קבוצת הפייסבוק הורים לחיילים (צילום: באדיבות המצולמות)
מימין לשמאל: חנה בית הלחמי וליאת סיני-סדס, מנהלות הקבוצה. "אנחנו מראות לצבא איפה קיימות בעיות" | צילום: באדיבות המצולמות

קבוצת הפייסבוק "חמ"ל הורים לחיילות וחיילים" שמונה כיום כ-11,000 חברים נקלעה בימים האחרונים למתקפה אישית קשה על רקע פוליטי: מאות גולשים הציפו את הדף בתגובות זועמות לאחר שאחת ממנהלות העמוד, חנה בית הלחמי, פרסמה בדף הפייסבוק הפרטי שלה פוסט ביקורתי על הענקת פרס ישראל למרים פרץ.

"בפעם הבאה שידברו כאן עם קצף על השפתיים על האמהות של השהידים ועל מימונן ע"י הרשות, תזכרו שמדינת ישראל מעניקה פרס ישראל (כולל צ'ק שמנמן) לנשים לא על הישגיהן חלילה, אלא על הקרבת הבנים במלחמה. כפיים", כתבה בסטטוס שפרסמה לאחר ההכרזה על הענקת הפרס.

כאמור, הפוסט נכתב בדף הפייסבוק הפרטי של בית הלחמי - וההנהלה אוסרת על פרסום פוסטים פוליטיים בקבוצה. למרות זאת, הגולשים החלו לתקוף את בית הלחמי על גבי הקבוצה ודרשו לנדות אותה ממנה; אחדים אף טענו כי הפוסט פורסם בקבוצה ולא בדף האישי שלה. "את צריכה להתבייש לך על הפצת השקרים בדף חמ"ל", כתבה אחת הגולשות. גולש אחר שמנהל דף תמיכה בשוטרים, כתב: "את ממשיכה לפגוע באמהות, פשוט בושה. אין דבר כזה דף פרטי".

בתגובה לדבריו כתבה ליאת סיני-סידס, שותפתה של בית הלחמי לניהול העמוד: "ברור כי בעלי אינטרסים מובילים אחריהם עדת מטורפים שלא טרחה לעצור ולחשוב. אנחנו נמשיך בדרכנו. הצלחנו להביא לשינויים מדהימים לטובת החיילים והחיילות שלנו. אנו מעבירים הרצאות בבסיסי צה"ל לפני סגל בנושא 'מעורבות הורים – גבולות השיח'".

 

 

המתקפה נגד מנהלות הקבוצה הייתה חמורה; במקרה של בית הלחמי כבר היה מדובר על קללות קשות ואיומים, והיא נאלצה להגיש תלונה במשטרה. בדיוק כשיצאה מתחנת המשטרה, קיבלה שיחת טלפון ממרים פרץ עצמה.

"בעודי יוצאת אמש מתחנת המשטרה בכפר סבא, שם הגשתי תלונה על כל המטרידים, הרודפים והמאיימים ועל אלו שחוללו מלכתחילה את הלינץ' המופנה בימים האחרונים כלפיי באופן אישי וכלפי קבוצת חמ"ל הורים לחיילות וחיילים וכלפי עמיתותיי, צלצל הטלפון. על הקו היתה לא אחרת מאשר מרים פרץ, שדבר הבריונות ועבריינות הרשת שהופנו אליי לכאורה בשמה, הגיע הערב לידיעתה והיא הזדעזעה מכך לדבריה עד עמקי נשמתה".

"בשיחה מרתקת ומרגשת בת 27 דקות, היא הבהירה שהיא מאמינה בטוב שבאדם ובכך שכולנו אחים ואחיות, מאמינה בחופש הביטוי ומאמינה בכך ששמאל וימין פטריוטים ואוהבי הארץ הזו, שכולנו עם אחד ומותר לומר אחד לשני גם דברים קשים מתוך עמדות פוליטיות וחברתיות סותרות - וללא האפשרות הזו לא היתה נוצרת ההלכה היהודית מלכתחילה. בממד האישי, זו הייתה שיחה בין נשים, מלב אל לב, מלאת הערכה הדדית ומלים טובות", סיפרה בית הלחמי.

"השורה התחתונה היא שכל אותם בריונים ובריוניות, שניסו להטיל עליי טרור ופחד, לכאורה בשמה, מתוך הערכה אליה והגנה עליה - ביזו למעשה את כל מה שהיא מאמינה בו", הדגישה בית הלחמי. ״אמרתי למרים בשיחה, עד כמה אני נרגשת מדבריה ומעריכה אותם, ועד כמה לבי אתה".

קבוצת הפייסבוק נפתחה לפני כשנתיים כיוזמה פרטית של חנה בית הלחמי וליאת סיני-סדס. מאז הצטרף לצוות הניהול מאיר אמיתי, ויחד הם הצליחו ליצור קשרי עבודה עם דרגים בכירים בצבא. בראיון למערכת פז"ם סיפרה סיני-סדס שהקימו את הדף כי הגיעו למסקנה ש"יש דברים שניתן לשפר בטיפול בחיילים ובתנאי השירות שלהם, בלי לפגוע במאמץ הצבאי אלא בשיתוף פעולה עם צה"ל".