בכל מלחמה לאורך ההיסטוריה, לפני היציאה לקרב, התאספו הלוחמים סביב מפקדם וביקשו להקשיב. מוביל הדרך, זה שאמור להתוות את הטקטיקה הצבאית, לחרוץ החלטות הרות גורל ולפקוד על חייליו לרוץ לתוך התופת, נדרש לאורך ההיסטוריה לשאת דברים, להרים את המורל, ובעיקר – להסביר לפקודיו מה הם בעצם עושים, ולמה.
הגנרלים לא מפסיקים להתבטא – מיוליוס קיסר, שאחראי על הציטוט שבכותרת, ועד גבי אשכנזי, שהסביר שהצבא נלחם או מתכונן למלחמה, תמיד הקשבנו להם. בדבריהם, חלקו הגנרלים ניסיון של שנים, תובנות מהקרבות, ופעמים רבות גם התייחסו לאפשרות החמקמקה הזו, ש"השלום יפרוץ". לפעמים, נודה, הם אמרו גם לא מעט שטויות. כך או כך, אתם מוזמנים לצלול לתוך ספר הציטוטים הצבאי. רק אל תשכחו להצדיע.
יצחק רבין: "מספר אישי 30743"
רבין, איש הפלמ"ח וההגנה והרמטכ"ל השביעי של צה"ל, חתום על לא מעט ציטוטים מפורסמים. אחד הידועים ביותר בהם הוא: "ואני, מספר אישי 30743, רב-אלוף במילואים, יצחק רבין, חייל בצבא ההגנה לישראל ובצבא השלום, אני ששלחתי גיסות אל האש וחיילים אל מותם, אומר לך, מלך ירדן, ואומר לכם ידידים אמריקנים: אנו יוצאים היום למלחמה שאין בה הרוגים ופצועים ולא דם ולא סבל, וזו המלחמה היחידה שתענוג להשתתף בה – המלחמה על השלום. ומחר, בדרך העולה לירושלים, אלפי פרחים יעטפו באהבה את חלקי המשוריינים החלודים, אלה שלא הגיעו אל העיר. מחר, אלפי פרחים יחייכו שלום אלינו משלדי המתכת." את הדברים אמר בנאום שנשא בקונגרס האמריקאי בוושינגטון ב-1994.
עוד אמר רבין כי "בגיל שבו פורחות אהבות ראשונות, בגיל בו חוקרים התלמידים את מסתורי התנ"ך ונפלאות המתמטיקה, בגיל 16 שמו בידי נשק בכוונה להגן על עצמי ולצערי גם כדי להרוג", וכי "צה"ל לא כזה חזק" – תשובתו לשאלה מדוע חתם על הסכמי אוסלו.
נפוליאון: "הצבא צועד על קיבתו"
חוץ מהמשפט שבכותרת, חתום נפוליאון בונפרטה, שליט צרפת, מצביא מהולל ותאורטיקן צבאי הידוע גם כנפוליאון הראשון, על לא מעט ציטוטים מוצלחים, וביניהם "לעולם אל תפריע לאויב שלך כשהוא עושה טעות", וגם האמרה האירונית "חיילים בדרך כלל מנצחים בקרבות, גנרלים לוקחים על כך קרדיט".
עוד אמר נפוליאון כי "המלחמה אינה בנויה אלא מתקריות. אם כי על מפקד לדבוק בעקרונות כלליים אסור להחמיץ בשום הזדמנות להפיק רווח מתקריות בשטח. זוהי תמצית הגאונות. במלחמה יש רגע מוצלח אחד בלבד – הגאון מנצל אותו". באותו עניין, אמר "אני לא רוצה גנרלים מוכשרים, חכמים, טובים, נאמנים או אחראיים – אני רוצה גנרלים שיש להם מזל".
אייזנהאואר: "אני שונא את המלחמה"
דווייט דייויד אייזנהאואר, המפקד העליון של כוחות בעלות הברית באירופה במלחמת העולם השנייה ונשיא ארצות הברית, אמר: "אני שונא את המלחמה כפי שרק חייל אשר חווה אותה, את הברוטליות והטיפשות שלה, יכול". הוא גם הצהיר כי "הדרך היחידה לנצח במלחמת העולם השלישית היא למנוע אותה".
יוליוס קיסר: "באתי, ראיתי, ניצחתי"
אם כי יש שמצטטים זאת "באתי, ראיתי, כבשתי". את הביטוי הלטיני הזה (Veni, vidi, vici) טבע המצביא והשליט הרומי בשנת 47 לפני הספירה. זהו הטקסט המלא שהרכיב את הודעתו של יוליוס קיסר לסנאט הרומאי. ההודעה האמורה מתארת את ניצחונו המהיר על פרנקס השני מלך פונטוס בקרב זלה.
