויים במהלך סוף השבוע המושלג. בין היתר, נקראו לוחמי יחידת החילוץ וההצלה של חיל-האוויר לסייע לאישה הרה שנזקקה לפינוי מוסק בעקבות תנאי מזג-האוויר. מסוק החילוץ ריחף מעל השלג במשך זמן ממושך בעוד לוחמי החילוץ פילסו דרכם בשלג העמוק לעבר החובש שטיפל באישה ההרה. הם פינו אותה באלונקה אל המסוק ומשם הוטסה להמשך קבלת טיפול רפואי בבית-החולים.
בדרום הארץ, בשעות אחר-הצהריים של השבת האחרונה, אותרו גופותיהם של שני צעירים בדואים שנעלמו מאז יום רביעי באזור ים-המלח. כוחות חילוץ של חיל-האוויר בשיתוף יחידת חילוץ אזרחית חילצו גופת צעיר אחד מעין נמר, הסמוך לנחל צאלים. גופת הצעיר הנוסף תחולץ מאוחר יותר בשל תנאי מזג-האוויר שמקשים על בטיחות החילוץ.
חילוץ נוסף בוצע במהלך סוף-השבוע מהישוב חרש שביהודה ושומרון: מסוק של טייסת "ציפורי המדבר" חילץ שני קשישים ושני תינוקות מהישוב במצב קשה לקבלת טיפול רפואי.
9 יולדות חולצו בחטמ"ר עציון
גם באזור החטיבה המרחבית עציון שבפיקוד המרכז השלג ירד ואף הגיע לגובה של קרוב לחצי מטר. המצב הביא לחסימות צירים, ניתוק מחשמל, מים וגז וללא אספקת מזון. כוחות של גדוד חרוב מחטיבת כפיר, גדוד תותחנים, לוחמי פיקוד העורף ויחידות מיוחדות נוספות עבדו במרץ במהלך סוף השבוע על מנת להחזיר את שגרת החיים התקינה לאזור.
"התכוננו לסופה אבל לא שיערנו שהשלג יתפוס אותנו בכזאת עוצמה", סיפר בשיחה עם אתר צה"ל קצין אג"ם חטמ"ר עציון, רס"ן איילון פרץ. "בשישי היינו בטוחים שאנחנו אחרי השיא, ואחרי מבצע הנדסי שבו פתחנו ציר בין שדה דניאל לשדה בועז התחילה הסופה הגדולה, ומצאנו את עצמנו מחלצים אזרחים בהליכה של כמעט קילומטר וחצי לשדה דניאל". לדברי רס"ן פרץ, החילוץ בשדה בועז, שהיה מנותק מחשמל, מים וגז, היה משמעותי במיוחד: "הלכנו כמעט שעתיים בשלג כדי להוציא את האזרחים החוצה, זה היה לא פשוט בכלל".
בחילוצים אי אפשר היה להתעלם מהיולדות הרבות שכיכבו, ורק כוחות חטמ"ר עציון חילצו כבערך 8-9 יולדות. חילוץ משמעותי נוסף נרשם כשהגיעו הכוחות לחלץ משפחה ערבית-ישראלית המונה שמונה ילדים, כששניים מביניהם נכים. "לקחו לנו כמעט שש שעות להגיע אליהם, וכשהגענו ראינו חבורת ילדים שהיו בשוק ורק חיכו לרגע שמישהו יחבק אותם ויקח אותם לקרקע בטוחה", שיחזר רס"ן פרץ.
"אנחנו תשושים אבל מאוד שמחים להיות כאן. יכולתי לצאת הביתה ולא להיות חלק מהסיוע הזה", סיפר רס"ן פרץ, "אני מרגיש גאווה. כיף לראות את ההירתמות של החיילים ושל ההתיישבות, כולם מוכוונים למשימה וזה פשוט יוצר אנרגיה מדהימה והצלחות".
עבודה הנדסית
כ-35 חיילי הנדסה של פיקוד המרכז עסקו במהלך סוף השבוע בפינוי שלגים ופתיחת צירים באזור ירושלים. "פינינו תושבים שהיו לכודים ברכבים שלהם לכיוון מחנה עופר ונתנו להם מים ומזון", סיפר מנהל עבודה בכיר מטעם ההנדסה הפיקודית, רנ"ג יובל פינדו.
לדבריו, "פינוי האזרחים הוא מציל חיים. עכשיו אנחנו מפנים את השלגים ועובדים לפינוי רכבים שתקועים באמצע הכביש לחניון באזור מחנה עופר. פינוי שריגש אותנו במיוחד היה שנתקלנו במשפחה שנגמר לה הדלק ונאלצה לבלות את הלילה באוטו. הם היו על סף היפותרמיה ומיד פינינו אותם לבסיס והכנסנו אותם לאולם חם“.
