מרכיב הכושר הגופני והבריאות הוא קריטי בקבלה של חיילים לתפקידי שדה בצבא ובצדק – חייל עם בעיות בריאותיות או חייל שלא יוכל להסתער כי הוא לא בכושר, יכול להביא להפסדים ומפלות בשדה הקרב, שלא לדבר על אובדן חיים. בימי קדם, הדרך לבדוק את זה היתה מאוד פשוטה – החזק שורד. היום, בעת המודרנית, קיימים אינספור אמצעים כדי למדוד קריטריונים של כושר ובריאות באופן אמין ומדויק.
עם זאת, בצבא ארצות הברית, מתעקשים ובוחרים למדוד את אחוזי השומן בגוף המועמדים ואת רמת הכושר שלהם על ידי מדידת היקפי הצוואר שלהם כאשר מעל להיקף מסוים, המועמדים נכשלים במבחן ונדרשים לעבור אותו שוב. אחרי שלושה מבחנים כושלים גזר הדין אכזרי – הרחקה מהשירות לאלתר.
מעבר לעובדה שמדובר בבדיקה לא מדויקת ושטחית מאוד (כי היקף הצוואר יכול להיות מושפע גם מרקמת שריר מפותחת ולא בהכרח משכבות שומן עודפות), היא מתעלמת מגורמים לתחלואים ומתייחסת רק לסימפטום. כתוצאה מהבדיקה הזו, מועמדים לשירות וחיילים אמריקאים רבים פונים לקבלת טיפולים והליכים כירורגיים שונים כדי לעבור את המבחן. הפופולרי שביניהם: ניתוח לשאיבת שומן.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
בדיווח שהועבר על ידי סוכנות הידיעות AP, מצוין כי רופאים רבים פנו לצבא ומתחו ביקורת על הבדיקה השטחית שלמעשה לא משקפת את מצבו הבריאותי של הנבדק. "גדול זה לא בהכרח פחות טוב", מצוטט גורם רפואי. על פי הדיווח, הצבא האמריקאי ממשיך בבדיקה הזו כי זוהי "הדרך הכי טובה וזולה לבדוק כזו כמות של אנשים". בחיל האוויר האמריקאי, אושר לאחרונה לערוך בדיקת BMI (אינדקס המשווה בין הגובה למשקל הגוף) לאלו שנכשלו ב"מבחן הצוואר" – גם שם, רק במקרים בודדים וחריגים מאוד. בשאר הצבא, הדרך הכי יעילה לעבור את המבחן הזה היא באמצעות ניתוחי שאיבת שומן.
ומה קורה בצה"ל? למרבה השמחה, המצב הרבה יותר טוב. בצה"ל המדד הראשון הוא ה-BMI, כאשר BMI תקין הוא תנאי לשירות בצבא. בנוסף, אנשי קבע נדרשים לעבור אחת לשנה בחינת כושר ("בר אור") והקבלה לקורס קצינים מותנית בחוות דעת של רופא מוסמך ובמעבר בחינת בר אור גם כן. הבשורות הפחות טובות הן שלרב הכושר הגופני לא יכריע האם אדם יישאר בשירות או לא.
יש לזכור שהרפואה המודרנית מעמידה שלל אמצעים שמסוגלים למדוד את רמת השומן בדם – החל מבדיקת דם פשוטה ושגרתית וכלה במכשירים אשר בודקים את אחוזי השומן בדם על פי מוליכות חשמלית (בדיקה שאורכת פחות מדקה). בארצות הברית – ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, מעדיפים על כל השיטות האלו את השיטה הכי פרימיטיבית והכי פחות מדויקת ושולחים חיילים רבים לבצע שאיבת שומן בלי שיש לזה צורך בריאותי או אסתטי אמיתי.