אם הפרסומים הזרים נכונים, הרי שהתקיפה האווירית בסוריה היא הצלחה מודיעינית מרשימה. אם תרצו – הוכחה שהמודיעין הישראלי מצליח לפעול גם בכאוס של מלחמת האזרחים המדממת בסוריה. ביממה שחלפה מאז התקיפה באזור קוניטרה מתחילים לצוץ עוד ועוד שמות של הרוגים, בכירי חיזבאללה ומשמרות המהפכה האירנים, וסביר מאוד להניח שמי שלא שלח את מסוק הקרב ידע בדיוק מי הדמויות שהיו בשני כלי הרכב שעלו בסערה לשמים. איך הם עשו את זה? כך, על פי פרסומים זרים, התנהל המבצע המקדים למבצע החיסול.
צופים עמוק פנימה
טייסי מסוק האפאצ'י ששיגרו את הטילים לעבר היעד היו למעשה סוג של פעולת קצה שהחלה שלוש שנים קודם לכן, כאשר בצה"ל השכילו להבין שמלחמת האזרחים בסוריה שינתה את כללי המשחק באזור. כבר אז, הרבה לפני ההתדרדרות הגדולה, ישראל הקימה מכשול חדש ומשוכלל לאורך גבול הגולן, אולם לא פחות חשוב מזה – הקימו או שדרגו את מערך המודיעין שפועל מול סוריה.
זה התחיל בהקמת גדוד איסוף קרבי חדש. "בתקופה הזו עלינו להביא מידע מודיעיני מדויק יותר וקריטי יותר. תפקידנו הוא לאתר את פעילי החיזבאללה ולהשמידם וכך יהיה", הסביר בזמנו לאתר צה"ל מפקד גדוד שחף, סא"ל יפתח סיבוני. מסיור באחד מגדודי המודיעין שפז"ם עשה כבר לפני שלוש שנים, למדנו שהם יכולים ממרחק של קילומטרים רבים לזהות ולתעד פרצופים של מטרות.
לצד זה הקים צה"ל עמדות רבות של אמצעי איסוף, גלויים וסמויים, וגדוד האיסוף שקם בגולן מפעיל גם בלוני תצפית, אשר להם טווח איסוף של עשרות קילומטרים. את החלק הקרקעי משלים חיל האוויר בעזרת מטוסים לאיסוף מודיעין ומטוסים ללא טייס. אלה מסיירים לאורך הגבול 24 שעות ביממה, כפי שלמדנו מהביקורים שלנו בטייסת 100 וטייסות הכטב"מ של חיל האוויר.
אחת המערכות שנושאים המטוסים של טייסת 100 והטייסות האחרות, זו מערכת "מגדל אש". מדובר באמצעי תצפית המותקן על מטוסי הטייסת ובעל יכולת תצפית לטווח של עשרות קילומטרים. למערכת עשרות אלפי שעות טיסה מבצעיות שנחשבות על פי גורמים ביטחוניים למוצלחות במיוחד. "לא נפרט מה היכולות של המערכת אבל היא יודעת בסוף לתת תמונת חוזי של צילום יום רחב וממוקד. גם בערוץ תרמי, חום וקור, וגם בערוץ שמגביר אור כוכבים. אתה יכול לטוס בלילה ולראות בן אדם מעשן סיגריה מעשרות קילומטרים. זה המאפיין הראשון של הטייסת", הסביר אז סא"ל יואב מפקד הטייסת.
יומינט: הסוכן החשאי שפועל במחשכים
לצד הטכנולוגיה המתקדמת פועלים האנשים שמסכנים את חייהם במבצעים שעולים על גבול הדמיון. מדובר בקציני צבא ואנשי מוסד שתפקידם להפעיל סוכנים בקרב האויב, לא יהיה זה מופרך לחשוב שגם בקרב האוכלוסייה בסוריה. אין זה סוד שיחידה 504 אחראית על הפעלת סוכנים בגבולות הקרובים, אם כי לא מן הנמנע שגם אנשי המוסד בוחשים ידם בקלחת.
בריאיון שנתן בעבר לאתר פז"ם, הסביר יוסי מלמן, פרשן לענייני מודיעין, כי "יש שיתוף פעולה בין צה"ל למוסד ותמיד היה שיתוף פעולה. בעת הצורך, יש קציני קישור של צה"ל שיושבים במוסד או מתאמים עבודה עם המוסד והפוך". עוד ציין כי בתחום הטרור מי שמסייעים לצה"ל הם אנשי חטיבת אגף פח"ע. "המוסד זה גוף שתכליתו לאסוף מידע מודיעיני ולהעביר אותו לשותפים: אמ"ן, שב"כ וכמובן לדרג המדיני. במוסד יש יחידות למבצעים מיוחדים שעובדות בתאום כזה או אחר עם צה"ל".
אותם סוכנים יכולים לעשות מה שאף אמצעי משוכלל לא יכול לעשות, וזה לגייס את האנשים שנמצאים עם המטרות מתחת לאותה קורת גג. אלה שיגידו לאמצעים המיוחדים שלך איפה לחפש את המטרה ולאן היא הולכת. "אין תחליף לגורם האנושי", אמר לי בעבר גורם ביטחוני בכיר.
