ביום רביעי יציינו בארה"ב, כמו גם בעולם, 12 שנים למתקפת הטרור האווירי שהתרחשה בבוקר ה-11 בספטמבר – הפיגוע הגדול והקטלני ביותר שבוצע אי פעם. לאורך השנים ידע העולם לא מעט פעולות טרור קשות, שהשתכללו לאורך השנים והפכו אכזריות וכואבות יותר. בכתבה ראשונה בסדרת כתבות בנושא הטרור שנפרסם השבוע, אנו מביאים לכם סקירה של פעולות הטרור הקטלניות ביותר שנעשו לאורך השנים.
1972, ישראל: טבח בשדה התעופה
בשבוע שעבר הצליחו שני גנבי משאית לחדור לנתב"ג כשהם מזכירים לנו את אחד מהפיגועים הקשים ביותר שהיו בישראל. ב-30 במאי 1972 נוחתים בלוד שלושה מחבלים יפנים שהיו חברים בארגון "הצבא היפני האדום". באותם שנים פעלו ארגוני הטרור בשיתוף פעולה עם קבוצות שהיו קרבות אליהם מבחינה אידאולוגית. המחבלים היפנים הגיעו לפה בשליחות החזית העממית שהעריכו כי אזרחי יפן לא יעוררו את חשד המאבטחים, כפי שאכן קרה. השלושה, טאקשי אוקודיירה, יאסודה יאסו וקוקוזו אוקמוטו, שהגיעו בטיסה ישירה מפריז, המתינו בסבלנות למזוודות שלהם וכשאלה הגיעו שלפו רובי קלצ'ניקוב ורימוני יד. הם פתחו באש תופת ממנה נהרגו 24 אזרחים ונפצעו 71 נוספים. מרבית ההרוגים היו צליינים שהגיעו מפורטו ריקו. בין ההרוגים היה גם פרופסור אהרון קציר, מדען בכיר ואחיו של נשיא המדינה. מחבל אחד נהרג מאש המאבטחים והשני התאבד באמצעות רימון. השלישי, אוקומוטו, רץ לרחבת המטוסים כשהוא יורה לכל עבר. הוא נפצע מאש המאבטחים ונלכד. לאחר הפיגוע שונו סדרי האבטחה בנמל התעופה. אוקומוטו נשפט למאסרי עולם רבים ואפילו אביו שלח מכתב לראש ממשלת ישראל בו ביקש "בכל לב כי בני יוצא להורג". אולם ב-1985 הוא שוחרר במסגרת עסקת ג'יבריל.
1980, איטליה: הפיגוע בתחנת הרכבת
ב-2 לאוגוסט 1980 מתפוצץ מטען חבלה בתחנת הרכבת של בולוניה שבאיטליה. כתוצאה מהפיצוץ בניין הרכבת קורס ו- 85 בני אדם נהרגים. כ-200 נוספים נפצעים. את האחריות לפיגוע נטל ארגון "סדר חדש" הנחשב לימני קיצוני. מעניין לציין שבין המורשעים היו גם שני סוכנים של המודיעין הצבאי האיטלקי שחיבלו בחקירת האירוע. בתחילה חשבו החוקרים שזו הייתה תאונה אולם התברר שזו הייתה הסתה מכוונת. מלבד אנשי המודיעין ומספר פשיסטים שהועמדו לדין בגין אחריות ישירה לפיגוע באיטליה לא יודעים עד היום מי אחראי ונתן את ההוראה.
1983, לבנון: פיגועי תופת
עד ה-11 בספטמבר היה הפיגוע נגד הנחתים בלבנון הקשה ביותר שספגה ארה"ב. ב-18 באפריל 1983 מחבל מתאבד בשגרירות ארה"ב בלבנון והורג 63 בני אדם. מחבל מתאבד נוסף מתפוצץ בספטמבר אותה שנה והורג עוד 20. השיא מגיע ב-23 באוקטובר 1983 כאשר משאית תופת שנשלחה על ידי ארגון חיזבאללה פורצת את מחסום הכניסה לבסיס הנחתים. לאחר מכן מפעיל המחבל את המטען וגרם למותם של 241 חיילים וקצינים של גדוד הנחתים 24. רבע מהגדוד פשוט נמחק ועל פי מומחי FBI שחקרו את הפיגוע זה היה הפיצוץ הקונבנציונלי הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. 20 דקות לאחר מכן נכנס מחבל נוסף לבסיס הכוח הצרפתי והרג 63 חיילים נוספים. לאחר הפיגועים יצאו ארה"ב וצרפת לתקיפה נגד בסיסי מחבלים והצבא הסורי. חודשים ספורים אחרי התקיפות הכוח הרב לאומי עזב את לבנון. בשנת 2003 קבע שופט פדרלי בוושינגטון שאיראן אחראית לפיגוע. השופט, רויס סי. לאמברת', התבסס בין השאר על עדותו של אדמירל, ג'יימס ליאונס, אז סגן מפקד המבצעים של הצי, שסיפר שהמודיעין האמריקאי הצליח ליירט מסר ששלח השגריר האיראני בסוריה לחיזבאללה בו נאמר "לבצע פעולה אדירה נגד המארינס".
