מדינת ישראל גועשת ורועשת מאז התפרסמה פרשת בן זיגייר. נכון לכתיבת שורות אלה נאסר עלינו לפרסם כל פרט מידע שנוגע לפרשה מעבר למה שפרסם התחקיר האוסטרלי, מה שכן ניתן לכתוב זה שבן היה ככל הנראה סוכן מוסד שכשל. מסיבה, שאסורה כאמור לפרסום, הוא מצא עצמנו עצור בכלא איילון, שם ככול הנראה התאבד.
הפרשייה המסתורית שלחה אותנו לנבור בארכיון של כלי התקשורת הישראלים ולחפש מקרים נוספים בהם סוכני מוסד או שב"כ כשלו ומעלו בתפקידם, הן בפן המבצעי – עד כדי בגידה – ולפעמים דווקא בפן הפלילי.
הסוכן שרצח את המודיע
בסוף שנות ה-50 גייסה יחידה 131 של אמ"ן – יחידה שהפעילה סוכנים במדינות אויב – את מרדכי קידר. קידר, שסולק מהפקולטה למשפטים בגלל שזייף את התעודות שלו, ושהיה חשוד ברצח נהג מונית ובמעורבות במקרים נוספים, לא היה האדם שמומלץ לגייס לתפקיד, אך בכל זאת הוא עבר את כל המיונים. הוא נשלח לארגנטינה כחלק מהכיסוי שלו ולפני שישלח למדינת אויב. איש הקשר שלו שם היה קלמן קליין. זמן קצר אחרי שקידר הגיע לבואנוס איירס קליין נמצא מת בדירת מסתור של המוסד כשבגופו דקירות רבות מסכין. כמו כן מהדירה נגנבו 15 אלף דולר, סכום עתק במונחים של אותם ימים. מאוד מהר החשד נפל על קידר, שנעלם למספר ימים ואז צץ עם סיפור מצוץ מהאצבע. מפקדיו של קידר גרמו לו לחשוב שהם מאמינים לו בכדי שיחזור לארץ. ברגע שעשה את זה הוא נעצר ובכליו נמצא חלק מהכסף ששדד. שנים היה עצור בבידוד והוכר כ"אסיר איקס".
הסוכן שבגד ברשת שלו
אברי אלעד היה קצין בצה"ל שהודח מהצבא בגלל מעילה בתפקידו. במילים פשוטות – גנב כסף מהצבא לשימושו האישי. למרות שהודח מהצבא ואף הורד לדרגת טוראי הוא גויס על ידי יחידה 131 כסוכן. גם שם הוא לא שלט בעצמו, פיזר כספים על נשים ואלכוהול ונהג במכוניות מפוארות. לא אידיאלי לסוכן סמוי. למרות זאת הוא זכה רק לשיחת נזיפה והמשיך בתפקידו. הוא אף נשלח למצרים להפעיל רשת של יהודים מקומיים שיבצעו חבלות במתקנים בריטים, בפעולה שמטרתה הייתה לערער את יחסי מצרים ומדינות המערב. אלא שהפעולה נכשלה ומרבית חברי הרשת נעצרו, חלקם נשלחו לגרדום אחרים ישבו מספר שנים. מעבר לכך נפילת הרשת חשפה מרגל ישראלי נוסף, רס"ן מאיר בנט, שהתאבד בכלא המצרי. דווקא אלעד לא נעצר. לא רק שהוא לא נעצר הוא עזב את מצרים רק אחרי שמכר את כל הרכוש שלו. הארץ סערה מהפרשה שהתפרסמה כ"עסק הביש". אלעד עצמו המשיך בתפקידו כסוכן של המודיעין עד שנעצר בחשד שהעביר מידע למודיעין המצרי. אז גם התברר שאלעד היה, ככול הנראה, זה שהסגיר את הרשת. הוא ישב עשר שנים בכלא ועזב לארה"ב. גם שם הוא הסתבך עם החוק כשנחשד שהמפעל שלו ייצר ג'ינסים מזויפים.