משה יעלון: "בה"ד 1? קודם תקומו לזקנה באוטובוס"
הרמטכ"ל ה-17 של צה"ל התעקש, בין השאר, ש"מי שלא קם לזקנה באוטובוס לא יכול להיות קצין". בראיון אמר פעם ש"הלקח הראשון שלי מהמלחמה (מלחמת יום הכיפורים – מ"ד) הוא: הטל ספק. אל תסמוך על שום דבר. זה אחד המסרים שאני מעביר בהרצאות לצוערים בבה"ד 1: תשאלו תמיד שאלות. יש בצה"ל חופש מחשבה וחובה של ביקורת. לפני שקיבלתי את תפקיד ראש אמ"ן, קראתי את כל דוח אגרנט... שאלתי את עצמי אם זה יכול לקרות עוד פעם. התשובה היא שזה עלול לקרות. בסופו של דבר אנחנו רק בני אדם ואנשים מחפשים קונספציות להיאחז בהן. זה מסוכן, בעיקר כשיש מפקדים עם כריזמה שמשליטים את דעתם ולא מאפשרים דיון פתוח. גם היום הדיונים אצלי לא מתנהלים על פי סדר הדרגות, כי השכל לא נמצא רק למעלה. אני לא יודע יותר טוב ממח"ט שומרון מה קורה אצלו. אני צריך להקשיב לו".
מספר שבועות לפני סיום כהונתו כרמטכ"ל אמר יעלון: "אני זוכר ששאלו אותי פעם מדוע אני ממשיך ללכת עם נעליים גבוהות בקריה, ועניתי להם, 'בגלל הנחשים בקריה'". רבים פירשו זאת כתקיפת חברי פורום מטכ"ל, אבל מאוחר יותר אמר יעלון כי לא התכוון ללובשי מדים, משמע שהתכוון לאנשי משרד הביטחון.
סאדאת: "השלום יקר יותר"
מוחמד אנואר א-סאדאת, נשיא מצרים שיזם את מלחמת יום הכיפורים ביחד עם סוריה נגד ישראל, למד באקדמיה הצבאית ונמנה עם חבורת "הקצינים החופשיים" שהשתתפו בהפיכה הצבאית שהורידה את המלך פארוק מהשלטון במצרים ב-1952. סאדאת, שעד לביקורו בישראל נחשב לאחד מאויביה המרים ושלקראת סוף כהונתו, כשהתנקשו אנשי הג'יהאד המצרי בחייו, נחתם הסכם השלום בין ישראל למצרים, אמר: "השלום יקר יותר מאשר פיסת קרקע... הבה נקווה שלא יהיו עוד מלחמות".
גבי אשכנזי: "לצאת לכל מבצע כאילו זו הפעם הראשונה"
גבי אשכנזי, הרמטכ"ל ה-19 של צה"ל, מיעט אמנם להתראיין לתקשורת בעת כהונתו כחייל מספר אחת, אבל דבריו הפכו לא אחת לציטוטים זכורים: בין השאר, אמר בראיון כי "צבא נמצא באחד משני המצבים: או שהוא מתכונן למלחמה או שהוא נלחם".
ב-2007, שנתו הראשונה כרמטכ"ל, אמר בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי "בתקופתי לא יחזור מה שהיה במלחמת לבנון השנייה, כשלא היה ברור מי מנצח ומי מפסיד". בשיחה שניהל עם צנחנים בשכם בעת שהיה סגן הרמטכ"ל אמר: "האתגר הגדול שלכם הוא לצאת לכל מבצע כאילו זו הפעם הראשונה שלכם, כמו שחקן כדורסל שעולה דרוך גם למשחק הארבעים שלו באותה עונה. אם התקלות תסתיים בנפגעים לכוחותינו או בתוצאה שלוש אפס זה תלוי בכם וברמת הדריכות שלכם. כחיילים אתם הקובעים. שתיים-שלוש דקות אחרי התקלות אמנם מגיעים גם הקודקודים, אבל בדרך כלל בשלב הזה נותרים רק התחקירים. תקפידו על המקצועיות. אם לא תעשו לעצמכם הנחות, לא יהיו אנחות".
דן חלוץ: "מכה קלה באווירון"
מתקופתו של דן חלוץ, הרמטכ"ל הקודם לאשכנזי, נותר ציטוט זכור במיוחד: בתגובה לשאלת מראיינת על מידת הרגשנות שטייס צריך להפעיל בעת התקפה, אמר "אם את בכל זאת מאוד רוצה לדעת מה אני מרגיש כשאני משחרר פצצה, אז אני אומר לך: אני מרגיש מכה קלה באווירון, כתוצאה משחרור הפצצה. כעבור שנייה זה עובר, וזה הכל. זה מה שאני מרגיש".
