בימים אלה ממש עובד איתי סונטג על ההופעה שלו כאמן חושי, שבקרוב תצא לדרך בקריות ובערים נוספות ברחבי הארץ. לאחרונה השתחרר איתי משירות בצה"ל כקוסם צבאי, ועבורנו זו הזדמנות לשוחח איתו ועל הדרך גם לשבור כמה מיתוסים - למשל, זה שטוען שאין בכלל דבר כזה קוסם צבאי ומדובר באגדה צה"לית.
"בצבא יש רק שני תפקידים שממלא אדם אחד: רמטכ"ל וקוסם צבאי", אומר איתי. עם המשפט הזה, אגב, הוא מתחיל כל הופעה. אבל איך לעזאזל הופכים לקוסם צבאי? איתי מספר לנו שצה"ל ייעד אותו בתחילה לתפקיד בחיל התקשוב, אבל מהר מאוד זה השתנה. "יום אחד התקשרו אליי מהצבא לאחר ששמעו שאני מופיע עם קסמים בימי הולדת ואירועים דומים. בצה"ל אמרו לי שהם מחפשים מישהו לתקן של קוסם צבאי, ואני בכלל חשבתי שעובדים עלי".
בסופו של דבר גילה שאף אחד לא עובד עליו והוא התגייס לתפקיד. הוא מספר שבתחילה עוברים טירונות כלל צה"לית, ולאחר מכן עוברים מיונים ואודישנים מול בוגרי תיאטרון צה"ל. "שלושה אנשים רואים אותך כצופים", הוא מספר לנו על הרגעים המותחים. "עשיתי שני קטעים ממופע שלי, ועל סמך זה החליטו אם כן או לא. מדובר באנשים שאין להם ידע בתחום, והם בוחנים אותך נטו כקהל, אם אהבו או לא אהבו".
אחרי שהשתחרר מהצבא עשה איתי אודישנים לתיאטרון בית ליסין, שם שאלו איפה שירת. כשציפי פינס, המנהלת האמנותית של התיאטרון, שמעה שהיה קוסם צבאי, היא אמרה מיד: "עצרו את הכל, תעשה לי קסם". איתי נתן לה את השואו שלו. אין ספק, "קוסם צבאי" זה צירוף מסקרן. לא פלא שהוא גורר אחריו הרבה מאוד שמועות ומיתוסים. פייר, אפילו אנחנו לא היינו סגורים על זה שהתפקיד הזה קיים בכלל.
כשאני שואל מי הקהל שלו, איתי עונה שכולם. "חיילים זה הקהל הכי כיפי. הם בגיל שלי, אתה מסתכל עליהם בגובה העיניים". הוא אומר שהחיילים שהופיע בפניהם במהלך השירות הצבאי היו סוג של הרצה לקראת המופע שהוא מסיים לשייף בימים אלה. "בדקות הראשונות יש דיבורים על מה קוסם צבאי ואיך זה עובד. בכלל, בכל פעם שהיו מגלים שאני קוסם צבאי ישר היו אומרים לי 'איך הגעת לזה, איזה טירונות עשית וכמובן – בוא תעלים אותי'".
עד שאיתי השתחרר היו בצה"ל שני קוסמים צבאיים, ועכשיו נותר רק אחד. איתי עצמו שירת במתקן חוס"ן של חיל האוויר, מקום שבו נופשים אנשי החיל. "הם היו באים לתקופות של שלושה ימים, מתאמנים בבוקר בחדר כושר או מבלים בבריכה כחלק מגיבוש היחידה. בערב הם היו רואים אותי, שרים בקריוקי וצופים בלהקת חיל האוויר. יומיים בשבוע שהיו ממש הווי של צוות בידור במלון".
"טייסים – קהל חשדן יותר"
איתי נשלח להופיע גם בפני יחידות צה"ל השונות. במבצע "צוק איתן", למשל, הוא הופיע בפני ילדים ותושבי עוטף עזה. "אתה מתנייד לא מעט. לפי חישוב שלי, היו לי בשירות משהו כמו 400 הופעות. המזל שזה מאוד כיף ואתה נחשף לקהל גדול. היתרון שלי היה שכשיצאתי לאזרחות היה לי כבר את הניסיון הזה".
