בצעד יוצא דופן החליט בית משפט השלום בחיפה להכיר בהוריו של חובש קרבי שנפטר לאחר שירותו הצבאי כהורים שכולים - בנימוק שמותו נגרם עקב רשלנות מפקדיו ורופאי היחידה, שלא פעלו בהתאם לפקודות הצבא ולא דאגו לשלוח אותו לביקורות רפואיות תקופתיות.
א', תושב צפון הארץ ששירת כחובש קרבי בחטיבת גבעתי, התגייס בשנת 1999 וסיים שירות צבאי מלא. במהלך תהליך גיוסו לצבא הפנה אותו יו"ר הועדה הרפואית בלשכת הגיוס לבדיקות קרדיולוגיות (לב) בבית החולים רמב"ם בחיפה. הבדיקה העלתה שהוא סובל מהפרעות בקצב הלב, אך א' עבר מבחן מאמץ ונמצא שהוא בעל כושר גופני תקין. נקבע לו פרופיל 97 עם סעיף ליקוי רפואי המתייחס לפעימות חדריות מוקדמות ללא מחלת לב אורגנית.
כחצי שנה לפני סיום שירותו הצבאי התלונן א' בפני רופא היחידה שהוא סובל מכאבים בחזה לאחר מאמץ ומסחרחורות שגרמו לו לשני מקרי התעלפות בשלושה שבועות. בגלל סעיף הליקוי שאובחן ל-א' בעת גיוסו לצבא, רופא היחידה שלח אותו לבצע בדיקה רפואית מקיפה, אותה לא ביצע עד לתום שירותו הצבאי.
לאחר שחרורו החל א' לעבוד כקצין ביטחון בבית מלון באילת. שנה לאחר מכן, ב-28.8.2003, שותפיו לדירה שבה התגורר בעיר מצאו אותו מחרחר והוא פונה בבהילות לבית החולים יוספטל. זמן קצר לאחר מכן נקבע מותו.
גופתו של א' נותחה במכון לרפואה משפטית באבו-כביר. הרופא המנתח כתב בחוות דעתו כי מותו של א' נגרם כתוצאה מכישלון לב חריף שאירע כתוצאה מהפרעת לב שסיבתה לא ברורה.
הפרעת קצב קטלנית
בני משפחתו של א' פנו לקצין התגמולים במשרד הביטחון להכיר בהם כמשפחה שכולה, אבל זה טען שמותו לא נגרם עקב שירותו הצבאי. הוריו של א' ערערו על ההחלטה לבית משפט השלום בחיפה. לטענתם, בשלב גיוסו לצבא בוצעו לו מספר בדיקות קרדיולוגיות, כולל בדיקת מאמץ (מבחן 'הולטר לב' - בדיקה א.ק.ג הרושמת את פעילות הלב במשך יממה שלמה) ולמרות אלה התרשלו מפקדיו בכך שלא הורו לו לעבור בדיקות מעקב תקופתיות חרף ההמלצות הרפואיות המפורשות.
בתצהיר שהגיש אחיו של א' לבית המשפט נטען שבעת שירתו בצבא, בשנת 2001, חש א' לחצים בחזה ובעקבות כך פנה לבדיקה רפואית בבית חולים שחשפה שהוא סובל מתסמונת 'ברוגדה' (מחלה גנטית המתאפיינת ברמת סיכון גבוהה למוות עקב פרפור חדרים - הפרעת קצב קטלנית). מתברר שבדיקות דם שעברו בני משפחתו של א' חשפו שהם סובלים מאותה בעיה רפואית שמצריכה מעקב רפואי שוטף, אשפוז כשחום הגוף עולה ל-37.5 מעלות, הימנעות משתיית אלכוהול ומעישון וגם ניתוח להשתלת קוצב לב.
ההורים הגישו לבית המשפט חוות דעת רפואית של קרדיולוג מטעמם שבדק את המסמכים הרפואיים של א' בעת שירותו הצבאי. המומחה קבע ש-א' לא עבר במהלך שירותו הצבאי בדיקת הולטר ולא בדיקה קרדיולוגית מקיפה. מדובר ברשלנות של גורמי צבא שלא דאגו שהוא יעבור את הבדיקה ולא עקבו אחר מצבו הרפואי.
לדברי המומחה, אם א' היה עובר את כל הבדיקות, היו מתקינים בגופו אמצעים אלקטרוניים שסביר להניח כי היו מונעים את מותו בטרם עת. לאור חוות הדעת של הרופא והראיות שהציגו, תבעו ההורים מבית המשפט להכיר בהם כהורים שכולים.
קצין התגמולים התנגד לבקשה בגלל שבגופו של א' נמצאו שרידי חשיש וקיימת סבירות גבוהה שמותו נקבע עקב השימוש בסם, לכן אין רלוונטיות לשאלה אם הרופאים הצבאיים פעלו על פי חובתם וביצעו מעקב. עוד טען קצין התגמולים שהסברה לפיה בירור רפואי נוסף עשוי היה למנוע את מותו של המנוח היא טענה מרחיקה לכת ולכן יש להעדיף את חוות דעתו של המומחה הרפואי מטעמו. לכך יש להוסיף את העובדה ש-א' לא טרח כלל לעבור את הבדיקה הרפואית שאליה נשלח מטעם רופא היחידה.
השופטים שדנו בערעור החליטו לקבל אותו ולהכיר בהורים של א' כהורים שכולים. לדברי השופטים, מצבו של א' - לאחר שהתלונן על כאבים בחזה, סחרחורות והתעלפויות - הצריך בירור מיידי ובמידת הצורך השתלת קוצב לב.