חייל - אילוסטרציה (צילום: רועי ברקוביץ')
החייל גנב את הטלפון למפקד הגדוד - והשתמש בו במשך שלושה חודשים. אילוסטרציה | צילום: רועי ברקוביץ'

נגד בחיל הלוגיסטיקה שגנב מכשיר סמארטפון למפקד גדוד בחטיבת שריון, נדון ל-30 ימי מאסר בפועל שירוצו בעבודות צבאיות. הפרשה התרחשה לפני כשנה, כשהמג"ד (שלימים מונה למח"ט), הגיע להרצות בפני חיילים במוצב בצפון. במהלך ההרצאה, הטלפון האישי שלו נעלם במפתיע.

סמ"ר ק', נגד בקבע שהבחין במכשיר מדגם LG3 השייך למג"ד, החליט לגנוב אותו. יממה לאחר מכן, ק' מסר את המכשיר לחברו וביקש ממנו למחוק את כל המידע שהכיל ולהכניס לתוכו כרטיס SIM חדש. ק' השתמש במכשיר של המג"ד במשך כשלושה חודשים, והמג"ד נאלץ לרכוש לעצמו מכשיר חדש.

המג"ד הגיש תלונה במצ"ח וזו פתחה בחקירה מעמיקה שכללה שימוש באמצעים טכנולוגיים שונים. לבסוף, הצליחו החוקרים לאתר את המכשיר הגנוב אצל סמ"ר ק', והוא נחקר באזהרה. במהלך החקירה הודה ק' כי שקל למכור את המכשיר, אך החליט להשאיר אותו לשימושו האישי. הוא הודה בגניבת המכשיר והביע חרטה על מעשיו.


התביעה הצבאית הגישה נגד ק' כתב אישום לבית הדין הצבאי בפיקוד הצפון בגין עבירה של גניבה. ק' הודה במהלך המשפט במיוחס לו, אך התובע טען כי אין לראות בגניבה של מכשיר נייד כעבירת רכוש רגילה, כי הדבר מהווה למעשה פגיעה בקניינו ובפרטיותו של המתלונן. הוא דרש לגזור עונש של מאסר בפועל על הנאשם ותשלום פיצוי למג"ד.

מנגד, הסנגורים הציגו מכתבי המלצה מטעם מפקדיו של ק', המשבחים את תפקודו וכן הוצגה תעודות הצטיינות והערכה שקיבל מקצין בכיר במהלך שירותו. הסנגורים ביקשו להתחשב בכך ש-ק' הודה במעשיו והביע חרטה, וכי מפקדיו מעוניינים שימשיך בשירות קבע. הם ביקשו לגזור עליו עונש מאסר על תנאי ולהסתפק בהורדה בדרגה, ולכל היותר לגזור עליו עבודות שירות.

השופטים התחשבו בנסיבות חייו של ק' ובכך שלקח אחריות על מעשיו וגזרו עליו 30 ימי מאסר שירוצו בעבודות צבאיות, חודשיים מאסר על תנאי, הורדה לדרגת טוראי ותשלום פיצוי של 500 שקל למג"ד.

לאחרונה, בתי הדין הצבאיים החלו להחמיר בעונשיהם של חיילים שהורשעו בגניבת סמארטפונים, מתוך הבנת החשיבות של המכשירים לבעליהם. כך, שני חיילים שהורשעו לאחרונה בגניבות טלפון סלולרי מחבריהם נדונו ל-14 ו-28 ימי מאסר בפועל ואחרים ריצו חודש מאסר בעבודות צבאיות.