ציטוט זכור נוסף הוא "I don't care. I really don't care", בראיון לאילנה דיין בתכנית "עובדה", בתשובה לשאלה מה יקרה לכשתקום ועדת חקירה עקב מלחמת לבנון השנייה. בראיון ל"ידיעות אחרונות" באוגוסט 2006 אמר: "אצלנו או שמקבלים מדליה או שמתיזים ראש, או צל"ש או טר"ש".
שארל דה גול: "הפסדנו את הקרב, אבל לא את המלחמה"
בנוסף לציטוט הנודע מלמעלה, ניפק שארל דה גול, מנהיגה של צרפת החופשית במלחמת העולם השנייה ונשיאה הראשון של הרפובליקה החמישית בצרפת, אמרות שפר נוספות. בין השאר, אמר לגנרל רומל "זהו היום הראשון בשארית חייך" לאחר הפלישה לנורמנדי – אמרה ששימשה אחר כך רבים, מחוץ להקשרה. עוד אמר כי "בתי הקברות מלאים באנשים שאין להם תחליף".
אהוד ברק: "כדאי שנהיה נמרים"
אחד המשפטים הידועים ביותר שאמר ברק, הרמטכ"ל ה-14 של צה"ל ושר הביטחון, הוא "אם הייתי פלסטיני בגיל המתאים, הייתי נכנס בשלב מסוים לאחד מארגוני ההתנגדות". באזכרה לסמ"ר לירן בנאי באפריל 2008 אמר: "עד ש'נמר עם כדי ירבץ', כדאי שנהיה נמרים".
קרל פון קלאוזביץ: "המלחמה היא ממלכת אי הוודאות"
את המשפט הזה, שהפך לפתגם ידוע, כתב קרל פון קלאוזביץ, איש צבא פרוסי מאבות תורת הלחימה המודרנית, בספרו "על המלחמה". באותו ספר כתב: "אף אדם – או ליתר דיוק, אף אדם שנוהג בהיגיון, לא פותח מלחמה בלי להבהיר לעצמו קודם כל מה הוא מתכוון להשיג באמצעותה, ואיך בדעתו לנהל אותה".
שאול מופז: "אם המדינה תוותר על הבנים, הם יוותרו עליה"
לאחר שהדיח צנחנים מגדוד 101 כי לא רדפו אחרי מחבל שחדר להם למוצב בלבנון, אמר מופז, הרמטכ"ל ה-16 של צה"ל, ש"בסופו של יום, אנחנו צריכים לנצח". לפני שחרורו של גלעד שליט, אמר "יש לנו דנ"א שלא מאפשר לנו לוותר על הבנים שלנו. ביום שהמדינה תוותר על אחד מבניה, הבנים יוותרו עליה".
עזר ויצמן: "ראית פעם גבר סורג גרביים?"
עזר ויצמן, אלוף בצה"ל ולימים נשיאה השביעי של מדינת ישראל, מעולם לא ניחן ביותר מדי טאקט. דוגמה אחת לכך היא ההתלוצצות עם חייל שאיבד את עינו, כשאמר "עכשיו תוכל לכוון יותר טוב" – אבל אין ספק שהציטוט הזכור ביותר שלו הוא ציטוט ה"מיידלע". ב-1993, בשיחה עם אליס מילר, שרצתה להיות טייסת הקרב הראשונה בצה"ל, אמר: "תשמעי, מיידלע, את ראית פעם גבר סורג גרביים? ראית פעם אישה כירורגית או מנצחת על תזמורת? נשים לא מסוגלות לעמוד בלחצים הדרושים מטייסי קרב".
משה דיין: "חורבן בית שלישי"
דיין, ממפקדי ההגנה והרמטכ"ל הרביעי של צה"ל, אמר, בין השאר, ש"חייל שלא ישב בכלא הוא לא חייל". בלי לחסוך ביקורת, כתב ב"יומן מערכת סיני" ש"מוטב להיאבק בסוסים אבירים כאשר הבעיה היא איך לבלום אותם, מאשר לדחוק ולהאיץ שוורים המסרבים לזוז". לא חסרים ציטוטים נוספים, אבל זה הזכור ביותר הוא דווקא "אנחנו במצב של חורבן בית שלישי" האפוקליפטי, שנאמר בראשית מלחמת יום הכיפורים.
ג'ורג' פטון: "שאלוהים ירחם על אויבי"
ג'ורג' פטון, גנרל אמריקאי, ממפתחי הטקטיקה של חיל השריון, לא הסתיר את מחשבותיו.
בין השאר, אמר "שאלוהים ירחם על אויבי, כי אני לא ארחם עליהם", וגם הצהיר ש"מלחמה זה לא למות למען המדינה שלך, זה לגרום לממזר השני למות בשביל שלו".