מאות משתתפים הגיעו אתמול (ג') למושב הפתיחה של כנס אש, תמרון ומודיעין של "ישראל דיפנס", בשיתוף עמותת יד התותחנים והמרכז למורשת מודיעין (מל"מ). בין הנואמים בכנס היו בכירי הצבא בהווה ובעבר ופוליטיקאים שדיברו רובם ככולם על היכולות הישראליות ו"המוכנות הטובה" של צה"ל למלחמה הבאה. זווית שונה ומטרידה העלה מנגד טייס חיל האוויר לשעבר, תא"ל (מיל') אסף אגמון.
על רקע אירועי הימים האחרונים בעזה, אגמון הסביר כי הרעיון של גביית מחיר מלחמה ודחיית העימות הבא הוא "יעד תבוסתני, מתוך כישלון מחשבתי לקבוע יעד להכרעה או שינוי דרסטי ביחסי הכוחות והמגמות לעתיד". לטענתו, הכישלון מתרחש כי הדרג המדיני לא קובע את היעדים, והצבא נאלץ להציב לעצמו יעדים שלא ימומשו. עוד הוסיף אגמון כי מערכות הלחימה העתידיות של צה"ל "מפותחות היום על ידי אנשי העבר, ובהתאם למלחמות העבר".
שר הבינוי והאלוף (מיל') יואב גלנט, שנאם גם הוא בכנס, אמר: "חובתנו למצוא את הדרכים לשפר את המצב הכלכלי בעזה, זה אינטרס ישראלי". בתגובה, אגמון שאל: "איפה הייתם עד עכשיו? כבר שנים שכל גורמי הביטחון, צה"ל ושב"כ, צועקים שעזה היא חבית נפץ שתתפוצץ לנו בפנים והממשלה לא עושה כלום", הסביר אגמון.
"מאחר שהדרג שאמור לקבוע יעדים למלחמה פוחד מכישלון, הצבא מציב לעצמו יעדים", הוסיף אגמון. "הצבא אומר, 'אנחנו נגבה מחמאס או חיזבאללה מחיר כל כך חזק שעד שיבוא להם החשק למלחמה הבאה, יעבור יותר זמן'. אבל מה שקורה בפועל זה שכל פעם שנגמרת מלחמה הם מתעצמים מחדש והמלחמה שמגיעה אחר כך יותר ארוכה וקשה".
מפקד זרוע היבשה אלוף קובי ברק הכריז שזרוע היבשה נבנית למתאר הקרב של העיר מוסול בעיראק, שדומה בהרכב האוכלוסייה שלה לעיר עזה. רק שבמוסול התבצרו 6,000 אנשי דאע"ש שלקחו בשבי אוכלוסיה עוינת, והאמריקאים נאלצו להיעזר בכוחות המיוחדים של בריטניה, צרפת, עיראק והכורדים – ובכל זאת לקח להם שמונה חודשים. לפי התכנון של צה"ל, המלחמה העתידית צריכה להיות קצרה – "גג שבוע", לפי אלוף (מיל') אבי מזרחי.
"צה"ל יכול לעשות את זה רק ברמה הטכנית", מציין אגמון. "העולם לא ייתן לך להרוג אלפי אזרחים בעזה במשך חודשים ארוכים, גם לא תחת ממשל טראמפ. די לראות מה קרה ברובע הדחייה ב-2006. הפסיקו אותנו אחרי יום וחצי. להגיד שמתכוננים למוסול זו אמירה חסרת תכלית. ברור לצה"ל שזה בלתי אפשרי והם יעשו הכל כדי שהממשלה לא תקבל החלטה כזו. יש הבדל בין 60 הרוגים על הגדר ביום אחד למערכה ארוכה עם אלפי הרוגים".
מתכוננים למלחמות העבר
מאותו המקום בדיוק הגיעו דבריו על התעשיות הביטחוניות. "אין ספק שלישראל תעשיות ביטחוניות מתקדמות, אבל הן מפתחות מערכות למלחמות העבר", הסביר אגמון, ונתן דוגמה: כשישראל רכשה את מטוסי המיראז', היא התעקשה שיותקנו בהם תותחים – למרות שעידן טילי האוויר-אוויר החל וחילות אוויר רבים וויתרו עליהם.
"אחת ההחלטות הכי מבריקות של חיל האוויר הייתה להתעקש על התותח במיראז' כי הטילים לא היו אמינים. בגלל זה הפלנו המון מטוסי אויב. חבל שגם עכשיו, 50 שנים לאחר מכן, אנחנו המדינה היחידה שמתעקשת על תותח אינטגרלי ב-F-35. התותח יכול לירות 3,000 פגזים בדקה אך בפועל אפשר לאחסן רק 180. מיליונים בוזבזו לחינם בעבור דבר שהיה טוב לפני 50 שנה".
"בהייטק, להמצאות ולחידושים אחראים צעירים בני 25-30. בתעשיות הביטחוניות אתה לא תמצא ראש פרויקט כל כך צעיר; רק את האנשים המבוגרים שהגיעו מהצבא ובונים מערכות למלחמות הקודמות", סיכם אגמון.
עוד בפז"ם:
>> "לרגע הזה התאמנו" - מפקדים באוגדת עזה מספרים על מוכנות הכוחות