אם לבט"ר "דותן", המוכר יותר בכינויו "מחנה 80", יגיעו היום החיילים שהוכשרו בו בעשרות השנים האחרונות - יכול להיות שבמבט ראשון הם יחשבו שלא הגיעו למקום הנכון. לפני כשנה החלו בבסיס שיפוצים נרחבים, ועכשיו, את חמש פלוגות האוהלים החליפו מבנים חדשים וממוזגים, התשתיות שופצו מהיסוד וחדר האוכל מציע תפריט מגוון.

 "שונו כאן סדרי עולם ואי אפשר להסביר את התחושה במילים", אומרת בסיפוק מפקדת הבסיס, סא"ל מיטל מידם. "הגישה לאורך השנים", היא מספרת, "הייתה לתחזק את כל המבנים, אבל לא לטפל בהם מהשורש. כשהבנו שלא ניתן לתחזק עוד את מה שקיים, הגיע השלב שאמרנו 'עד כאן'".

 השיפוץ, שכלל פירוק והרכבה מחדש של מגורי הטירונים והסגל עד רמת החשמל, המים והסניטריה, מאפשר כעת שירות הרבה יותר נוח בבסיס. "אנחנו רוצים ליצור לטירונים שער כניסה מכבד לצבא", מסבירה סא"ל מידם. "חייל שיכנס למקום שמכבד אותו - יכבד את המקום בחזרה".

חדר האוכל, כמובן, הוא אחד מהדברים המרכזיים בכל בסיס - וגם הוא שופץ במחנה. "כבר כשהחיילים עומדים בטורים ומחכים להיכנס לחדר האוכל, הם ממתינים תחת קורת גג ולא תחת השמש הקופחת", מפרטת סא"ל מידם, ומוסיפה כי השינוי המשמעותי ביותר ניכר בתחום הקולינרי.


 "התפריט היומי השתנה לחלוטין", היא משתפת. "אנחנו מגישים מזון שמותאם לאוכלוסיות ייחודיות ומלווים על ידי תזונאית. יש היום יותר מודעות וישנה השתדלות לעבוד על פי תפריט מגוון". כך, אומרת סא"ל מידם, כל חייל יוכל למצוא מה לאכול בחדר האוכל: "יש בר סלטים בהרכבה עצמית, ובנוסף לו בר שמותאם לטבעונים. גם לאוכלי בשר יש אפשרויות בחירה מגוונות".

את השינוי הוביל צוות המטבח, בעזרת החיילים. "הם נפגשו עם חיילים טבעונים ושאלו אותם מה הם אוכלים ביום יום - ומה היו מעוניינים לקבל בחדר האוכל", מספרת סא"ל מידם, "יש כאן, למעשה, תהליך של למידה והתייחסות רבה יותר לרצון הפרט".

טירונים מפונקים יותר?

ההחלטה על השיפוץ, היא משחזרת, התקבלה לפני כשנה על ידי מפקד זרוע היבשה, אלוף קובי ברק, וראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, אלוף אהרון חליוה: "אחרי תקופה ארוכה שחיילים שהו כאן בתנאים שדרשו שיפור, הגיע ראש אט"ל לבקר בבסיס ויחד עם מפקד זרוע היבשה הוחלט על המהפך הנדרש".

זוועות במחנה 80 (צילום: מתוך הפייסבוק של "חיילים מצייצים")
ככה זה היה נראה פעם | צילום: מתוך הפייסבוק של "חיילים מצייצים"

"כשהבנו שהדברים הולכים לקרות זה היה מאוד מרגש", היא נזכרת בחיוך, "וכשראיתי את תכניות התשתיות ואת הפועלים מגיעים, השמחה בלב התפרצה. כל יום היה ניתן לראות משהו חדש נבנה בשטח".

את הטענות על כך שהתנאים החדשים עלולים להפוך את הטירונים למפונקים יותר, היא דוחה בנחרצות: "צה"ל הבין בצורה מאוד ברורה שאין שום קשר בין הדרישה מהחיילים בזמן ההכשרה לתנאים הבסיסיים שמגיעים להם. נהפוך הוא, חייל שיושב באוהל לא ממוזג בזמן שרב לא יהיה מסוגל להתרכז בשיעור בצהרי היום".

לשינוי הדרסטי הזה, היא משוכנעת, יש השפעות חיוביות נוספות. "הצבא", מסבירה סא"ל מידם, "מרוויח פה חיילים ומפקדים טובים יותר. יש עוד שנים לפנינו במחנה, ואנחנו שמחים שנפלה בחלקנו הזכות לשנות את שירותם של הטירונים שנמצאים פה. אפילו במטבח אומרים שהחיילים נכנסים באווירה שמחה וחיובית יותר".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל