מונסה בלזיסר, טייסת קרב, לשעבר בחיל האוויר האמריקאי, עשתה היסטוריה כשהוסמכה כאישה הראשונה בתפקיד טייסת ניסוי במטוסי החמקן 35-F ביצרנית המטוסים, חברת "לוקהיד מרטין". ביום שלישי השבוע היא המריאה לטיסת הבכורה שלה.
טייסי הניסוי נדרשים לשלוט באופן מוחלט בכל מערכות המטוס. התפקיד שלהם הוא לקחת כל חמקן שיוצא מפס הייצור ולבצע עליו סדרה של טיסות ניסוי לפני שהוא נמסר ללקוח. זאת כדי לוודא שהמטוס תקין וגם יודע לעשות את כל מה שנדרש ממנו.
בין השאר טייסי הניסוי מבצעים בו תרחישי טיסה קיצוניים תוך כדי שהם לוקחים אותו עד לקצה המעטפת. עד היום כל טייסי הניסוי ב-35-F היו גברים. בלזיסר עשתה היסטוריה כשהפכה לראשונה ומי יודע, אולי היא גם זאת שתאשר את מטוסי ה"אדיר" שימסרו לחיל האוויר הישראלי.
בלזיסר המכונה על פי אות הקריאה שלה "סירנה", הייתה טייסת קרב בחיל האוויר האמריקאי בטרם הצטרפה ללוקהיד מרטין בשנת 2018 ונבחרה להטיס מטוסי F-16 מהדגמים המתקדמים ביותר בעולם, אותם הטיסה בשירותה הצבאי.
למרות התפקיד הטבעי היא כיוונה למקום יוקרתי יותר מבין קבוצת טייסי הניסוי של החברה ואכן, כאשר נשאלה אם תרצה להיות טייסת F-35 לא חשבה פעמיים. "למרות שהייתה בטוחה בהתחלה שזו בדיחה", ציינו גורמים ביצרנית. כשהבינה שמדובר בהצעה רצינית, נענתה לאתגר והחלה בהכשרה כטייסת F-35 בחברה.
כדי ללמוד להטיס את החמקן, היא עברה הכשרה של שישה שבועות בטייסת האימונים 56 ו-61 של חיל האוויר האמריקאי, בעיקר לימודי קרקע וסימולטורים. מכיוון שאין F-35 דו מושבי, היא המריאה לטיסת הבכורה לגמרי לבד.
על הטיסה הראשונה שלה במטוס F-35 אמרה ש"זה היה מדהים. להיות באחד ממטוסי הקרב הכי חזק בעולם זאת התרגשות טהורה. בהתחלה את מפחדת לעשות טעות ובלאגן. האדרנלין בשמיים וכל זה בתא זכוכית הקטן".
"עבורי F-35 ו-F-16 הם שניים ממטוסי הקרב הכי טובים שיש בחברה", אמר בלזיסר. "יש לי את הכבוד להטיס את המטוסים האלה. בהתחלה הייתי בהלם מהבחירה בי, אבל ברגע שהגעתי לתפקיד אני עושה אותו ביראת כבוד ושליחות", הוסיפה.
נכון להיום יש כ-1,380 טייסי F-35 בארה"ב ובעולם מהם כ-20 נשים, אחת בישראל. מדובר בנתון נמוך, אולם בחיל האוויר האמריקאי צופים שהוא יעלה באופן משמעותי בשנים הקרובות. "המטוס לא יודע אם הטייס שעליו זכר או נקבה. הוא רק מצפה ממך לבצע את העבודה", סיכמה טייסת הניסוי הראשונה במטוס, מונסה בלזיסר.