משרד הביטחון של דרום קוריאה חשף היום (ג') שהשכנה מצפון ערכה כול הנראה ניסוי גרעיני. הניסוי של קוריאה הצפונית נחשף בעקבות רעידת אדמה לא טבעית, 4.9 בסולם ריכטר, ולדברי הדרום קוריאנים זהו הניסוי שלישי של הצפון קוריאנים. הדבר גרר ביקורת עולמית קשה ואת כינוס מועצת הביטחון של האום. לא מעט חשש קיים בעולם מפני ניסויים מסוג זה. חוששים מהפצת נשק גרעיני, זיהום שנמשך עשרות שנים, נזק שאולי לא ניתן לחזות אותו שיכול להגרם כתוצאה מהניסוי – וכמובן, החשש המרכזי שיום אחד הנשק הגרעיני יופעל למטרות אמיתיות והרסניות.
הקוריאנים לא לבד. לא מעט ניסויים נעשו על ידי מדינות שונות שהפחידו את העולם, עד כדי חשש להשמדת הכדור עליו אנחנו חיים.
פצצות הצונאמי ורעידת אדמה
בינואר השנה חשף הארכיון הלאומי של ניו זילנד שבזמן מלחמת העולם השנייה התבצעו במדינה ניסויים, יחד עם ארה"ב, בפצצות שנועדו ליצור רעידות אדמה וגלי צונאמי. על פי הספר "סודות ואוצרות" (Secrets and Treasures) מדובר בפרויקט "סיל" שהיה סודי ביותר. הם ניסו להסוות את הניסוי כפיצוצים שנועדו לפנות אלמוגים, אלא שקצין בחיל הים האמריקאי שם לב שהפיצוצים הגדולים יצרו גלי ענק, צונאמי. המטרה הייתה ליצור נשק שיעלה בעוצמתו אפילו על פצצת אטום ואת הניסויים הם ביצעו לחופי אוקלנד. על פי מחקר שנעשה לספר נראה שמדובר היה בניסוי מוצלח והמתכננים סברו שזו תכנית ברת ביצוע. כל מה שצריך זה סדרה בת חמש עד עשר פיצוצים גדולים מול החוף שיצירו גלי ענק שיציפו ערי חוף. בסוף המלחמה הוחלט לבטל את הפרויקט – אלא שברית המועצות לקחה את הרעיון רחוק יותר.
בין השנים 1987 ל-1992 עבדו הרוסים על פרויקט שנקרא "מרקורי" ובצעו שורה של ניסויים תת קרקעיים בנשק גרעיני. הם לקחו את רעיון הצונאמי ושכללו אותו לכזה שיגרום לרעידות אדמה ויפגע בשדה המגנטי. הרוסים הפעילו פצצות גרעין בין הלוחות הטקטוניים שמרכיבים את כדור הארץ וכך יצרו את האפקט. לפחות ארבעה ניסויים בוצעו עד שהפרויקט הופסק בעקבות אמנת האו"ם שאוסרת על שינוי סביבתי באמצעים צבאיים.
הוריקן ככלי נשק
בשנות ה-40 עבדו בארה"ב על פרויקט שנועד להסיט סופות הוריקן לעבר האויב באמצעות קרח יבש – מבצע "ענני נוצה". המבצע נועד לפתור בעיה בתחום האזרחי, הסטת סופות הוריקן מחופי המדינה, ועל הדרך למצוא נשק עוצמתי שלא ניתן להתמודד אתו. אלא שבמהלך הניסוי הראשון הבינו שם עד כמה זה מסוכן ולא צפוי. הם שפכו לתוך הוריקן 180 ק"ג קרח יבש. ההוריקן באמת שינה כיוון, אבל במזג האוויר לא ניתן לשלוט באמת והסופה פנתה לכיוון החוף ופגעה בעיר סוואנה שבג'ורג'יה. לפחות אזרח אחד נהרג ונגרם נזק של 200 מיליון דולר. בין השאר הניסויים הופסקו לאחר שנוצרה באו"ם אמנה שאוסרת על שינויים במזג האוויר.
ניסוי פצצת הצאר
הצאר היא פצצת מימן מימי של ברה"מ, שנחשבת עד היום לגדולה ביותר שנוסתה אי פעם. ב-10 ביולי 1961 נתן הוראה ניקיטה חרושצ'וב, מי שהיה מנהיג ברה"מ, לבנות את הפצצה הגדולה ביותר. הוא נתן למדענים שלושה חודשים בלבד עד לניסוי הראשון והם עמדו ביעד. הרוסים יצרו פצצה שאורכה 8 מטרים ומשקלה הגיע ליותר מ-20 טון. ללא ספק היא הייתה עוצמתית במיוחד והיה לה אפקט פיצוץ של 50 מגטון וגם זה אחרי שהחליטו להוריד כי במקור הייתה צריכה להגיע ל-100 מגטון. הם חששו מהאפקט של ה-100 ו"התפשרו" על 50 שזה פי 3,300 מזו שהופלה על הירושימה. ביום הניסוי הפיל את הפצצה מפציץ טופולוב 95 שהיה היחיד שמסוגל לשאת אותה. הפיצוץ יצר פטריית אש שהתנשאה לגובה של 60 ק"מ ולרוחב של 40 ק"מ. נוצר אפקט אלקטרוני בטווח של יותר מאלף קילומטר. מעוצמת הפיצוץ גל ההדף הקיף את כדור הארץ שלוש פעמים. מצד אחד הניסוי יצר את חידוש המרוץ הגרעיני אך במקביל הגדיל את החשש מנשק זה ומניסויים גדולים ומסוכנים.
עדשה שתשרוף נקודות בכדור הארץ
HAARP היה פרויקט מסווג בארה"ב במסגרתו רצו לנצל את היונוספרה, שכבה מתחת לאטמוספירה, לשרוף חלקים בכדור בארץ. במסגרת הפרויקט הצבאי נבנה באלסקה מתקן שנועד למחמם חלקי יונוספרה עד להיווצרות בליטה שתיצור סוג של "עדשה" מעוגלת שתיצור אנרגיה מסיבית שתחזור לכדור הארץ כדי להשמיד מטרות נבחרות. הפרויקט הסווה כאזרחי אולם הקשר הצבאי נחשף בעקבות המימון של הפנטגון. מדענים חוששים שנשק זה עלול לערער את היציבות במערכת שמקיפה את כדור הארץ, תגרום לרעידות אדמה ולגלי צונאמי.
ניסויים שיכולים לגרום למלחמה
בעוד שמרבית הניסויים עליהם דברנו מעלים חשש מעצם האמצעי שנבדק, ישנם ניסויים שמעלים חשש מעצם קיומם. הכוונה היא לניסויים שעצם קיומם מערער את שלום העולם. דוגמה לכך קבלנו מתקיפות חיל האוויר הישראלי, על פי פרסומים זרים, את מתקני הגרעין בסוריה. דוגמא נוספת: ניסויים של הודו ופקיסטן, כשהמצב בין המדינות מתוח גם ככה. ולבסוף, נחזור לקוריאה: באפריל 2012 הודיעה צפון קוריאה כי היא מתכוונת לבצע ניסוי במסגרתו ישוגר טיל לחלל, אך מסלול הטיל אותו שגרו עבר מעל יפן. הקהילה הבין לאומית הזהירו את הצפון קוריאנים שלא יבצעו את השיגור אך כהרגלם הם לא ממש התייחסו. הניסוי אומנם נכשל אולם ג'יי קרני, דובר הבית הלבן הצהיר ש"על אף כישלון השיגור המעשה הפרובוקטיבי של קוריאה הצפונית מאיים על הביטחון באזור, מפר את החוק הבינלאומי ומנוגד להצהרות האחרונות שלה". היפנים הצהירו "שיגור הטיל, שנעשה למרות קריאות חוזרות ונשנות מיפן לשמור על איפוק ולדבוק בערוצים דיפלומטיים, היה איום לביטחון יפן ואנשיה". המתיחות באזור נמשכת עד היום והחשש העיקרי במערב זה שאותם ניסויים יגררו את האזור לפעולה צבאית שתתפשט גם לשאר חלקי העולם.