אין ספק שתרחיש של הפצצה גרעינית נשמע מפחיד לכל בר דעת, אבל לא בטוח שכולם מבינים לחלוטין את המשמעות של פיצוץ כזה ואת ההשפעה שלו, במיוחד מכיוון שהפעם האחרונה שהעולם חווה פיצוץ גרעיני הייתה בהפלת פצצות האטום על הירושימה ונגסקי לפני 68 שנים.
מפה אינטראקטיבית חדשה העונה לשם Nukemap, שהושקה ממש באחרונה באינטרנט, מאפשרת לכל אחד מאתנו לקבל מושג איך ייראה פיצוץ גרעיני. המפה מאפשרת לבחור פצצת אטום מכל סוג וגודל הקיים בצבאות העולם, "להטיל" אותה על מיקומים שונים ברחבי הגלובוס ולקבל אינדיקציה על היקף הנזק שתגרום אותה הפצצה על פי המעגלים השונים: מהנזק הישיר הנגרם מהפיצוץ הגרעיני, דרך מעגל הפגיעה התרמית ועד למעגל הפגיעה הרדיואקטיבית שתשפיע על החיים באותו האזור לעוד שנים רבות.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
האתר, שפותח על ידי הבלוגר וחוקר הגרעין אלכס וולרשטיין, מדגים את העניין על גבי הפלטפורמה של מפות גוגל. האפליקציה שפיתח מאפשרת לכל גולש לבדוק ספציפית באשר למקום המגורים או מקום העבודה שלו עד כמה הוא מאוים מפגיעת טיל גרעיני, כאשר הוא יכול למקד את הבדיקה לסוג הפצצה שסביר שתיפול במדינה בה היא גרה.
כך לדוגמא, תושב תל אביב, יכול לבדוק מה תהיה עוצמת הנזק של פגיעת טיל גרעיני שעשוי להיות ברשות מדינה עוינת לישראל, שיפגע בקריה בתל אביב. יצויין כי המפה לא מתייחסת להשפעה של פגיעה במתקנים אסטרטגיים כמו בתי הזיקוק בחיפה, שבנוסף לנזק הגרעיני שיגרם בתרחיש כזה, ייגרם נזק כתוצאה מהפצת החומרים הכימיים במקום. כנראה שיש גבול לרמת ההפחדה.
זה המקום לציין, שבעולם קיימים לא פחות מ-17,300 טילים גרעיניים, כך לפי הדו"ח שהתפרסם ב-ploughshares. מאיים או מרגיע? תלוי בפצצה ותלוי איפה אתם גרים. בדקו את זה עכשיו.