שינוי היסטורי בצי האמריקני: ראש תחום הלוחמה התת-ימית בצי הודיע בשבוע שעבר לקונגרס שצוללות התקיפה הגרעיניות מסוג "וירג'יניה" יחומשו בטילי שיוט בעלי ראש נפץ גרעיני.
ההודעה מגיעה על רקע התחדשות מרוץ החימוש הגרעיני בין המעצמות: לפני מספר חודשים דווח כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מבקש להגדיל את הארסנל הגרעיני פי 10, במקביל לדיווחים מרוסיה על טילים חדשים ויכולות גרעיניות משופרות.
הצוללות החדישות יחליפו את צוללות התקיפה מסדרת "לוס אנג'לס" ככוח התקיפה האסטרטגי של הצי האמריקני. בסך הכל ייקלטו 48 צוללות, כששליש מהן נמצאות בשלבי בניה מתקדמים או בשירות מבצעי.
עד כה, רק צוללות גדולות לשיגור טילים בליסטיים חומשו בנשק גרעיני, כמו צוללות "אוהיו" שנושאות טילים בין-יבשתיים מסוג Trident II D5 . כיום, צוללות תקיפה מסוג "וירג'יניה" נושאות טורפדו וטילי שיוט כמו טומהוק, ומבצעות משימות סיור, מודיעין ותקיפה חשאיות בכל מקום בעולם: כשארה"ב משגרת טילי שיוט, כמו שעשתה בסוריה ועיראק, צוללות התקיפה הן חלק מפלטפורמות השיגור. "החשאיות החריגה והטכנולוגיה המתקדמת של הצוללות מאפשרות להן לפעול קרוב למדינות היעד, מבלי שידעו שהן שם", אמר בכיר בצי האמריקני.
בצי האמריקני מציינים שחימוש צוללות התקיפה בנשק גרעיני יגביר את ההרתעה ויעניק לפנטגון "זרוע תקיפה גרעינית רחבה יותר". סגן יו"ר המטות המשולבים של ארצות הברית, הגנרל פול סלווה, אמר בפנטגון שלאויב "לא תהיה אפשרות לאתר את כל הצוללות הגרעיניות (אם בכלל) ולעולם לא תהיה לו האפשרות להשיג יתרון גרעיני (על פני ארה"ב)".
עוד בפז"ם:
>> ציי הצוללות הטובים בעולם
>> הצוללת הגרעינית החדשה של רוסיה