על רקע המלחמה בטרור העולמי, הממלכה הבריטית סוערת בגלל האשמות של פשעי מלחמה נגד יחידת הקומנדו SAS, הנחשבת לאחת מיחידות העילית הטובות בעולם. לפי הפרסומים, החקירה עוסקת בלוחמי היחידה שעל פי החשדות ירו בעשרות אזרחים חפים מפשע ואף ניסו לטייח את האירועים. חשיפת הפרשה הביאה מספר לוחמים ביחידה כמו גם לוחמים לשעבר לשבור שתיקה ובצעד נדיר להתראיין לכלי התקשורת הבריטים. אחד מאותם לוחמים הודה שהרג לא חוקי היה "חלק לא כתוב בתפקיד שלנו". אך לדבריו, זה היה ירי מוצדק לחלוטין.

הפרשה התפוצצה ברעש גדול אחרי שבימים האחרונים נחשף שהמשטרה הצבאית המלכותית מנהלת מזה שנתיים חקירה סמויה חוצת יבשות, נגד מספר לא ידוע של קצינים ולוחמים ביחידת העילית. לפי הפרסומים, לא פחות מ-6 מיליון פאונד הושקעו עד היום בחקירה. החקירה בוחנת כ-56 מקרים בהם אזרחים לא חמושים חוסלו באפגניסטן לכאורה על ידי לוחמי ה-SAS. לפי הטענות, בחלק מהמקרים הושתלו לאזרחים כלי נשק אחרי שהם נהרגו. עוד נטען שדו"חות פוברקו כדי להצדיק את מקרי הירי. אחד הלוחמים שהתראיין ל'סאן' הבריטי, הגיב שמדובר בכסף שהלך לפח ושמדובר "האשמות מגוחכות". זאת למרות שהלוחם לא הכחיש את קיום הירי הלא חוקי, רק שלטענתו המקרים היו מוצדקים.

"הם היו משתחררים אחרי כמה ימי מעצר"

מחומרי החקירה שדלפו לתקשורת, עולה שבמהלך שנה אחת חוסלו על ידי כוחות ה-SAS כ-600 "לוחמי אויב". לפי הטענות, לפחות כמה מהם ניתן היה לקחת בשבי. לוחם שהתראיין ל"מייל" הבריטי טען שלא היה טעם לקחת שבויים, משום שאלה היו משתחררים אחרי ימים על ידי המשטרה האפגנית.

לוחמי SAS (צילום: Scott Nelson, GettyImages IL)
לוחמי SAS בפעילות | צילום: Scott Nelson, GettyImages IL

אחת מהאשמות החמורות שעלו, מתייחסת לכך שלוחמי ה-SAS השתילו כלי נשק על גופם של טליבנים לא חמושים שחוסלו, כולל של מפקדים בכירים. אולם ביחידה טענו שבכל מקרה החיסול יצא לפועל רק אחרי אישור של המודיעין. בנוסף, נטען שבחלק מהמקרים היה ניסיון לטיוח והסתרה באמצעות ייחוס החיסולים של לוחמי ה-SAS לחיילים אפגנים שהיו איתם בפשיטות השונות. ביחידה טענו מצדם שהדבר נעשה מסיבות פוליטיות ולחץ של הדרגים הגבוהים להראות שהאפגנים מסוגלים לנהל מבצעים לבד. מה שכמובן יאפשר את סיום המלחמה ועזיבת המדינה.

הלוחם שהתראיין ל"מייל" הבריטי בעילום שם השתתף בין השנים 2011 ל-2013 ב-200 פשיטות קומנדו באפגניסטן. חלק לא קטן מהן בעלות פוטנציאל פלילי, כפי שטוענים במשטרה הצבאית המלכותית. אותו לוחם קומנדו מודה שבין ההרוגים היו גם אזרחים ואפילו ילדים. אבל לדבריו, "חלק מהמקרים היו מצערים, אבל המטרה שלנו הייתה תמיד להגיע לאלה שארגנו את המערכה האלימה נגד חיילים בריטים במחוז הלמנד". לדברי הלוחם, בפעולות באזור אזרחי, פגיעה באזרחים זה דבר כמעט בלתי נמנע אך "ברור שמצער". "זה נכון שנכנסנו חזק (במבצעים) וחלק מהטקטיקות שלנו היו מבעיתות, אבל צריך לזכור שאלה אנשים רעים. יצאנו לפעולה נגדם רק אחרי שהוכח מעבר לכל ספק מי הם על ידי המודיעין".

