מפקד יהודי במסלול הכשרה של לוחמי היחס"ר (יחידת סיור) הבדואי זה דבר נדיר ואת המשימה הלא שגרתית הזו קיבל על עצמו סגן אופיר בוחניק אחרי שסיים את קורס הקצינים.
בוחניק התגייס לחטיבת גבעתי במרץ 2016 ובהמשך היה גם מ"כ טירונים בהכשרות של החטיבה. "כמפקד טירונים הרגשתי שיש לי את היכולות הפיקודיות, לכן החלטתי לצאת לקורס קצינים", משחזר השבוע הקצין בן ה-22 בראיון ל-mako לאחר שסיים עם הלוחמים את מסע הכומתה.
"בסיום הקורס חבר מהיחס"ר הבדואי המליץ עליי למג"ד שזימן אותי לראיון והחליט לקבל אותי. כך הגעתי לפקד על הלוחמים מהעדה". לתפקיד הוא נכנס עם הרבה חששות. "נדיר שיש מפקד יהודי בהכשרות של היחס"ר הבדואי. בסופו של דבר אמרתי לעצמי שאם אתה מסתכל על כולם כעל בני אדם אין ממה לחשוש".
לוחמי היחידה מגיעים מיישובים בדואים גם בדרום וגם בצפון הארץ. "חלק מהחיילים הגיעו כשכמעט לא ידעו עברית", נזכר המפקד הצעיר בתחילת הדרך, "ומבחינתי יש לי אחריות גם להכשיר אותם להשתלבות בחברה הישראלית אחרי השירות. לראות מה כל אחד צריך כדי שיהיה לו עתיד טוב יותר, לעזור עם קשיים בשפה ובבית".
איך הלוחמים הבדואים קיבלו אותך כקצין יהודי ושלא מהעדה?
"בצורה הכי יפה שיש ואני הייתי שם בשבילם כך שהשילוב הזה עובד טוב. התחלנו את ההכשרה עם דיסטנס גבוה כמו שמקובל, אבל בשיחות האישיות למדתי להכיר אותם לעומק".
בשיחות שמע בוחניק מהלוחמים מה גרם להם להתגייס לשירות בצה"ל למרות שלא כולם חייבים. "הרבה מהם סיפרו לי שהם כלל לא מחויבים בגיוס אבל בחרו בזה כי הם מרגישים שרוצים להחזיר משהו למדינה".
מה היו התגובות שקיבלת מהמשפחה והסביבה הקרובה לשיבוץ בתפקיד?
"התגובות היו בעיקר מופתעות בהתחלה אבל כולם ראו בסופו של דבר כמה התפקיד מדהים ומיוחד מבחינתי ואם תחזיר אותי אחורה אני אומר עוד פעם כן וממליץ לאנשים להגיע ליחידה. זה פיקוד אמיתי, שאתה חווה חוויות שלא יהיו לך במקומות אחרים".
הצוות עליו מפקד בוחניק סיים את הכשרתו ואת אימון ההכנה לתעסוקה המבצעית בגבול מצרים. "עיקר הפעילות שם היא בסיכול הברחות ומסתננים, זה אמנם גבול שלום אבל אנחנו תמיד ערוכים ומוכנים". בהמשך הדרך השאיפה של הקצין היא להישאר בצבא ולהתקדם גם לתפקיד מפקד פלוגה (מ"פ).
לסיכום, מה הדבר העיקרי שאתה יכול להגיד שלמדת על בני העדה מהתפקיד?
"הייתי בוחר את הכבוד שהם רוכשים למפקדים שלהם. לדעתי זה הכבוד הרב ביותר בו נתקלתי בשירותי בצה"ל".