יהודה פחימה, חייל בחיל הים המשרת כנהג של מפקד האוגדה הימית ת"אל דוד סלאמה, ניהל במשך מספר חודשים רשת הימורים מתוחכמת שגלגלה מאות אלפי שקלים. בין המהמרים היו חיילים וכמה קטינים. את כל זה הצליח לנהל פחימה דרך הסמארפון שלו.
פחימה, תושב עתלית, לא רק ניהל את הרשת: על פי החשד הוא גם נהג לתת הלוואות לחברים קרובים שחלקם נקלעו לחובות או כאלה שטסו לחו"ל. היו ביניהם כאלה שלא החזירו לו את מלוא ההלוואות שנטלו ממנו. יצוין כי במשטרה חשדו שפחימה נתן הלוואות לא מטוב לבו, אלא גם גבה ריביות מהלווים.
חוקרי משטרת מחוז חוף במשטרה שפשטו לפני כשנה וחצי על ביתו של פחימה מצאו 950 אלף שקל במזומן - סכום עתק במושגים של חייל בסדיר. אנחנו חושפים כאן לראשונה את הדברים שאמר פחימה בחקירתו במשטרה, חקירה שהמחישה באיזו קלות ניתן לנהל רשת דיגיטלית של הימורים לא חוקיים.
"מתוך 950 אלף שקל שנתפסו, 500 אלף שקל זה פיצויים של אבא שלי מהפנסיה שלו", הסביר פחימה, שלא הכחיש כי ניהל הימורים ופירט לגבי השיטה: "יש משחק וישנם יחסים שנקבעים על ידי אתר עולמי שפתוח לכולם בחינם. כל אחד יכול להשתמש בהם כרצונו. המהמר בוחר בכמה כסף ניתן להמר על אותו הימור... לא מדובר בסכומים גדולים. היינו מהמרים על כדורגל וכדורסל. על פי הערכתי לא עולים על 1,200 שקל בממוצע לאדם בשבוע, לטוב ולרע. עשיתי את זה בעזרת נייד מסוג אייפון 6'".
חוקר: "איך אתה מקבל את הרווחים?".
פחימה: "בכסף מזומן, בדרך כלל ביום שלישי".
במה תלויה הזכייה?
פחימה: "מזל וידע".
חוקר: "מה מקור הכסף שאתה מלווה?".
פחימה: "זה כסף של אבא שלי שמאוחסן בדירה שאני גר בה לבד. זאת יחידה מעל ההורים".
מילת הקוד: "עבר"
החקירה הסמויה על פעילות הרשת שניהל פחימה נמשכה כחצי שנה. במהלכה נחשפו החוקרים למאות מסמכים, אלפי הודעות ווטסאפ בין פחימה לעשרות החיילים והצעירים שהימרו אצלו, וכן מחברות עם רשימת המהמרים והאנשים שלוו ממנו עשרות אלפי שקלים. החוקרים גבו עדויות מעשרות אנשים שהימרו אצל פחימה, ביניהם כאלה שהכירו אישית אותו ואת אביו.
מידע שזרם לחוקרים סייע להם לחשוף את פעילות הרשת ואת סכומי הכסף שגלגל פחימה. "חייל שמרוויח משכורת של 1,000 שקל מגלגל מאות אלפי שקלים ועוד במזומן. זה מטורף, הזוי", טען גורם במשטרת מחוז חוף.
החוקרים איתרו חלק מהמהמרים, גבו מהם עדויות וכאמור תפסו כמיליון שקלים במזומן בתוך מזוודה בביתו של פחימה. הם החרימו סמארטפונים, מחשבים ומחברות שתפסו ביחידת הדיור שבה התגורר.
"אנחנו שולחים אחד לשני את המשחק מהאינטרנט", סיפר פחימה לחוקרים על פעילות הרשת. "אנחנו סוגרים בינינו את סכומי הזכייה ומי שמנחש נכון מקבל את הכסף". בתשובה לשאלה ישירה הודה פחימה ש"לא שילמתי מס על ההימורים".
חוקר: "מה מקור הכנסתך?".
פחימה: "המשכורת הצבאית וכסף שסבתא נותנת לי וההורים. אני עומד בראש החבורה שלנו".
פחימה, חובב כדורגל, ניהל הימורים שאינם שונים במהותם מאלה המוצעים בסוכנויות ברחבי העולם – אלא שהדרך היחידה לקיים פעילות כזאת בישראל באופן חוקי היא תחת המועצה להסדר הימורים בספורט. "כל אחד היום רואה משחקי כדורגל", אמר פחימה בחקירתו. "כיום יש מועצות הימורים חוקיות, פתוחות ונגישות לכולם. יש אתר מפורסם, האתר העולמי 'בט 365', שבו מוצגים יחס ההימורים של משחקים. אתה מסתכל באתר, רואה את היחסים, מסכמים בינינו את הסכום ופשוט שולחים אחד לשני. או שאתה אומר בפלאפון או שולח בהודעה".