הלוחם סיפר גם על המורכבות שבפעולה נגד גורמי הטרור שעשו הכל כדי להתחמק מהם ומהמודיעין שכיסה אותם. "הם לא נראו בשטח כשהם מנופפים ברובים", אמר בציניות. "הם לא עשו שיחות טלפון בעצמם, אלה דאגו שמישהו אחרי יעשה זאת במקומם. הם ידעו שאנחנו מאזינים להם. אז כשמישהו כל כך זהיר ודואג להסתיר את הצעדים שלו, אז מה אתה עושה? לעצור אותם היה דבר חסר טעם כי הם פשוט היו משוחררים אחרי כמה ימים. אז מבחינתי התוצאה הסופית (חיסול) מצדיקה את המצב".

לוחמי SAS (צילום: John Moore, GettyImages IL)
לוחמים בריטים באפגניסטן | צילום: John Moore, GettyImages IL

"התאמנו את הטקטיקות שלנו להתמודדות עם האויב"

המשטרה הצבאית של הצבא הבריטי פתחה במבצע צבאי של ממש כדי לנהל את החקירה, החקירה אפילו זכתה בשם "Operation Northmoor". נראה שהחוקרים הצליחו להשיג לא מעט ראיות ממשיות בדבר החיסולים הלא חוקיים, העברת מידע ודו"חות כוזבים, כמו גם מקרים של אלימות קשה ותקיפה. נכון להיום לא ידוע על אף לוחם שנחקר תחת אזהרה, אך זה כנראה נובע מהעובדה שבמשטרה הצבאית התכוונו לנהל את החקירה הזו עד לשנת 2021. רק שמשרד ההגנה דרש מהחוקרים לסיים את החקירה עד הקיץ, מה שמצד אחד העלה את החשש לטיוח ומהצד השני גרם ללוחמי הקומנדו לחשש שמנסים להאשים אותם בכל מחיר. כנראה שבגלל זה הלוחמים פנו לכלי התקשורת, במה שנחשב לצעד נדיר במיוחד מצד לוחמי היחידה.

ילד (צילום: Natalie Behring, GettyImages IL)
"עד היום המראה של הילדים הפצועים לא יוצא לי מהראש" | צילום: Natalie Behring, GettyImages IL

בין המקרים שהחקירה חשפה, בולט אירוע משנת 2011 בו יצאו לוחמי SAS לפשיטה על יעד במחוז הלמנד. במהלך הפעולה נורו ארבעה בני משפחה בידי לוחמי הקומנדו הבריטים. אולם בדיווחים שהעביר פיקוד היחידה על הפעולה, טענו שהם נורו על ידי חיילים אפגנים שהשתתפו בפעולה. בנוסף נטען שלוחמי ה-SAS רק פיקחו עליהם ואלה ירו בלוחמי טליבן ולא באזרחים. סרט שהגיע לידי החוקרים, שככול הנראה צולם ממל"ט שליווה את הכוחות בפשיטה הלילית, חשף שמי שירה באזרחים היו הלוחמים הבריטים ולא האפגנים. לא ברור אם הירי נעשה בטעות, אבל החוקרים בטוחים שבזכות זה הם חשפו למעשה את הטיוח ואת קשר השתיקה.

בתגובה, טענו לוחמי ה-SAS בפני החוקרים שהם היו תחת לחצים פוליטיים כבדים בין השנים 2011 ל-2013, אלה גרמו להם לתת לאפגנים קרדיט על חיסולים. "היינו תחת הוראות קפדניות מהבכירים ביותר במשרד ההגנה, שדרשו שנעשה הכל כדי להוכיח שהצבא האפגני משתפר ומסוגל לפעול נגד הטליבן לבד, אחרי שנעזוב", אמר אחד הלוחמים. "אז כן, נתנו להם קרדיט ללא הצדקה על הצלחות מבצעיות. אחרי זה הגנרלים והבכירים סיפרו כמה הכוחות האפגנים מוצלחים. זה גרם לנו לצחוק. ידענו כמה הם גרועים, למעשה רק לקחנו אותם אתנו לסיבוב (פעולה) כדי לשים על זה פנים אפגניות. החוקרים יודעים את זה ומכירים את הלחצים הפוליטיים שהופעלו עלינו, אז לא ברור למה הם טוענים נגדנו לפשעי מלחמה על בסיס הדברים האלה. המטרה הייתה שחיילים אפגנים ייראו טוב".

