יומיים אחרי הפיצוץ המסתורי בדרום לבנון, שלפי מקורות במדינה נוצר מפגיעה של חיל האוויר הישראלי במתקן ריגול שהפעיל לכאורה צה"ל, כתגובה לחשיפתו על ידי חיזבאללה – פרסמו אתמול (א') אנשי ארגון הטרור תמונות מהזירה. בתגובה לתמונות שהוצגו על ידי תחנת הטלוויזיה האירנית Press TV, מסר דובר צה"ל כי הצבא "לא מתייחס לפרסומים מסוג זה".
בין אם אכן מדובר במכשיר ציתות ישראלי ובין אם לא, ההיסטוריה מלמדת אותנו ששימוש במתקני ריגול מוסווים לא מוגבל רק לסרטי ג'יימס בונד. הנה כמה דוגמאות – ושלא יעבדו עליכם.
ברה"מ מול ארה"ב: "The Thing"
הפרשה הזו נודעה בשם "באג החותם הגדול". השפעתה הייתה כל כך גדולה, שניתנה לה שם נוסף, כזה שמעיד על עוצמתה דווקא כי אינו אומר דבר: "The Thing", כלומר "הדבר".
הייתה זו אחת הפעמים הראשונות בהן נעשה שימוש במתקני ריגול מוסווים למטרות האזנה, המאופיינים בטכניקות פסיביות לשידור אותות אודיו. כיוון שהאמצעי היה פסיבי – כלומר, הוא הופעל וקיבל כוח חשמלי מאנרגיה אלקטרומגנטית ממקור נפרד – היה מדובר באבן דרך בתחום הריגול.
"הדבר", בסך הכול אמצעי פשוט למדי על פי הסטנדרטים של היום, עוצב בידי ליאון תרמין. השימוש בו הוא מה שהפך אותו להיסטורי: המתקן קטן המידות הוטמע בלוחית עץ עליה הוטבע "החותם הגדול" של ארצות הברית. ב-4 באוגוסט, 1945, העניקה אותו נציגות של ארגון החלוצים הצעירים של ברית המועצות לשגריר ארה"ב, כ"מחווה של ידידות" בין בעלות הברית בשלהי מלחמת העולם השנייה.
התבליט נותר תלוי במשרדו של השגריר במוסקבה, עד שקיום מתקן ההאזנה נחשף במקרה על ידי מפעיל רדיו בריטי, ששמע שיחות בין אמריקנים על תדר רדיו פתוח. משרד ההגנה מצא את המתקן אחרי חיפוש מתיש בשגרירות האמריקנית. במידה ולא היה נחשף, אפשר להניח שהיה ממשיך לפעול ללא הפסקה.
ומה עשו האמריקנים? ביום הפגישות הרביעי של מועצת הביטחון של האו"ם, שהתכנסה לבקשת ברית המועצות אחרי שמטוס ריגול אמריקני נכנס לטריטוריה שלה ויורט ב-1960, הציג שגריר ארה"ב את מתקן הריגול הסובייטי, על מנת להוכיח כי תקריות ריגול בין שתי האומות שכיחות והדדיות.
ישראל מול סוריה: "לא בגדתי"
ב-8 בדצמבר, 1954, יצאו שלושה חיילים מחטיבת הצנחנים ושני חיילים מחטיבת גולני לפעולה סודית מעבר לקווי האויב: היעד חיכה להם כשמונה קילומטרים מעבר לגבול הסורי דאז. תחת עמוד טלפון, בעומק השטח הסורי, הוטמנו מכשירי ציתות, מתחת לערימת אבנים שלרגלי העמוד. שם נקבר המכשיר בקופסה שעל מנת לפתוח אותה יש להשתמש בשני פיני ביטחון. בלעדיהם, הייתה הקופסה מתפוצצת.
המשימה הפשוטה לכאורה – החלפת סוללות המכשיר – התגלתה כמורכבת. היה זה אחרי מלחמת השחרור והסכמי שביתת הנשק, והטמנת מכשיר ציתות בשטח האויב היוותה הפרה בוטה של ההסכמים. החיילים קיבלו הוראה לצאת ללא מדים, דסקיות ונשק צה"לי מסומן. הם נשאו מחסניות, רימונים, חבלי סיירים וסכיני קומנדו. נאמר להם כי במידה והם נופלים בשבי, אל להם להודות שהם חיילי צה"ל.
ליל ה-8 בדצמבר היה מואר במיוחד בשל הירח המלא. לפתע צצה מול החיילים דמות. אש נפתחה משלושה עברים. הכדורים שרקו מעל. החיילים סיפרו שהם טוראים מקיבוץ דן שהלכו לשחק כדורסל וטעו בדרך. אבל הסורים כנראה ידעו מראש על הגעתם, והציוד שנשאו הסגיר אותם. הם הועברו למחרת לכלא אל-מאזה שבדמשק.