1983, לבנון: אסון צור השני
עד היום קיים ויכוח האם אסון צור הראשון היה פיגוע או תאונה, אבל לגבי השני אין שום ספק. בשעה שש בבוקר של נובמבר 1983, חודש אחרי הפיגועים נגד הנחתים והצרפתים, מכונית תופת עמוסה ב-600 ק"ג חומר נפץ חדרה למפקדת כוחות צה"ל והשב"כ בעיר צור שבלבנון. כתוצאה מהפיצוץ הבניין קרס ו-60 בני אדם נהרגו. על פי אתר השב"כ "28 אנשי כוחות הביטחון (16 אנשי מג"ב, 9 חיילים ו-3 אנשי שב"כ) וכן 31 עצורים לבנוניים, מתוך 46 עצורים ששהו במתקן בעת הפיצוץ. כמו כן נפצעו בפיצוץ 23 איש". את הפיגוע ביצע מחבל שהיה תחת השפעת סמים מארגון הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני והחזית ההתנגדות הלבנונית, שגם קיבלו אחריות לפיגוע. כלקח מהפיגוע מקים פיקוד העורף את יחידת חילוץ והצלה הארצית.
1988: אסון לוקרבי
ב-5 באפריל 1986 התפוצץ מטען חבלה סמוך לדיסקוטק "לה בלה" שבברלין. מהפיצוץ נהרגו שני חיילים אמריקאים ואזרחית טורקיה, כמו כן נפצעו כ-220 בני אדם. הפיגוע התרחש בתקופה של מתיחות בין ארה"ב ללוב, ומה שחיזק את האשמות היה מסרים שיירט המודיעין האמריקאי. בתחילת אותה שנה שלחו האמריקאים שלוש נושאות מטוסים למפרץ סירטה שבלוב בכדי לאכוף את חופש התנועה. במרץ, הלובים יורים טילי נ"מ, שמחטיאים, לעבר מטוס אמריקאי, ובתגובה האמריקאים תוקפים את סוללת הנ"מ ואת המכ"ם. בנוסף הם מטביעים שתי ספינות של חיל הים הלובי וכתוצאה נהרגים 35 חיילים לובים. לוב מבצעת את הפיגוע בברלין, מה שמביא עליה מתקפה אווירית קשה במסגרתה נפלו בלוב טילים ופצצות במשקל כולל של 60 טון. בין 60 ההרוגים הייתה גם חנה, בת השנה וחצי, בתו המאומצת של קדאפי. הנקמה מגיעה ב-5 בספטמבר 1986, אז נחטפה טיסה של חברת פאן אם האמריקאית בפקיסטן. בפעולת החילוץ נהרגו 22 בני אדם והמחבלים נעצרו. את המטוס אגב הם היו אמורים לרסק בתל אביב. הנקמה הגדולה באמת הגיעה שנתיים לאחר מכן, 21 בדצמבר 1988, כאשר טיסה 103 של חברת פאן אם התפוצצה בשמי העיירה לוקרבי. 259 הנוסעים ואנשי הצוות נהרגו, איתם עוד 11 בני אדם שנהרגו על הקרקע. לאחר הפיגוע הועמד לדין עבד אל בסט אל מגרחי, קצין בשירותי הביון הלוביים, שנידון ל 27 שנות מאסר אולם שוחרר באוגוסט 2009 בשל מחלת הסרטן.