לדברי פחימה הוא לא התעורר בוקר אחד והקים רשת הימורים: לטענתו מדובר בהימורים שהתנהלו רק בין חברים קרובים. לשאלה כיצד הגיע בכלל להימורים השיב שהכל התחיל די במקרה: "התנסיתי בבט אחד ששלחתי דרך דייר בעתלית, לא יודע את השם שלו. ישבנו בפיצוציה וראינו משחק כדורגל, ואתה יכול לקרוא לזה התערבות. ישבנו מול מסך, אמרנו מי ינצח ואז אמרתי לו: 'הנה 200 שקל שמכבי חיפה תנצח'. היא הפסידה והפסדתי את הכסף".
ההתחלה הייתה אולי תמימה, אבל במהלך החקירה התברר כי מספר קטינים שאינם רשאים למלא טפסי ווינר בגלל גילם הימרו באמצעות פחימה ("אני אף פעם לא שלחתי ווינר", העיד אל עצמו בשלב מסוים. "אני שומע 'ווינר' - אני מתרחק"). הוא מצדו הכחיש שפיתה קטינים להימורים.
פחימה וחבריו השתמשו במילות קוד. המילה 'עבר', למשל, התייחסה להסכמה להימור וקבלת הכסף או העברתו. "אני לא מחתים אותם על כלום, הכל בעל פה", הבהיר פחימה.
חוקר: "אני אומר לך שאנשים שילמו לך כספים מכיוון שחששו שאם לא ישלמו תמצא דרך לפגוע בהם. מה תגובתך?".
פחימה: "אין חיה כזאת. אני לא יכול להרים את הקול על מישהו או להזיק למישהו או לגעת במישהו".
ההבדל שבין אלפים ומאות אלפים
החוקר עימת את פחימה עם הטענה שהכסף הרב שנתפס בביתו שימש כבנק הימורים. פחימה הכחיש וטען שאביו שמר את הכסף כדי לסייע לאחותו בבניית בית.
חבריו של פחימה תיארו אותו בחקירות כטיפוס פזרן שמבלה הרבה בפאבים ומבזבז אלפי שקלים על חברים, בילויים ורכישת בגדים (פחימה: "קשה לי לשמור כסף, אני אחד שמאוד קשה לו לחסוך"). כמה מהם טענו שלקחו ממנו הלוואות בעשרות אלפי שקלים והחזירו בריבית גבוהה. הוא כאמור הכחיש שגבה ריבית על הלוואות ואמר: "האנשים שהפסידו בהימורים שילמו לי במזומן כשהיה להם. היו כאלה שלא שילמו. מה לעשות".
חוקר: "כולנו יודעים שבהימורים תמיד המארגן מרוויח".
פחימה: "הכל מתנהל על פי מזל. זה עניין של מזל, זה כדורגל ואף אחד לא קובע".
החוקרים ייחסו בתחילה לפחימה עבירות חמורות של הלבנת הון, עבירות מס, מתן הלוואות בריבית ללא היתר והפעלת הימורים לא חוקיים. "מה שנכון זה ההימורים", אמר פחימה. "לגבי הלוואות בריבית זה לא נכון, ולגבי עבירות המס אין שום קשר אליי מלבד ההימורים. אני מודה שבכל הסיפור הזה לא היה סדר. זה קרה מפזיזות וחוסר חשיבה. לא דיווחתי על ההימורים למס הכנסה כי לא ידעתי שצריך לדווח. לא יצא לי מזה רווח". עם זאת, מאוחר יותר הודה בכל זאת שראה רווחים. "את הכסף שהרווחתי מהימורים הייתי מבזבז על בילויים", אמר בשלב זה.
פחימה אמר בחקירה שהוא התחיל לקבל הימורים "גג חודשיים לפני שנעצרתי". בהמשך נחקר גם אביו, אבל לא הוכח שהיה מעורב ברשת ההימורים של בנו או ידע על קיומה, והוא שוחרר ללא שהוגש נגדו כתב אישום. פחימה מצדו אישר שאביו מהמר בהימורי ספורט חוקיים - ווינר, לוטו ופיס. "אבא שלי מהמר חזק ואם אתה מהמר למה שלא תרוויח... הוא מהמר כבד המון שנים... בחלק מהמקרים ייתכן שהוא הימר בבתי קזינו בחו"ל".