איש השב"כ המפורסם לשמצה
בינואר 1980 נעצר קצין המודיעין של צה"ל, סגן עיזאת נאפסו. הוא הואשם שבגד בישראל והעביר מידע למספר אזרחים לבנונים בהם גם סוכן כפול בשם אבו קסם. ב-1981 הוא הורשע על סמך עדויות מהשב"כ ונגזרו עליו 18 שנות מאסר. לכאורה, סיפור בגידה פשוט. אלא שהעלילה מסתבכת מספר שנים לאחר שהחל לרצות את המאסר. בזמן שנאפסו נמק בכלא מתפוצצת פרשת קו 300, אז רצחו אנשי שב"כ שני מחבלים שנשארו בחיים אחרי פעולת חילוץ. לאחר פיצוץ הפרשה איש שב"כ בשם יוסי גנוסר דאג שהאשמה תיפול על מי שהיה אז תא"ל יציק מרדכי. עוד התברר שגנוסר, שהיה חבר בוועדת החקירה שהוקמה לאחר שהתפוצצה פרשת קו 300, דאג להדליף לשב"כ מידע מדיוני הוועדה ושיבש את החקירה. לימים הסביר שעשה זאת בהנחייתו של ראש השב"כ דאז, אברהם שלום. גנוסר קיבל יחד עם שאר אנשי השב"כ חנינה גורפת מהנשיא, אך לאחר שזהותו נחשפה נאפסו חזר לתמונה – וזיהה את גנוסר כחוקר שהתעלל בו בחקירה. בערעור לבית המשפט העליון התברר כי גנוסר בדה ריאיות במשפטו של נאפסו, ובנוסף הפעיל בחקירה לחץ שממש לא היה סביר. נאפסו שוחרר וגם במקרה זה גנוסר יצא מהפרשה בצורה די חלקה.
סוכן המוסד שכמעט גרם למלחמה
יהודה גיל היה קצין איסוף (מפעיל סוכנים) אגדי של המוסד עוד בחייו. במהלך תפקידו יצר קשר עם קצין סורי בכיר והחל להפעיל אותו. הוא עשה זאת שנים ארוכות, גם אחרי שיצא לפנסיה. גיל הסביר לממונים שהקצין לא מוכן לדבר עם אף אחד חוץ ממנו. לא משהו חריג ביחסי מפעיל מקור. ב-1996 העביר גיל מידע מהקצין הסורי על פיו סוריה הולכת לבצע מהלך צבאי ברמת הגולן. ישראל גייסה אלפי חיילי מילואים וכוחות גדולים נשלחו לרמת הגולן. הכותרות של אז דברו על מלחמה בטווח זמן של ימים. בסופו של דבר ורגע לפני שפרצה המלחמה כביכול, האוויר יצא מהבלון והשקט חזר. אלא שהסיפור הזה העלה חשדות לגבי יהודה גיל. במוסד החלו לעקוב אחריו, פעולה לא פשוטה מאחר וגיל היה סוכן ומכשיר סוכנים, וגילו שהמידע שגיל מעביר בדוי. התברר שגיל אכן נפגש עם הסורי אבל זה ממש לא העביר לו מידע. התברר שמדובר בהונאה אחת גדולה וגיל אף שמר לעצמו את הכסף שקיבל כדי לשלם למקור שלו. הוא נעצר והורשע בבית משפט בסעיפים של ריגול וגניבה ביד עובד ציבור. הוא שוחרר בשנת 2000 וחזר לאלמוניותו.