עשרות נפגעים
כוחות הרפואה של פיקוד המרכז הוקפצו במהלך סוף השבוע האחרון לטיפול בעשרות נפגעים, כתוצאה מהסופה הקשה. "בדרך כלל הפינויים באזור יהודה ושומרון לא מתבצעים על ידי מסוק כי בתי החולים הם קרובים, אבל פה ההנחיה הייתה להסתמך על פינוי מוסק במידה וניתן ואם בלתי אפשרי אז לפנות בצורה רכובה", סיפר מפקד הרפואה הפיקודי, אל"ם ד"ר משה פינקרט. "בנינו לבנות פינוי המורכבות ממפלסות ומרכבים שיכולים לנסוע בשלג. יחידות מובחרות של צה"ל הביאו יחידות שיכולות לנסוע בשלג, בתוכן שילבנו צוותי רפואה, כך יכולנו להגיע לאנשים שהיה קשה להגיע אליהם וכשהיה צורך פינינו גם במסוקים".
יולדות, הורים שסבלו מהרעלת פחמן דו חמצני מתנור ותינוקות שסבלו מתשישות וקור – הם היו רק חלק מהמטופלים שכוחות הרפואה של פיקוד המרכז הגיעו אליהם. "ניהול האירועים היה דרך חמ"ל הרפואה של פקמ"ז וחמ"ל הרפואה של איו"ש", הסביר אל"ם פינקרט, "בשטח היו צוותים מהחטיבות המרחביות של איו"ש".
הפעילות נעשתה בשיתוף פעולה עם כוחות מד"א ועם רכזי ביטחון שוטף ביישובים, וצוותי מד"א אף נוידו באמצעות נגמ"שים. "האתגר הראשון כפי שהוגדר על ידי כמר"פ היה הצלת חיים", הדגיש אל"ם פינקרט, "המשימה הייתה להגיע לכל אחד שזקוק לטיפול רפואי בכל מחיר. לשם כך בנינו לבנות ושיתפנו פעולה עם מסוקים. מפקד פקמ"ז הגדיר את המשימה הזו כראשונה במעלה. להגיע לאנשים שנזקקים לעזרה בכל מקום".
מבצע לוגיסטי מורכב
כוחות של פיקוד העורף ממשיכים לרכז מאמצעים במעבר מבית לבית לצורך חלוקת ציוד לוגיסטי למנותקים מחשמל. כמו כן, ממשיך פיקוד העורף בפינוי שבילים באיזורים שונים בארץ במטרה לאפשר לעובדי חברת החשמל להגיע למוקדי תקלות ברשת החשמל. בהתאם להערכת מצב שנערכת כעת בירושלים, בוחנים בפקע"ר סיוע בטיפול בבתי ספר שנפגעו במהלך הסופה.
בצפת וסביבתה, מספרים חיילים וקצינים על פעילות מבצעית מסוג אחר - סיוע לאזרחים, הרחק מהגבולות. מ“מ בפלוגת המבצעית בגדוד ”חרב“, סג“ם שאדי סאלח: ”היו המון אנשים שהתקשו להתחמם מהקור הנוראי, חילקנו ארגזים על גבי ארגזים של שקיות חימום. זה הראה לי כמה אנחנו עובדים בשביל האנשים גם מעבר לשמירה ביטחונית על הגבולות, אף פעם לא חשבתי לפני זה שאוביל נסיעה של נגמ“ש בשלג בין בתי צפת ואוכל לראות את הוקרת התודה כה מקרוב. ברגע שראיתי אותם כל העייפות נשכחה ממני“.
כמו כן גדוד ”תבור“ של פיקוד העורף סייע במהלך סוף השבוע בחילוצם של מאות אזרחים שנתקעו עם רכבם בכביש 443. החילוץ ארך שעות ארוכות, ונמשך מליל יום חמישי עד הבוקר. למבצע החילוץ הגיע הגדוד לאחר שסייע לפנות בניין שתקרתו קרסה במודיעין עילית“.
הפקק היה באורך של קילומטר וחצי, בשלג כבד ורוח חזקה", סיפר מג"ד תבור, סא"ל דרור שאול. "עברנו בין המכוניות, הסברנו לאזרחים את המצב ושכנענו אותם להתפנות. בהתחלה מעטים הסכימו, אבל אחרי כמה שעות כולם כבר רצו להתפנות".
האזרחים פונו למחנה חורון ולמחנה מכבים, שם הוסבו חדרי האוכל לקליטתם. מזרונים נפרשו על הרצפה והוגש אוכל ושתייה חמה. לאורך סוף השבוע המשיך גדוד תבור בחילוץ רכבים שנתקעו במודיעין ומטיילים שניסו להגיע לירושלים על אף האזהרות. פעולות החילוץ נעשו בשיתוף פעולה הדוק עם משטרת ישראל ומג"ב.
"בגלל שבנוסף לזה שאנחנו גדוד בט"ש אנחנו גם גדוד של פיקוד העורף, המודעות לטיפול באוכלוסיה גבוהה יותר", סיפר מג"ד תבור, "אנחנו יודעים איך לגשת לאזרחים ואיך הם מגיבים למצבי קיצון".