בינתיים גילו החוקרים סתירות בעדויות שמסר להם פחימה לגבי היקף ההימורים וההלוואות שנתן. החוקר דיבר על עשרות אנשים שנהגו להמר אצלו, אבל הוא התעקש שהדברים רחוקים מהמציאות ושמדובר רק בחברים קרובים ובסכומים שבין 400 ל-4,000 שקל בכל פעם לכל היותר.
החוקרים קבעו שפחימה הרוויח מאות אלפי שקלים מההימורים הלא חוקיים. הוא טען שמדובר לכל היותר בכמה עשרות אלפים, וסיפר שבעבר הימר בעצמו על משחקי כדורגל אצל אנשים פרטיים והפסיד אלפי שקלים.
חוקר: "מה קרה שהפכת מאחד שמהמר לאחד שמהמרים אצלו?".
פחימה: "אני לא יודע, התפתיתי. ראיתי שיש כסף באיזשהו מקום. ראיתי שעושים מזה כסף. אצלי כסף עשיתי מאנשים שמפסידים".
להפוך את העולם כדי להחזיר את הכסף
אחד מחבריו הקרובים של פחימה העיד בחקירתו כי ברשת ההימורים הימרו צעירים מעתלית ומחיפה בסכומים של עד 5,000 שקל. "הוא היה מושפע מאוד והמשיך עם זה בהתלהבות", סיפר החבר על פחימה.
במשטרה חשדו כי פחימה ניהל את רשת ההימורים במשך כשנה ולא חודשיים כפי שסיפר בחקירתו (לאחר מכן שינה את גרסתו וטען שהיה מדובר בכשלושה חודשים בלבד). המהמרים שהעידו במשטרה סיפרו שהפסידו כל אחד עשרות אלפי שקלים בהימורים אצל פחימה. לדבריהם הימרו בסכום יומי ממוצע של 400 עד 1,000 שקלים לאדם.
מ', בן 17 שהימר אצל פחימה, סיפר שעשה זאת כתחליף להימורים ב"ווינר". "שמעתי שאנשים שולחים אליו הימורים לפלאפון שלו. הימרתי על סכומים של 1,000, 1,400 שקל, משהו כמו עשר פעמים. כשהרווחתי קיבלתי את הכסף במזומן", שחזר מ'.
גבר צעיר העיד שהימר אצל פחימה במשך מספר חודשים לפני שהאחרון נעצר. "ידעתי שזה אסור אבל בכל זאת המשכתי", אמר. "הפסדתי אצלו איזה 7,000 שקל. את ההימורים הייתי שולח לו בהודעות SMS. הייתי משלם לו במזומן".
צעיר אחר סיפר לחוקרים שבמהלך שירותו הצבאי הימר באמצעות פחימה על משחקי כדורגל: "ידעתי שהוא מתעסק בזה ושיש לו כסף. אני השקעתי משהו כמו 8,000 שקל. הייתי חייב לו 10,000 שקל במצטבר". ע' היה אחד המהמרים שטענו כי לקחו הלוואות מפחימה כדי לכסות את חובותיהם בהימורים.
חוקר: "איך היית משלם לו את הכסף שהפסדת?".
ע': "הוא היה בא אליי לבסיס לפעמים. אני הייתי הופך את העולם להביא לו את הכסף, הייתי לוקח גם מאימא שלי. הייתי לוקח ממנו הלוואות כדי שיהיה לי כסף להמר אצלו".
בין ההודעות שנמצאו באייפון של פחימה הייתה אחת מצעיר שהפסיד אצלו אלפי שקלים. הוא כתב לפחימה: "בסדר כפרה. אותך לא צריך להדאיג. אתה תקבל את הכסף עד מחר בעשר וזהו. נמכור את האופנוע מקסימום".
אישום, הסדר טיעון, עונש - וערעור
פרקליטות מחוז חיפה הגישה נגד פחימה כתב אישום לבית המשפט המחוזי בחיפה. באמצעות פרקליטיו, עורכי הדין תמי אולמן ושאדי סרוג'י, הוא חתם באחרונה על הסדר טיעון שבמסגרתו הודה בחלק מהמעשים שיוחסו לו וכתב האישום נגדו תוקן. הוא הורשע בעבירה של ניהול הימורים ושאר העבירות שיוחסו לו נמחקו.
בית המשפט גזר על פחימה חודשיים מאסר שירוצו בעבודות שירות וקנס של 70,000 שקל, אך עורכי דינו מתכוונים להגיש ערעור על חומרת העונש. עורכי הדין אולמן וסרוג'י מסרו בתגובה: "מצאנו לנכון להגיש ערעור על גזר הדין מאחר ואנחנו סבורים שהעונש חמור מדי".