איתי מספר שלקוסם צבאי אין הכשרה צבאית. אחרי שהתקבל לתפקיד הוא פשוט נזרק למים. "נכנסתי בדיוק בפורים שזה קרנבל שלם. ארבע הופעות ביום, ואני מת מפחד. הנחיתו את זה עליי וממש שאלתי מה אני עושה פה. כאילו תיקח שחקן בלי טקסט ותזרוק אותו למים. זה לא כמו להקת חיל האוויר, שיש להם מנהל והכנות. למרות הפחד בפנים שמרתי על פאסון ולא הראיתי מה אני מרגיש בפנים".
>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו
הקהל הראשון שלו, איך לא, היו החברים לטירונות. "עד שלא קיבלתי תשובה שהתקבלתי שמרתי את זה לעצמי. ברגע שידעתי שאני בפנים התחילו ההופעות בשעות ט"ש. היו הרבה מאוד קטעים מצחיקים, בין היתר קטע שהמפקד שלי אמר 'בוא תעשה לי קסם'. אמרתי לו 'טוב, אבל אם אני מצליח אז אתה נותן לי לצאת בחמישי', והוא ענה שאני 'מתפזר'. התנצלתי ועשיתי את הקסם. כשהוא אמר לי 'אתה חייב להגיד לי איך עשית את זה' והתלהב, עניתי לו 'המפקד, אתה מתפזר'. זה משהו שאני ממש אוהב, ההומור והקשר עם הקהל".
הקהל בצה"ל מאוד מגוון, ואיתי מעיד שכל הופעה הייתה משהו אחר. "זה מאוד שונה, מילואים זה משהו אחרת וסדירים זה אחרת. יש למשל את הקהל של הטייסים שאה מראה להם קסם והם ישר מנסים לנתח איך עשית את זה, אפשר להגיד שהם יותר חושדים ומנסים להבין מאיפה זה הגיע. אבל זה הכיף, להתאים את עצמך לקהל".
במהלך השירות שלו הוא גם עבר קורס משחק מול מצלמה: "זה משהו שמשלים לך את הדברים הקטנים, להופיע מול מצלמה שונה מאוד מהופעה מול קהל". הוא מספר לנו שתחילת ההופעות היו מאוד רועשות, אבל די מהר מצא עצמו בשקט מטורף, "כמו במנהרה".
בחודש נובמבר הקרוב איתי יצא למסע הופעות שיתחיל בקרית ביאליק, שם הוא מתגורר, וימשיך למופע בתל אביב. "היום אני משחק, אפילו השתתפתי בסדרה אחת בתפקיד אורח. עשיתי אודישנים לאחרונה וגיליתי שאמן חושים צריך להיות גם שחקן. לא תמיד מי שמגיע משם מבין מה הקהל צריך לקבל, ואני ממש מכנה את זה דמות. אמיר לוסטיג, היועץ למופע שלי, הלך על דמות יותר קומית. נמרוד הראל הלך יותר על הכיוון הפסיכולוגי, ליאור סושרד כריזמטי יותר. הדמות שלי לוקחת גם מזה וגם מזה, אבל שומרת על איתי, האמן החושי. לעשות דברים מאוד גדולים שנותנים שואו".
להופיע בחו"ל פחות מדבר אליו כרגע, והוא מעיד שהוא מעדיף להצליח קודם כל בישראל. "פה זה הבית, לפה אני הרבה יותר מתחבר", הוא אומר.
אי אפשר לסיים כמובן בלי לבחון את היכולות החושיות של איתי, והוא אומר שיצליח להגיד לי את שמו של סבי מצד אבי בלי שום מידע מוקדם או היכרות בינינו. וזה בדיוק מה שקורה: הוא קולע בול. טוב, אז כנראה שבאמת יש דבר כזה קוסם צבאי.