חמזה מגאמסה, ערבי-ישראלי בן 22 מיפיע, הגיע לסוריה יחד עם שלושה חברים כדי להצטרף לדאע"ש – אבל "לא כדי להילחם", כך הוא מספר. לאחר שהבין לאיזו סיטואציה אלימה הוא נכנס, הוא החליט לברוח משם וחזר לארץ, פה הוא נעצר על ידי השב"כ.
בשיחה עם קרובי משפחתו והח"כ לשעבר איוב קרא, שנלחם בתופעת ההקצנה במגזר הערבי בישראל, סיפר מגאמסה שהאידיאולוגה וההתנהלות האלימה של אנשי דאע"ש לא התאימו לו. לטענתו, הם כפו עליו להישאר במחנה ולסיים את האימונים כדי להילחם בשבילם. "פחדתי למות, רציתי להציל את עצמי אז החלטתי לברוח", כך סיפר.
עוד סיפר, כי הוא ושני חבריו – מוחמד כנאנה ומוחמד כילאני – התכתבו בפייסבוק עם פעילי דאע"ש, אשר פיתו אותם להגיע למלון בטורקיה ומשם להגיע לבסיס הקליטה והמיון של הארגון בסוריה. לדבריו אנשי דאע"ש "התחננו לעזרה", ומעולם לא דיברו על האפשרות שהוא ישתתף בלחימה, זאת תוך כדי שהם מצטטים פסוקים מהקוראן. "אני ושני חבריי הגענו למחנה של הארגון בסוריה לאחר שהוברחנו על ידי מסתננים", סיפר בחקירתו בשב"כ. "היו שם שיעורי דת, לאחר מכן עברנו אימונים על רובים ותתי מקלע וכושר גופני, כמה שעות ביום היו אימונים והשאר לשיעורי דת. במחנה פגשנו את מהראן חאלדי מנצרת (19) שיצא כמה ימים לפנינו".
מונית חזרה לטורקיה
במחנה שהה מגמאסה כעשרה ימים, עד אשר שינה את דעתו והחליט לחזור. הוא סיפר שהצליח להשיג טלפון של נהג מונית שעובד בהברחת מסתננים מסוריה לטורקיה, התקשר אליו וקבע איתו במקום לא רחוק מהמחנה. בלילה הוא הצליח לברוח משם, פגש את הנהג, ושילם לו מאות דולרים כדי שיבריח אותו משם. "זו הייתה נסיעה די מפחידה שנמשכה כמה שעות, כל הדרך היו יריות, קרבות".
כאשר חזר מגאמסה למלון, הנהלת המלון הזעיקה את המשטרה המקומית שעצרה אותו, ולאחר מכן בני משפחתו הגיעו לטורקיה כדי לחלצו ולהחזירו לישראל. בסיוע גורמים בישראל, מגמאסה שוחרר, קיבל את דרכונו ולפני כשבועיים חזר לישראל, פה הוא כאמור נעצר על ידי חוקרי השב"כ ונלקח לחקירה. הוא הודה בחקירתו, כי אכן התגייס עם חבריו לשורות דאע"ש אך ציין שהתחרט לאחר שהבין שמעשיהם מנוגדים לקוראן ושלא האמין עד כמה הם אכזריים ואלימים.
פרקליטות מחוז צפון הגישה נגדו כתב אישום לבית המשפט המחוזי בנצרת בגין עבירות של מגע עם סוכני חוץ, חברות בהתאחדות בלתי מותרת, כניסה שלא כדין לסוריה וקשירת קשר לביצוע פשע.
מגמאסה לא הישראלי הראשון שהצטרף לדאע"ש. לאחרונה דיווחנו על אחמד שובאגי, תושב אום אל פחם שנדון ל-22 חודשי מאסר על הצטרפות לארגון. במקרה שלו, המדינה החליטה לערער על העונש ודורשת מאסר של שלוש שנים בנימוק שיש להחמיר עם המצטרפים לארגון הטרור כדי למגר את התופעה. נכון להיום, ארבעה ישראלים נהרגו בקרבות בסוריה ושני צעירים נוספים מצפון הארץ. ארבעה אחרים נעלמו והקשר איתם נותק.
נציין שבשב"כ, שם מתייחסים בחומרה לכך שערביי ישראל מצטרפים לארגון דאע"ש, עורכים מעקב אחר ערבים ישראלים שהצטרפו לשורות ארגון הטרור, אוסף מידע אודות פעילותם וממתינים לשובם לישראל כדי להעמידם לדין.