הלוחמים הבריטים גם לא מכחישים שהם ירו באנשים לא חמושים ואף שתלו עליהם כלי נשק. אבל הם מתעקשים שלא מדובר בטיוח ושזה נעשה בגלל המורכבות של הפעולה במדינה זרה עם הכוחות האפגנים. מתברר שכל מחבל שחוסל הועבר מיד לאחר מכן לידי הרשויות האפגניות, נוהל שנוצר בעבודה שבין הכוחות הזרים לאפגנים. "הדרך היחידה לשכנע אותם שמדובר במורד הייתה באמצעות אקדח או רובה שהניחו ליד הגופה. זו הייתה הדרך היחידה לשכנע את המשטרה האפגנית", נטען שאחרת, הרשויות לא היו לוקחות את גופת המורד ואף פותחת בחקירה נגד החיילים הזרים מבלי לקבל את ההוכחות מהצד המודיעיני של הפעולה.

_OBJ

"לחוקרי המשטרה הצבאית יש רושם מוטעה ממה שקרה שם. נאלצנו לעשות את הפעולות האלה כי המשטרה האפגנית ובית המשפט שם לא מכירים בנושא של יירוט שיחות טלפון או טביעות אצבע. הם עובדים רק על בסיס של נשק או סמים כהוכחה להאשמת הטליבן", סיפרו החיילים. הלוחמים טוענים שהמשטרה הצבאית הייתה בסוד העניינים בכל הקשור לפעולות האלה של לוחמי ה-SAS. לטענתם הדברים האלה סוכמו מראש. "לקחנו אתנו כלי נשק להגנה וכלי נשק לא מסומנים למשטרה האפגנית. אז אני לא חושב שעשינו משהו רע. התאמנו את הטקטיקות שלנו להתמודדות עם האויב".

"עד היום המראה של הילדים הפצועים לא יוצא לי מהראש"

 היכולות של ה-SAS הוכיחו את עצמן במלחמה נגד הטרור באפגניסטן. במהלך תקופה של 12 חודשים, חיסלו צוותים ממחלקות D ו-G כ-600 לוחמים של הטליבן, בהם לא מעט דמויות מפתח כמו מפקדים, מהנדסי מטענים, מבריחי נשק ומחבלים מתאבדים. "בכיר בטליבן שכל הזמן היה עובר בין אפגניסטן לפקיסטן, העביר כלי נשק ואמצעי חבלה למטעני צד", סיפר אחד הלוחמים אודות אחד מהחיסולים שביצעה היחידה. "הוא היה שחקן רציני באזור. עקבנו אחריו ואז הכוונו נגדו תקיפה אווירית. כשהפצצות פגעו היה פיצוץ ענק שנגרם מהמטען הקטלני שהוא הביא איתו", סיפר הלוחם. "טסנו במסוקים לאזור הפיצוץ כדי להעריך את הנזק. האזור היה מוגן מאוד, הרגנו לפחות חמישה לוחמי אויב רק כדי להגיע לשם. כשסוף סוף הגענו, שמענו צרחות ומצאנו ילדים שנפצעו קשה. עד היום המראה שלהם לא יוצא לי מהראש". לדבריו, הפגיעה בילדים לא הייתה צריכה לקרות, אבל זה נעשה מחוסר ידיעה שהם היו שם וגם מחוסר ברירה. על פי הדיווחים, פעולה זו נחקרה על ידי המשטרה הצבאית והלוחמים זוכו מכל חשד.

כמו שזה נראה, למשטרה הצבאית יהיה קשה לבטל כלאחר יד את תשובות לוחמי היחידה. פיצוץ הפרשה נראה כמו משחק אגו פוליטי מהסוג האפל ביותר שנעשה על גבם של האזרחים באזורי הקרבות. יותר מכל, הפרשה מציגה את האכזריות של המלחמה – וזה ממש לא משנה מי מנהל אותה.

בתגובות של משרד ההגנה הבריטי לפרשה נטען שהמשטרה הצבאית מנהלת חקירה על כל מקרה של מוות. כמו כן, הם טענו שעד היום לא הוכחו פשעי מלחמה של הכוחות בשטח. המשרד הדגיש שמסך של 675 האשמות, מתנהלות כיום פחות מ-10 חקירות, בגלל שיתר התיקים נסגרו על בסיס האשמות לא מדויקות או נכונות.