הסתבכו בפלילים
סוכני המודיעין של ישראל זוכים לאמון חסר גבולות. מצד אחד הם כמעט שלא מפוקחים ומנגד מתעסקים בסכומי כסף גדולים. דברים אלה, יחד עם המעמד של חצי אל, הביאו חלק מהם, מעטים עד כמה שידוע, למעול בתפקידם. בינואר 2009 נעצר בספרד איש מוסד לשעבר בחשד שהיה מעורב בהונאת ענק של 600 מיליון דולר. הסוכן ניצל את הכשרתו וסייע בזיוף של מסמכים, הפיץ דיווחים שקריים ועוד.
במרץ 2012 נעצר איש שב"כ לשעבר בחשד שהיה מעורב יחד עם קצין משטרה לשעבר בהברחה של עבריינים לחו"ל. ככל הנראה הם ניצלו את הידע שלהם על הארגון ומערך האבטחה בכדי לעשות לביתם. הם קיבלו על כל עבריין עשרות אלפי שקלים עד שנחשפו במבצע לא פשוט על ידי יחידת ההונאה של מחוז מרכז. לא עברו מספר ימים מאותה פרשה ואיש שב"כ עוכב לחקירה אחרי שירה באוויר בעקבות ויכוח על חנייה. במקום היה ויכוח שהתפתח לקטטה במהלכה נשלפה סכין. איש השב"כ הלך לביתו אך לא נשאר שם; הוא חזר עם אקדח, כיוון על האנשים אתם התווכח וירה באוויר. הוא נעצר נחקר ושוחרר.
אבל לא רק לשעברים עשו בושות לארגונים. ביולי 2012 המליצה המשטרה להעמיד לדין בכיר במוסד. על פי הראיות הוא מעל בכספי הארגון וללא ספק גם באמון שניתן לו. הוא הוצא לחופשה כפויה על ידי ראש המוסד והתיק הועבר לפרקליטות מחוז המרכז. בסופו של דבר הסתפקו בהתפטרות שלו. באוגוסט אותה שנה נאלץ בכיר בשב"כ לפרוש מתפקידו בגלל הטרדה מינית. החיילת הגיעה לשרות מילואים במהלכו שוחחה עם הבכיר. זה מצדו הדגים לה שיטות חקירה שכללו נגיעות בגופה של החיילת, שהגישה תלונה. בהכרעת הדין נכתב כי "במעשיו פגע הנאשם במשמעת שירות המדינה והתנהג התנהגות שאינה הולמת עובד מדינה". גם הוא נאלץ לפרוש.
הקצין שהכשיל תקיפה מטעמי מצפון
סגן א' היה קצין ביחידה מובחרת שבתוך יחידה 8200 של המודיעין. בתקופת האינתיפאדה השנייה הוזנק מסוק של חיל האוויר לבצע סיכול ממוקד בעקבות פיגוע שהיה. בנוסף, היה אמור חיל האוויר לתקוף עוד מספר יעדים ברצועת עזה. אלא שהתקיפה לא יצאה לפועל אחרי שסגן א' החליט שלא להעביר מידע שהיה בידיו. לדבריו אסור היה לתקוף את היעד ממספר סיבות: היעד לסיכול לא היה פצצה מתקתקת, כפי שמתחייב משפטית, ובנוסף היו אזרחים באזור היעד. בידי סגן א' היה מידע קריטי לתקיפה והוא סרב להעביר אותו למרות שקיבל פקודה מפורשת. הוא עיכב את המידע כמעט חצי שעה ובסופו של דבר הפעולה בוטלה. בצה"ל החליטו להעמיד את הקצין לדין. מצד אחד הטענות שלו נחשבו גם בעיני הצבא למוצדקות ואף לחלק מתפקידו. מבחינת הצבא הבעיה הייתה בדרך שנקט. באמ"ן ציינו כי ישנה דרך לעקוף את המפקדים הישירים במידה והם לא מספקים תשובה ברורה או נאותה. לכל קצין וחייל ביחידה יש אפשרות לפנות למפקד 8200 עצמו וסגן א' לא עשה זאת והעדיף להכשיל את התקיפה. סגן א' הודח מהיחידה ולבסוף גם מהצבא.