צה"ל החל בהקמתו של מכשול הגבול "החכם ביותר בעולם" בחזית רמת הגולן, מול סוריה. הפרויקט מבוצע על ידי חברת אלביט מערכות, ועלותו מוערכת בכרבע מיליארד שקל (למעלה מ-60 מיליון דולר).
על הקמת מכשול גבול חדש בחזית רמת הגולן, הוחלט כבר במהלך שנת 2011, בעקבות התרופפות השלטון המרכזי בסוריה, והחשש כי לאחר נפילת משטר בשאר אסד יתבססו כוחות ג'יהאד עולמי מן הצד הסורי של רמת הגולן. החשש מהשלכות מלחמת האזרחים בסוריה על המצב הביטחוני לאורך גבול רמת הגולן, שנחשב השקט ביותר מאז שנת 1974 (שקט מוחלט השתרר שם חודשים ספורים אחרי סיום מלחמת יום הכיפורים) התעצם, כאשר מאות סורים ניסו לחצות את גדר הגבול מול ישראל ב"יום הנכבה" לציון הקמת מדינת ישראל והאסון הפלשתיני, ב-15 במאי 2011.
הגבול הראשון בעולם שיהיה מבוסס על היתוך מידע
במהלך שנת 2012 כבר הוקמה גדר חכמה לאורך תשעה קילומטרים בגבול רמת הגולן וחודשו שדות מוקשים לאורך רמת הגולן. במהלך שנת 2013 תוקם מערכת הגנה משוכללת לאורך 60 קילומטרים. מדובר בגבול הראשון בעולם שיהיה מבוסס על היתוך מידע: מערכת רב סנסורים (מר"ס) תשדר כמות רבה של נתונים אל מרכז שליטה מרכזי, שיידע לנתח את הנתונים בצורה ממוחשבת, בין היתר על סמך הכרת שגרת הפעילות לאורך הגבול וזיהוי כל סימן מחשיד שחורג מן השגרה הזו.
הפעלת המערכת תחסוך את הצורך להעסיק עשרות חיילות מחיל האיסוף הקרבי כתצפיתניות. כמות כוח האדם הנדרשת להפעלת מר"ס תהיה נמוכה בעשרות אחוזים מהמקובל בגבולות אחרים והנתונים יזרמו מהשטח גם בתנאי מזג אוויר קשים, 24 שעות ביממה.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
האיומים משתנים, גבולות המדינה מתחדשים
הגבול החדש מתווסף לגבול עם מצרים, גבול שעבר בשנים האחרונות שדרוג משמעותי במסגרת הפרויקט הלאומי "שעון החול". הגבול עם מצרים, שיושלם בשנה הקרובה, עובר שינויים מרחיקי לכת בהיבטי אמצעי התצפית, בהיבטי אמצעי ההתראה, בהיבטי המכשול הקיים בשטח בפועל ובהיבטי תפיסת ההגנה על השטח. המודעות להגנה על הגבולות עלתה מאוד בשנים האחרונות עם התגברות הברחות הסמים המעורבות באירועים ביטחוניים, עלייה בכמות המסתננים ממדינות אפריקה לישראל, התרופפות המשטרים באזור והתחזקות ההגמוניה של אל קעידה והג'יהאד העולמי באזור.
>> מומחי תעופה: "מטוס הקרב האיראני - זיוף"