2001, ארה"ב: פיגועי ה-11 בספטמבר
זמן רב לפני הפיגוע בתאומים אחמד שאה מסעוד, גיבור מלחמה אפגני במלחמה נגד הסובייטים ומי שמכונה האריה מפנשיר, אמר לסוכן CIA כי "ביום שיקרה לי משהו אתם תדעו שזה בדרך אליכם". מסעוד היה מנהיג הברית הצפונית שנלחמה בטליבן לאחר שעלו לשלטון באפגניסטן. הוא חוסל ב-9 בספטמבר, יומיים לפני הפיגוע. ב- 11 לספטמבר בשעה 8:45, שעון ארה"ב, טיסת אמריקן אירליינס מתרסקת על הבניין הצפוני של מרכז הסחר העולמי. בתחילה חושבים שמדובר בתאונה אולם מטוס נוסף, של יונייטד אירליינס, מתרסק 18 דקות לאחר מכן על הבניין הדרומי. ב 9:43, זה קורה בפנטגון שם מתרסקת טיסה של אמריקן אירליינס. רבע שעה לאחר מכן המגדל הדרומי קורס לחלוטין ובדיוק חמש דקות לאחר שקרס מתרסקת טיסת יונייטד אירליינס, שככול הנראה הייתה בדרכה לבית הלבן, בשדה פתוח בפיטסבורג. בעשר וחצי קורס גם מגדל התאומים הצפוני וכך למעשה מסתיים הפיגוע שגבה את חייהם של 2,977 בני אדם. עד היום לא הצליחו למצוא ולזהות 1,122 מההרוגים. לאלה יש להוסיף עוד 46 בני אדם שנפטרו מאז הפיגועים בגלל הזיהום שנשמו באזור הפגיעה. באותו היום הועלתה הכוננות גם בישראל. רק למטוסים בודדים ניתן אישור נחיתה בנתב"ג וגם אותם ליוו מטוסי F-15 של חיל האוויר. הפיגוע הזה מניע את המלחמה בטרור שנמשכת עד היום. מנהיג הארגון, אוסמה בן לאדן, מחוסל עשור לאחר מכן במבצע נועז של הקומנדו הימי של ארה"ב.
2004, ספרד: פיגועי הרכבות במדריד
ב-11 במרץ 2004 סופגים הספרדים את פיגוע הטרור הגדול ביותר שהתרחש על אדמת המדינה. באותו היום מפוצצים מחבלים המזוהים עם אל קאעידה עשרה מטעני חבלה בארבע רכבות שונות. את הפיגוע הם מבצעים בשעות השיא, מה שמביא למותם של 191 בני אדם ולפציעתם של 1,500 נוספים. כוחות הביטחון הספרדים מאתרים שלושה מטענים נוספים שלא התפוצצו, אותם הם מנטרלים. בזכות המטענים האלה הם מצליחים להגיע לתא הטרור שאת אנשיו הם מוצאים בדירה שכורה בעיר. משטרת ספרד מכתרת את המחבלים אולם אלה מעדיפים להתאבד. הם מפעילים מטען חבלה ממנו נהרגים חברי החוליה ושוטר מצוות הפשיטה הספרדי. יחד איתם נהרגים גם ארבעה סוחרי סמים ששהו בדירה. בתחילה מאשימים הספרדים את ארגון המחתרת אט"א אולם מאוד מהר מתבררת זהות המבצעים, מה שמביא לנפילת הממשלה בספרד.
2002, 2005, אינדונזיה: פיגועי ההתאבדות בבאלי
את הפיגוע הראשון על אדמת האי האינדונזי הפופולרי על ידי תיירים מבצעים אנשי אל קאעידה באמצעות שתי מכוניות תופת, ב-2002. מכונית אחת התפוצצה בסמוך לקונסוליה האמריקאית באי, אולם שם לא היו נפגעים. הפיצוץ הקטלני באמת התרחש בסמוך למועדון לילה ושם נהרגו 202 בני אדם, רבים מהם נשרפו למוות בבניין שקרס. עוד 300 בני אדם נפצעו, רובם באופן קשה. חלק ניכר מההרוגים היו תיירים אוסטרלים במה שנחשב לטרור הקשה ביותר נגד אזרחים ממדינה זו. באוקטובר 2005 מתרחש פיגוע נוסף על אדמת האי, כאשר שלושה מחבלים מתאבדים מפוצצים עצמם והורגים לפחות 20 בני אדם ופוצעים 130 נוספים. כמו בן לאדן גם המנהיג שהיה אחראי להריגתם של התיירים הצליח לחמוק במשך עשור. המחבל הבכיר שידוע בשם דולמטין חוסל בשנת 2010 במהלך קרב יריות עם אנשי כוחות הביטחון של אינדונזיה.