לחימה בשטח אויב, כמו שלימדו אותנו לא מעט מלחמות, יכולה להימשך הרבה יותר זמן מהמתוכנן ולפעמים, יש צורך בסיוע וחידוש אספקה תוך כדי הקרב. במלחמת לבנון השניה הבינו את זה היטב כשהתקשו להכניס ללבנון שיירות אספקה וכשלא מעט כוחות בתוך השטח מצאו את עצמם כשאין להם מספיק תחמושת, מים, אוכל וציוד רפואי. בדיוק לטובת זה, קיימת בצה"ל היכולת להצנחת ציוד אל הקרקע, משימה שלוקחים בה חלק מערך מטוסי התובלה של החיל, המרכז להצנחות ומשימות מיוחדות (מרהו"ם) והיחידה לשיתוף פעולה ביו חילי כשהן כולן פועלות בשילוב זרועות תחת היחידה לאספקה בהיטס.
מאז המלחמה, יחידת ההצנחה בהיטס שיפרה באופן מאוד משמעותי את היכולות שלה, העצימה טכנולוגיות והגדילה את הדיוק שלה, כך שכיום, ארבעים שנה אחרי שהוקמה היחידה, יודעים כבר להנחית אוכל, שתיה, ציוד לחימה ואפילו כלי רכב ממטוסי הקרנף ובקרוב גם מהשמשון אל הכוחות הלוחמים על הקרקע.
איך מתנהל מבצע להצנחת אספקה?
ראשית, הכוחות על הקרקע מאפיינים צורך – מה דרוש להם? רכב חדש? מזון? מים לשתיה? ציוד רפואי? במרהו"ם מכינים את המטען עבור הכוחות על הקרקע ומחברים אותם למצנחים מיוחדים שתפקידם להביא את המטען אל הקרקע באופן בטוח ומדויק. בשלב הבא המטען יועמס אל המטוס ויאובטח על ידי פקחי ההעמסה שתפקידם לוודא שהמשקל מפוזר באופן שווה על גבי המטוס כדי שיוכל לטוס באופן תקין ולא ייפול כתוצאה מתזוזת מטען באחורי המטוס.
המטוסים ממריאים ומה שצריך לקרות עכשיו זה הצנחה שלהם בקרקע בנקודה שנקבעה עם הכוחות שממתינים בשדה הקרב לאספקה. אותה הנקודה תסומן באופן מיוחד על ידי החי"רניקים ובדיוק של 50 מטר, המטען יוצנח. כמובן שכל האקט נעשה בתיאום מושלם בין היבשה לאוויר ותוך אבטחה של האזור פן המטוס יפגע מאש אויב.
כל התהליך הזה תורגל על ידי היחידה לפני מספר שבועות בתרגיל "אפרת", תרגיל שדימה הצנחת אספק במתווים שונים, בשדות קרב, ביום ובלילה. האקטים האלו צפויים להיות מתורגלים גם בעתיד הקרוב במסגרת תהליך ההטמעה של מטוס השמשון החדש.