קרב ענקים בתעשיות הביטחונית של ישראל הסתיים לאחרונה אחרי שמשרד ההגנה האמריקני בחר במערכת "חץ דורבן" של אלביט על פני "מעיל רוח" של רפאל. הערכה היא שמדובר בעסקת ענק בשווי של כ-200 מיליון דולר וככל הנראה, צפויות עסקאות נוספות לרכש המערכת הזו. ההחלטה האמריקנית התקבלה אחרי סדרת ניסויים שמשכו מספר שנים. בצבא ארה"ב החליטו להתקין את מערכת ההגנה האקטיבית של תעש "חץ דורבן" (Iron Fist) - על חטיבת נגמ"שי בראדלי ראשונה, בסך הכל כ-140 כלים שימוגנו.
ארה"ב היא הלקוח המשמעותי הראשון למערכת ההגנה הישראלית. נזכיר שארה"ב רכשה כבר מערכות מסוג "מעיל רוח" עבור טנקי המערכה שלהם מסוג M1A1 אברהמס. הרכש של מערכות ההגנה הישראליות מגיע על רקע העובדה שבארה"ב מבינים שאיום טילי הנ"ט גובר מצד ארגוני טרור וצבאות שונים.
ישראל היא המדינה היחידה במערב שהצליחה לפתח מערכות הגנה מוכחות ומבצעיות. כאלה שכבר הוכיחו את עצמן בעימותים בעזה מאז שנת 2014. אלביט מערכות רואה בבחירת מערכת "חץ דורבן" על ידי הצבא האמריקני המחשה לפוטנציאל הבינלאומי הקיים במערכות של תעש ולסינרגיה הקיימת בין הטכנולוגיות של אלביט מערכות לאלו של תעש שנרכשה לאחרונה על ידי הראשונה.
מה שהביא לבחירה במערכת "חץ דורבן", על פי האמריקאים, הייתה רמת ביצועים גבוהה, ורסטיליות, קלות הפעלה, מידותיה הקטנות ומשקלה הנמוך (פחות מ-300 ק"ג) שהופכים אותה לבחירה האידיאלית עבור נגמ"ש ה-Bradley. מערכת "חץ דורבן", עושה שימוש בחיישנים אלקטרו-אופטיים, במכ"ם מעקב, משגרים ואמצעי נגד בכדי לנטרל איומים במרחק בטוח מהרכב הקרבי המוגן. "חץ דורבן" מספקת כיסוי של 360 מעלות עבור איומים מטווח קצר הן בשטח פתוח והן בסביבה עירונית. יישום בשטח של יכולות הגנה אקטיבית זוהה כצורך דחוף על ידי צבא היבשה של ארה"ב.
"אנו נרגשים לעבור לשלב הבא ולהביא את יכולותיה הנרחבות של מערכת ההגנה האקטיבית לנגמשי ה-Bradley. אנו מצפים להמשך העבודה המשותפת עם הצבא בקידום טכנולוגיה חשובה זו ובשיפור יכולות האינטגרציה בפלטפורמות רבות של הצבא", אמר סטיב אלג'ין, סמנכ"ל והמנהל הכללי של תחום מערכות נשק ופלטפורמות בג'נרל דיינמיקס.
יהודה (אודי) ורד, סמנכ"ל בכיר ומנכ"ל חטיבת יבשה של אלביט מערכות הוסיף ש"אנו גאים לתמוך בצבא היבשה של ארה"ב ולשתף פעולה עם ג'נרל דיינמיקס באספקת "חץ דורבן" – מערכת הגנה מתוחכמת המנטרלת מגוון רחב של איומים ומשפרת את היכולות של מגוון פלטפורמות משוריינות של הצבא היבשה האמריקני".
לעסקה זו יש פוטנציאל ענק וזאת משום שצבא ארה"ב מפעיל למעלה מ-6,000 כלים מהסוג הזה. סביר שרובם ימוגנו נגד טילי נ"ט. סביר גם להניח שהרכש האמריקני יביא לעסקאות גם מול מדינות נוספות.