בשבוע שעבר סיימה חטיבת גולני תרגיל חטיבתי גדול במתאר הצפוני. מאות לוחמים "הסתערו על יעדי חיזבאללה" עם נגמש"י נמ"ר חדישים, כשלצידם לוחמי הנדסה ושריון, כלי טיס של חיל האוויר – וגם לוחמי סייבר. הלוחמים טיפסו על הרים ונחתו עם מסוקי יסעור הישר לשטח האויב. הרבה שעות שינה לא היו שם, משקלים כבדים דווקא כן.
התרגיל החטיבתי האחרון הוא חוליה נוספת בשרשרת ההכנות של החטיבה לעימות עם חיזבאללה, או אם תרצו: מלחמת לבנון השלישית. בתרגילים האלה צה"ל בחן, הטמיע ויישם את מבנה החטיבות החדש שלו, שמבוסס על כוחות משולבים שיביאו עוצמה חדשה לשדה הקרב; עוצמה שעד היום התפצלה בין הזרועות והיחידות.
את המבנה החדש חשף צה"ל לא מזמן, כשהודיע על תכנית "צק"ח (צוות קרב חטיבתי) גדעון". זו לא פחות ממהפכה: זמנן של חטיבות החי"ר, שנלחמו לצד השריון וקיבלו סיוע בארטילריה ומהאוויר, תם. עכשיו הגיע תורן של "החטיבות החדשות": הן יכילו לא פחות משישה גדודים, ביניהם שלושה גדודי חי"ר ושריון, גדוד הנדסה, גדוד סיור וסיוע מנהלתי. בנוסף, יוקם גם צוות קרב גדודי (צק"ג) שיכלול כוח ארטילריה נוסף, לוחמי סייבר וסיוע אווירי ומודיעיני ממוקד. למעשה, את הרפורמה הזו בחן צה"ל לראשונה בעוצבת געש לפני כשבועיים.
הצק"ח החדש מתאים לגולני כמו כפפה ליד. עבור המג"ד זה עולם אחר לגמרי. "העוצמה אדירה", מסביר מג"ד 51. "יש בידי סל כלים אדיר שיודע לפתור המון בעיות. בכל פעם שיש אירוע מתפרץ, אני יכול להפעיל כמעט את כל האופציות שקיימות בצה"ל, על חלקן לא ניתן לדבר".
אבל הצק"ח לא משפיע רק על המפקדים ועל התמונה הכוללת. גם הלוחמים נדרשו לשנות את הראייה שלהם. "הלוחמים הרבה יותר אינטליגנטים, יש להם הרבה יותר ידע. זה לא רק הנשק האישי: יש גם רחפנים, שריון והנדסה, ואת חלקם מפעילים מש"קים", הוא מסביר.
לכולם ברור שהמלחמה הבאה בצפון תהיה שונה, עוצמתית הרבה יותר. "הצבנו לעצמנו לא מעט יעדים כדי לאתגר את עצמנו מול האויב", מדגיש מג"ד 51. "כמובן שבשדה הקרב הכל בסימן שאלה. אף מלחמה לא דומה לקודמת, גם האויב מתפתח ואסור לזלזל. הצליחו לאתגר אותנו אפילו יותר ממה שציפיתי, וזה מה שהיה יפה בתרגיל הזה".
עוד בפז"ם:
>> איזה בא"ח ניצח בבוחן הפתע של חיל הרגלים?