לפני שלושה שבועות ארבע חיילות בבסיס בדרום הארץ צילמו את עצמן בחזייה ותחתונים. התמונה הגיעה לרשת, אחריה הגיעו תמונות נוספות, ומרגע זה ואילך המדינה - והעולם - לא הפסיקו להתעסק בעניין הזה. שבוע אחד בלבד לאחר מכן, הפרשה עלתה שלב - חיילות נוספות צילמו את עצמן, הפעם בסרטון פרובוקטיבי, ושוב הרשת סערה. הבעיה החמורה יותר במקרה הזה היא שהחיילות ידעו שהסרטון יגיע לרשתות החברתיות. כפי שאחת החיילות אמרה בסרטון לחברותיה: "אני מעלה את זה לפייסבוק".
בכל אותם מקרים, תגובת צה"ל הייתה שהתנהגות החיילות לא עומדת בערכי צה"ל, ושחיילות עליהן יודעים שהתנהגו בצורה כזאת, מטופלות בערוץ הפיקודי - דהיינו, מקבלות עונש משמעתי מהמפקדים הישירים.
שבועיים בלבד חלפו מאז המקרה האחרון, ועתה הרשת מתמלאת בתמונות חדשות של חיילות עירומות, רק שהפעם נראה שרמת הנועזות עלתה שלב. לאתר שיתוף התמונות Imgur עלה בתחילת החודש בלוג תמונות, ובו מופיעות לכאורה חיילות וחיילי צה"ל ללא בגדים ובפוזות שערורייתיות. חלק מהתמונות מתעדות יחסי מין בין החיילים והחיילות, ועל גופן של חלק מצוירים סמלים צבאיים וכיתובים בסגנון "צמ"ה עזה יש רק אחת - חתולי הפלדה", או "עורב נחל - אין מקום אחר".
בחלק מהתמונות הפנים של החיילים והחיילות חשופים ללא צנזורה. זה גם המקום לציין, שעניין האותנטיות מוטל בספק - בחלק מהתמונות לא לגמרי ברור אם אכן מדובר בחיילות או בנשים צעירות שהתחפשו לחיילות.
התמונות האלה מועברות באמצעות הווטסאפ כבר מספר שבועות. עתה, הלינק לבלוג הגיע גם לטוויטר והתחיל לקבל תפוצה רחבה הרבה יותר. אתרים שונים ברשת כבר החלו להעלות את התמונות, והדיון בדבר החיילות המתערטלות בצה"ל ניצת מחדש. גולשים שנתקלו בתמונות הזדעזעו, למרות שלא מעט טענו שמה שהחיילות עושות בחדרן הפרטי הוא עניינן בלבד, ולא עניינו של צה"ל. מצד שני, היה גם מי שחשב שצה"ל חייב לטפל בעניין: "זה נחמד להיכנס בטירוניות שעושות שטויות, אבל נראה את צהל מטפל משמעתית בחיילים שמחפיצים ככה נשים ומפיצים את התמונות ברשת", כתב אחד ממשתמשי הטוויטר.
המקרה החמור הזה מצטרף כאמור לשרשרת המקרים בתחילת החודש, וגם למקרה חמור לא פחות, בו חיילים מיחידת שלדג צילמו חיילות במקלחות והפיצו בין החיילות בבסיס. כל המקרים האלה מעידים על רוח פריצות הקיימת לפחות אצל חלק מהחיילים בצה"ל. אותם צעירים וצעירות, להם הרבה זמן פנוי ומכשיר סמארטפון ביד, לא תמיד יודעים איפה עובר הגבול, ונשאלת השאלה כיצד צה"ל מצטייר בעיני המדינה והעולם בעקבות המקרים הללו.
הטיפול בצה"ל: הסברה וטיפול נקודתי. האם זה מספיק?
בבירור שעשינו עם גורמים צבאיים, נמסר לנו שצה"ל אכן מתייחס בחומרה לאותם מקרים, וכאשר זהות החיילות ידועה - הן מטופלות בערוצים הפיקודיים. כשניסינו לברר מה אותו טיפול כולל לא קיבלנו תשובה, כך שאיננו יודעים עד כמה חמורה אותה התייחסות של צה"ל למקרים הללו.
דבר נוסף אותו צה"ל עושה הוא הסברה. לפני פחות משבועיים הקח"ר (קצין החינוך הראשי), תא"ל אבנר פז צוק, הפיץ למפקדים בצה"ל הנחיה המורה "לגנות תופעת הפצת תמונות המכילות חיילות מעורטלות ברשתות חברתיות, להתערב פיקודית נגד חיילים שעשו כן ואף לנקוט מולם באמצעים משמעתיים". פז צוק הסביר באיגרת כי "מדובר בתופעה מכוערת בה חיילים משתמשים ברשת החברתית 'Whatsapp' כדי להפיץ תמונות של חיילות מעורטלות העושות שימוש בסממנים צבאיים כגון סמל היחידה, שם היחידה, ציוד צבאי וכדומה, והדגיש כי הפצת תמונות מסוג זה ברשתות חברתיות "אינה עולה בקנה אחד עם רוח צה"ל, ערכיו, והנורמות הראויות, המצופות מחייל ומפקד בצה"ל". זוהי פגיעה בשמו הטוב של צה"ל בכלל וביחידות ספציפיות בפרט". הקח"ר הנחה את המפקדים לדבר עם החיילים ולהסביר להם שמדובר בתופעה מגונה ולא ראויה.
האם התגובה של צה"ל במקרים האלה מספיקה? העניין, כאמור, נמצא בדיון סוער ברשת. מה שבטוח הוא, שדוגמאות להתייחסויות חמורות יותר אפשר למצוא בעולם:
לפני שבוע אוסטרליה סערה סביב מקרה דומה של פריצות בצבא: חיילים אוסטרליים צילמו עצמם מקיימים יחסי מין עם חיילות והפיצו ברשת. בתגובה לפרשה הקשה, הרמטכ"ל האוסטרלי, דייויד מוריסון, דיבר במה שנחשב לנאום היסטורי שפנה לאומה והפך לוויראלי באינטרנט: "אם לא אכפת לכם מהמורשת הלאומית שלנו, תמצאו לכם עבודה חדשה", אמר הרמטכ"ל בנאום, והוכיח שצבא אוסטרליה מתייחס במלוא החומרה למקרים כאלה, עד לרמת הרמטכ"ל - שלא מהסס לפנות לכל העולם כדי לעקור את הבעיה מהשורש.
גם בצבא ארצות הברית מתייחסים לעניין בחומרה. לאחר פרשייה מבישה בשורות הצבא, פסק בית הדין הצבאי של ארצות הברית שצילום "קלטת לוהטת" בקרב החיילים זו עבירה - בניגוד למקרה דומה שקורה באזרחות.
נכון לעכשיו, צה"ל מסתפק בהסברה ובעונשים משמעתיים ברמת המפקדים הישירים - אם כי לא ברור מהם אותם עונשים. האם ההתייחסות הזאת תספיק כדי למנוע מקרים דומים בעתיד? ימים יגידו.
תגובת דובר צה"ל: "המפקדים בצה"ל פועלים למיגור מקרים מסוג זה ע"י פעילויות הסברה בבסיסים להטמעת הנורמות הצה"ליות ולמניעת הישנות מקרים דומים בעתיד. נציין כי כל מקרה שמובא לידיעת המפקדים מטופל כנדרש".