בצינוק הסורי - רוחבו פחות ממטר, אורכו שני מטר וגובהו כשלושה - נותר כל אחד לבדו. מהתקרה תלויה הייתה מנורה, ובדלת היה צוהר מסורג ואשנב הצצה. בחקירות עונו. אף אחד לא יודע כיצד, אך בידי אורי אילן, סמל בגולני, היה ספר, "נקמת האבות" מאת יצחק שמי. הוא חורר בעמוד ק"ג את המילים "לא בגדתי, התאבדתי". את הפתקים שהפכו למיתוס הסתיר בבגדיו. כשהוחזרה גופתו לארץ, ספד לו הרמטכ"ל משה דיין והעלה על נס את המילים "לא בגדתי".
סין מול ארה"ב: מתקן ריגול בראש המיטה בסוויטה הנשיאותית
ב-2002 הודיעה ממשלת סין כי גילתה כ-30 מתקני האזנה, כולל אחד בראש המיטה הנשיאותית, במטוס הבואינג 767 שרכשה מאמריקה על מנת שישמש כמטוס הרשמי של נשיא המדינה דאז ג'יאנג דזה-מין.
עד שנחשפה הפרשה בתקשורת, נותר המטוס במשך מספר חודשים במתחם צבאי בצפון בייג'ין, ללא שנעשה בו שימוש ולאחר שחלק ניכר מריפודו ושאר מכשיריו נעקרו ממקומם. זאת, לאחר שטייסי מבחן סינים הבחינו במעין יבבה מוזרה ולא מוכרת שנבעה מגופו.
המטוס נבנה על ידי חברת בואינג, אבל הועבר לחברת תעופה אמריקנית ביוני 2000, לפני שנמכר לחברת תעופה סינית המופעלת בידי חיל האוויר הסיני. לצורך העניין עבר המטוס התאמה אישית בעבור נשיא הרפובליקה. חיפוש בכלי הניב 27 מתקני האזנה שהוסתרו במושבים, בשירותים ובפאנלים – כך לדברי בכירים סינים. הם סברו כי מדובר בפעולה מבית ה-CIA, שהתרחשה בעת שעבר המטוס התאמה בסן אנטוניו שבטקסס. בכירים בצבא סין הצהירו כי הם מאמינים שהמתקנים, שאינם משווקים מסחרית, יכולים לתקשר עם הלוויינים של צבא ארה"ב.
ב-CIA סירבו להגיב לדיווח, ודובר סוכנות הביון טען ש"אנחנו אף פעם לא מגיבים על האשמות שכאלה". הבית הלבן הגיב בערך באותה הצורה. דיפלומט מערבי צוטט אז באמרו כי מאחורי הזעם הסיני, יש גם שמחה על היתרון שהתגלגל לידיהם: מדענים צבאיים יוכלו, במקרה כזה, לבחון את מתקני הציטוט ולקבל לא מעט מידע על ציוד הריגול האמריקני.
כך או כך, קרקוע המטוס מנע מההנהגה הקומוניסטית את השימוש במטוס המודרני, שיכול לשאת מאה בכירים בנוחות מרבית, הודות למושבי עור ההופכים למיטות. בסוויטה הנשיאותית הותקן אמבט, כמו גם טלוויזיה למרגלות המיטה, שכאמור לא יצאה בזול מהריגול לכאורה.
ברה"מ מול בריטניה: קנקן תה חשוד שניתן למלכה במתנה
בשלהי 2008 פורסם כי קנקן תה חשמלי שהוענק למלכה אליזבת' השנייה כמתנה הוסר מטירת בלמורל שבסקוטלנד כאמצעי זהירות. הכד זוהה כמתקן ריגול פוטנציאלי במהלך בדיקת ביטחונית שגרתית במגורים המלכותיים.
20 שנה לפני שדיווחה על כך סוכנות הביון הבריטית ה-MI-5, הוענק המיחם המצועצע למלכה על ידי קבוצת התעמלות רוסית. קנקן התה החשמלי, שנצבע בצבעים עליזים של אדום וצהוב, הכיל חיווט אלקטרוני מתוחכם, שבעזרתו ניתן לצותת לשיחות פרטיות ואז להעבירן לסוכנים רוסים.
קנקן התה היה אחד מהאהובים על המלכה האם, והוצג באופן בולט באחד מהחדרים הפרטיים בטירה שהתאכסנו בה לעתים קרובות בני המלוכה, היכן שנערכו גם שיחות אינטימיות בין המלכה ומשפחתה ובין ראשי ממשלות, נשיאים ושועי עולם.
דובר הארמון אמר אז: "המלכה אינה משועשעת. היא זוכרת היטב את אירוח האקרובטים הרוסים לפני כ-20 שנה". לפי השמועות, אירוח הקבוצה נעשה כיוון שהנסיך פיליפ גילה עניין מיוחד באחד המתעמלים או המתעמלות, והמלכה "כמעט שברה את הקנקן על ראשו לאחר מכן, ומתחרטת כיום שלא עשתה זאת אז".
מומחי ביון בריטים התעקשו על הסרת הקנקן מהטירה מתוך חשש כי אכן מדובר במתקן ריגול מוסווה. עד לבדיקה ב-2008, כאמור, אף אחד לא החשיב אותו כסכנה ביטחונית. לפי גורמים בארמון, בבדיקה המדוקדקת היה הקנקן החשוד הראשון שסולק.