ר', חיילת צה"ל ילידת רוסיה, ננטשה בילדותה בידי הוריה - אמה ברחה מהבית, אביה עבר להתגורר בעיר מרוחקת, והיא ואחיה נותרו לבד בביתם בתנאי קור ורעב. לאחר התערבות רשויות הרווחה במדינה, מונה לשניהם אפוטרופוס במקום הוריהם הביולוגיים. בהמשך הם נאלצו לעבור לבית יתומים ולאחר מספר שנים הועלו ארצה, במסגרת פרויקט "גשר לפנימייה".
ר' ואחיה הועברו בנפרד לשתי משפחות אמנה בצפון הארץ וקיבלו סיוע כלכלי ממשרד הרווחה. מאחר והורי האמנה של ר' שהו הרבה בחו"ל וכמעט ולא היו בבית, היא לקתה בחרדת נטישה. מאוחר יותר, לאחר שאם המשפחה חשדה בה כי היא גנבה ממנה כספים וטענה שהתנהגה אליה בזלזול, ר' אולצה לעבור לגור בפנימייה. מידי פעם היא יצאה לחופשות בבית משפחת האמנה, אך מצבה הנפשי הלך והדרדר.
לפני כחמש שנים ר' התגייסה לשירות סדיר בצה"ל. למרות העובדה שלא קיבלה תמיכה מאיש ולמרות פניותיה החוזרות ונשנות, היא לא הוכרה כחיילת בודדה ומצבה הנפשי המשיך להידרדר. כעבור שלושה חודשים היא שמה קץ לחייה בירייה בבסיס בו שירתה.
לאחר ההתאבדות התברר שבזמן שר' המתינה לגורמי הת"ש בצבא שיכירו בה כחיילת בודדה, היא הודתה במקרה של גניבה, וסיפרה שנאלצה לגנוב עקב מצוקה ומחסור באמצעים. למרות זאת, משפחת האמנה ואביה ביולוגי של ר', שעלה לארץ בשנים האחרונות, הגישו תביעות לקצין התגמולים בצה"ל להכיר בהם כמשפחות שכולות עקב ההתאבדות. הכרה מסוג זה יכולה לזכות אותם בקצבה חודשית של כמה אלפי שקלים.
"הרצחת וגם ירשת?"
קצין התגמולים דחה את תביעתם של שני הצדדים על הסף, בנימוק שהם אינם זכאים לכך מאחר שלא באמת גידלו את ר' ולא דאגו לכל מחסורה. לטענת קצין התגמולים, אביה הביולוגי של ר' נטש וזנח אותה בהיותה ילדה רכה בשנים, לא נכח בשבעה ובחודש לזכרה ואפילו לא זיהה את תמונתה. עוד טען קצין התגמולים, כי משפחת האמנה לא דאגה לכל מחסורה של ר' ולא העניקה לה יחס כפי שמתחייב מהורים במשפחת אמנה, עד כדי כך שרשויות הרווחה נאלצו להתערב ולהוציאה מביתם למסגרת חלופית.
>> גולשי פז"ם, כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר
האב הביולוגי ומשפחת האמנה הגישו ערעור על ההחלטה לבית המשפט השלום בחיפה, בטענה שקצין התגמולים טעה בהחלטתו וכי יש להכיר בהם כהורים שכולים. השופט הבכיר, יעקב וגנר, קיבל את עמדת קצין התגמולים ודחה את ערעורם של האב ומשפחת האמנה.
השופט קבע גם הוא כי אביה הביולוגי של ר' נטש וזנח אותה ואת אחיה בהיותם ילדים קטנים ולמעשה התנער מחובתו המוסרית. הוא אף ציין כי באחד המקרים, ר' נתקלה בו באקראי ברחוב, אך זה התעלם ממנה לחלוטין.
כמשל, ציין השופט קטע מספר מלכים א', בו אליהו הנביא הטיח באחאב מלך ישראל על כך שרצח בעל כרם שסירב למכור לו אותו במשפט הידוע: "הרצחת וגם ירשת?". "השתכנענו בתיק זה כי נעשה עוול מוסרי למנוחה ולאחיה וכי אם נעתר למערער, נפעל בניגוד לעקרונות שפורטו לעיל. כך יעשה עוול נוסף לאחיה של המנוחה ולחברה בה אנו חיים", הסביר השופט, "להבדיל ממקרה רצח. בעניינו מדובר בנטישה של ילדה, בהתנערות מכל חובה הורית של א' (הכוונה לאב) כלפי זרעו. ההתנערות הייתה כה חריפה עד כי המנוחה נמצאה בגיל פעוט, זנוחה, רעבה וקפואה ונלקחה לבית יתומים".
עוד ב- פז"ם: