נשק בטורקיה (צילום: צילום רשמי)
לוחמים טורקים. אחד הצבאות החזקים בעולם מחזיק בלא מעט נשק כחול-לבן | צילום: צילום רשמי

ימים ספורים אחרי הפיגוע הקשה שספגו הטורקים בשדה התעופה באיסטנבול, נשאלת השאלה האם ומתי יצא ארדואן למתקפה נגד ארגון המדינה האסלאמית. כאמור, מדובר בארגון שטורקיה הייתה הגב הלוגיסטי שלו עד לא מזמן. לפחות על פי הדברים של הנשיא, נראה שזה רק עניין של זמן.

בנאום שנשא אמש, אמר "כי ארצו תגבר על ארגוני הטרור", כשמדובר גם במחתרת הכורדית (PKK). בארוחה של שבירת צום הרמדאן, ציין ארדואן: "לא ה-PKK ולא דאע"ש יצליחו להרתיע את טורקיה ולמנוע ממנה להשיג את מטרותיה".

צבא טורקיה נחשב למעצמה אזורית והוא משמעותי גם ברמה העולמית, אבל במלחמות הוא לא בדיוק מקפיד על חוקי המוסר, ככה שתהיו בטוחים שדאע"ש ימצאו מולם יריב לא פשוט. רבים לא יודעים, אבל לצבא הטורקי ישנן מערכות לחימה רבות מתוצרת ישראל. כשהם יצאו למלחמה נגד המדינה האסלאמית, הטורקים ישגרו לעברם טילים ישראליים, יפציצו ממטוסים וטנקים ששודרגו בחברות ישראליות ויש גם מערכות פיקוד ומודיעין כחול-לבן.

הצבא הטורקי נחשב לגוף ענק, חמוש ומאומן היטב. האתר GlobalFire העניק לצבא הזה את המקום השמיני בדירוג הצבאות החזקים בעולם. הכוחות המזוינים כוללים כמיליון חיילים, יש להם יותר מ-200 מטוסי F-16, עשרות מטוסי פנטום ובעתיד הם גם מתכננים לרכוש מאה מטוסי חמקן F-35. הטייס הטורקי נחשב לאיכותי, והם מרבים להתאמן עם חילות אוויר זרים (בעבר אף התאמנו עם ישראל). לצד כל זה, כפי שהוכיחו במקרה של הכורדים, אין להם שום בעיה להפציץ כפרים שלמים כדי לפגוע במטרה.

נשק בטורקיה (צילום: nationalinterest)
F-16 טורקי. בעתיד הם גם מתכננים לרכוש מאה מטוסי חמקן F-35 | צילום: nationalinterest

לטורקים יש את אחד מחילות השריון הגדולים באזור עם כ-1,000 טנקים מתקדמים מסוג לאופרד מתוצרת גרמנית ועוד 1,000 טנקים מסוג M-60 שחלק מהם הושבחו על ידי ישראל. לצד אלה, פועל כוח חי"ר וצנחנים גדול שהראה יכולת לחימה גבוהה, אכזרית יש לומר, בפלישה לקפריסין ונגד הכורדים. כמו כן, מפעיל הצבא חיל תותחנים גדול במיוחד שכולל פלטפורמות מתקדמות כמו ה-MLRS המוכר מצה"ל (אותו הם מייצרים בעצמם ברישיון) ותותחים ניידים. אנשי דאע"ש ימצאו מולם צבא שמפעיל מערכות טכנולוגיות מתקדמות, בעל ניסיון מבצעי עשיר, בין היתר בלחימה בשטח עיראק וגם במבצעי האו"ם בסומליה, בוסניה, אלבניה, אפגניסטן וגם בדרום לבנון.

למרות הנתק, הדולרים הטורקים זרמו לישראל

בניגוד למה שאנחנו חושבים שקרה מאז פרשת המרמרה במאי 2010, הקשרים הביטחוניים בין ישראל לטורקיה ממש לא התנתקו. אמנם כבר אין אימונים משותפים ואולי נפגעו עוד כמה סעיפים, אבל בחינה של הנתונים מראה שהיקף הייצוא הביטחוני מישראל לטורקיה דווקא גדל. בשנת 2011 היקף הסחר בין המדינות גדל ב-13 אחוז ובשנת 2012 הוא הגיע ל-3.5 מיליארד דולר, כאשר חלק משמעותי מזה שייך לתחום הביטחוני.

בעוד שבשבועות שאחרי התקרית הקשה היו מי שטענו כי המשך העסקאות מול הטורקים מוטל בספק, בפועל ישראל סיפקה לטורקים מטוסים ללא טייס, טנקים משודרגים, מערכות בקרת אש, מערכות לאיסוף מודיעין ועוד הרבה מאוד אמצעי לחימה.

כבר בשנת 2013 צוטט תא"ל (במיל') שמעיה אביאלי, אז ראש סיב"ט (האגף לייצוא ביטחוני) כשאמר: "גם בשנים המורכבות יותר, טורקיה לא הייתה המדינה הקטנה ביותר מבחינת הייצוא הביטחוני של ישראל. יש מצד טורקיה בקשות לעסקאות ביטחוניות עם ישראל, ואנחנו בוחנים אותן".

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

סביר מאוד להניח שהראשונים שיצאו למתקפה נגד דאע"ש הם טייסי חיל האוויר הטורקי, אם כי צריך להגיד שטורקיה כבר תקפה בעבר יעדים של הארגון במסגרת הקואליציה שארה"ב מובילה. הטייסים הטורקים שיצאו לגיחות נגד הארגון יעשו זאת בין השאר על גבי עשרות מטוסי F-4 פנטום ששודרגו על ידי ישראל, שכן התעשייה האווירית השביחה 54 מטוסי פנטום של חיל האוויר הטורקי בעלות של כ- 700 מיליון דולר.

נשק בטורקיה
מטוס פנטום טורקי. שודרגו על ידי ישראל

במסגרת אותה השבחה, התעשייה האווירית האריכה את חיי המטוסים של חיל האוויר הטורקי עד שנת 2020 לפחות ובנוסף התקינה עליהם מערכות בקרת אש ומערכות ללוחמה אלקטרונית. על המטוסים הותקנו גם מערכות של אלביט, ולדברי הגורמים שהובילו את ההשבחה, "המטוסים הטורקים עלו ליגה ביכולות שלהם".

לחיל האוויר הטורקי יש גם טילים מסוג "פופאי", טיל קרקע-אוויר מונחה ומדויק לטווחים ארוכים. לטיל הזה יש ראש נפץ שמשקלו 340 ק"ג והוא נחשב למוביל בתחומו, כאשר ניתן לשגר אותו ממגוון רחב של מטוסים. הטורקים קיבלו מישראל את ה"פופאי 2", לו טווח של 150 ק"מ וניתן לשלוט בו גם על ידי מפעיל שלא נמצא במטוס המשגר. הטורקים שילמו על העסקה הזו כחצי מיליארד דולר, והם מפעילים את הפופאי ממטוסי ה-F-16 שלהם ומהפנטומים.

חוץ מזה, סופקו לטורקים גם מערכות לאיסוף מודיעין וצילום מהאוויר שנחשבות למתקדמות במיוחד. ישראל גם סיפקה לטורקים מערכות לבקרה אווירית וחברת אלתא התקינה את המערכות האלה בעלות של 200 מיליון דולר. הן הותקנו על ארבעה מטוסי ביון מסוג בואינג 737, ובנוסף התקינו גם על אלה מערכות ללוחמה אלקטרונית. מעניין לציין ששתי מערכות הותקנו לפני פרשת המרמרה, והשתיים האחרות הותקנו אחרי.

מדינת ישראל נחשבת למעצמה בתחום המטוסים ללא טייס, ולכן לא פלא שהטורקים רכשו מישראל עשרה מטוסים ללא טייס מסוג "הרון" עליהם שילמו 185 מיליון דולר. אגב, גם אלה עברו לידי הטורקים רק אחרי המרמרה. מדובר במל"ט שטס בגובה המוגדר כבינוני, ויש לו יכולת שהייה ממושכת באוויר. באחד מניסויי הטיסה שלו, ההרון שהה באוויר לא פחות מ-52 שעות ברציפות. הוא נושא חיישנים ומערכות מכ"ם, ציוד לאיסוף מודיעין אותות, ציוד לממסר ועוד. על פי פרסומים זרים, ניתן גם לשגר ממנו טילים ופצצות.

טנקים, מערכות מסווגות ואפילו תבור

אין תמונה
הטנק ששודרג על ידי ישראל ונפגע מטיל


השבחה ישראלית אחת עלתה לאחרונה לכותרות כשטנק טורקי ספג פגיעה של טיל קורנט. אמנם נגרם נזק לטנק, אולם אנשי הצוות נשארו בחיים. האירוע הזה התרחש ב-19 לאפריל, והפגיעה הזו תועדה בווידאו שפורסם על ידי ארגון דאע"ש. בסרטון ניתן לראות את הטנק, מדגם M60T כשמרבית מעטפת השריון התואמת את צדו הימני-קדמי של הצריח מרוסקת, אולם מעטה השריון הבסיסי לא נפגע.

ה-M60T הינו למעשה טנק מדגם M60A3 ששודרג על ידי תע"ש, שהתקינה עליו מעטפת שריון בעובי 120 מ"מ וגם מערכת בקרת ירי חדישה ומגנון הילוכים חזקים יותר. בנוסף, הותקן גם מיגון שריון היברידי שמכסה את החזית של הטנק. הטורקים שילמו על פרויקט השבחת הטנק 687.5 מיליון דולר במסגרת הסכם שנחתם במרץ 2002, ובסך הכל השביחה תע"ש 170 טנקים. בנוסף, החברה העבירה להם ידע לייצור של חלק מהערכות של הטנק.

נשק בטורקיה
לוחם ביחידה מובחרת עם תבור

לצד כל אלה, קיבלו הטורקים מספר מערכות מודיעין מסווגות, כאלה שפה אסור לנו אפילו לפרסם את שמן. בין היתר, מדובר במערכות למעקב מודיעיני. הטורקים סביר להניח, משתמשים במערכות האלה בעיקר נגד הכורדים, אולם סביר שבתקופה האחרונה הן כבר פועלות נגד פעילים של דאע"ש בתחומי המדינה ומחוצה לה.

מלבד זאת, הטורקים קיבלו מישראל מערכות קשר מתקדמות לטווחים שונים, מערכות ללוחמה אלקטרונית ומאות נשקים מסוג תבור. אלה מופעלים בעיקר ביחידות מיוחדות ועל ידי צנחנים טורקים.