לכל זה יש להוסיף פרסומים זרים, בהם גם דו"ח של האו"ם, על קשרים בין אנשי מודיעין ישראלים לגורמים בקרב המורדים הסורים. קשרים שלא מתעסקים כמובן בנושא ההומניטרי והעברת פצועים לבתי חולים בישראל. על פי הדו"ח שהכינו אנשי האו"ם שמוצבים ברמת הגולן, ושהוגש לעיונן של 15 חברות מועצת הביטחון ומופיע באתר האינטרנט של האו"ם, ישנם מגעים שמתקיימים בגבול ועל בסיס קבוע בין קציני וחיילי צה"ל לחמושים מהאופוזיציה הסורית. על פי אותו הדו"ח רק בין החודשים מרץ עד מאי 2014 התקיימו לא פחות מ-59 מפגשים שכללו גם העברה של "קופסאות לחמושים סורים". בדצמבר תיעדו המשקיפים של האו"ם את קציני צה"ל מעבירים שני סורים ישראל כשהם, "לא נראו פצועים". מה מטרת המפגשים האלה? כמובן שלא ניתן לאמת מול אף גורם בישראל וניתן רק לנחש.
לסורים, או לפחות למתונים שבהם, יש לא מעט סיבות לשתף פעולה עם ישראל. גם הם מבינים שהארגונים הקיצוניים בנויים בעיקר על ג'יהאדיסטים מטורפים שכלל לא מחזיקים באזרחות סורית. "ישראל היא הסיכוי הכי טוב שלנו", אמר בעבר בכיר באחד מאותם ארגונים לתקשורת הישראלית.
דרך נוספת ממנה אנחנו למדים על יכולת המודיעין הישראלי בסוריה קיבלנו מפרסומים זרים של "דיפלומט מערבי". זה טען, כי ישראל העבירה מידע מודיעיני, כולל תצלומי לוויין ומודיעין נוסף, לתמיכה במבצע של הקואליציה נגד ארגון "המדינה האסלאמית". כמו כן, כבר לפני חצי שנה דיווח ה"פורין פוליסי מגזין", שישראל פיתחה בחשאי קשרים עם קבוצות מתונות בקרב המורדים בסוריה. על פי המגזין היחסים האלה מספקים לישראל צינור מידע מודיעיני על ארגוני המורדים הקיצוניים, במיוחד אלה שמזוהות עם אל קאעידה.
חמ"ל המחסלים
לכל מבצע סיכול ממוקד שכזה יש תיק מבצע, אליו מנקזים את כל המידע המודיעיני עליו פרטנו עד עכשיו. כאשר המודיעין מעביר מידע שהיעד ניתן לחיסול, כלומר יש הזדמנות מבצעית, מקבלים את ההחלטה (יחד עם הדרג המדיני) האם לתת לפעולה "אור ירוק" או להמתין להזדמנות הבאה. מדובר בהחלטה לא פשוטה משום שכלל לא ברור מתי תבוא ההזדמנות הבאה, אם בכלל. שיקול לא פחות חשוב זה עד כמה היעד נחשב ל"פצצה מתקתקת". אולם כאשר האור הירוק מתקבל, נכנס לפעולה השלב המבצעי.
כפי שלמדנו מהחיסולים של צה"ל בשטחים בשלב הזה מתכנסים בחמ"ל ייעודי כל הגורמים הרלוונטיים בשרשרת המבצע. את המבצע ינהל "גורם בכיר", לא פעם זה היה ראש השב"כ או הרמטכ"ל. באותו חמ"ל נמצא את אנשי המודיעין שנמצאים בקשר ישיר עם מפעילי המל"ט וטייסי הקרב שהוזנקו לבצע את החיסול.
לפחות על פי הפרסומים הזרים שיצאו מלבנון, שני מטוסים ללא טייס חגו בשמי רמת הגולן עוד לפני שהגיעו מסוקי הקרב. אלה סביר להניח איתרו את המטרה על פי הכוונה של המודיעין שזרם לחמ"ל, העבירו את התמונות לאחור, כלומר לחמ"ל, ושם נעשו שלל פעולות לאימות המטרה.
ברגע שזה הסתיים, וניתן אור ירוק לטייס מסוק הקרב, סיכוי ההימלטות של המטרה מתקרב לאפס. "ברגע שהמבוקש נמצא תחת המעקב של האמצעים הטכנולוגים שלנו, וזה לא רק מטוסים ללא טייס, גורלו נחרץ", הסביר לנו בעבר גורם צבאי בכיר. "האמצעים שקיימים כיום ננעלים על המטרה שהוגדרה להם ויודעים לתקשר בניהם ובין גורמי האש באופן ישיר. בעזרת חמ"ל שמוקם בכל פעם שפעולה כזו יוצאת לדרך ישנו סנכרון מושלם בין המשתנים השונים". פה מגיע שלב התקיפה שנמצא לרוב באחריות חיל האוויר ומה שנקרא בשפה המקצועית "סגירת מעגל", כלומר הריגתו של המבוקש.
כפי שפרסמנו בעבר, ניתן להגיד שבאופן עקרוני השלב הזה הוא החלק הקל של הפעולה. לטייס נשאר רק האתגר המקצועי של לפגוע במטרה מבלי לגרום לפגיעה בחפים מפשע, לנזק סביבתי וכמובן לא לפספס. "מצד אחד אתה יודע שאתה פועל במצב של עליונות אווירית מוחלטת", הסביר לנו בעבר טייס בחיל האוויר. "ישנו חשש מטילי כתף ואמצעים שונים אבל יש לנו יכולת להתמודד עם זה. הדאגה העיקרית שלך באוויר זה לתפקד בצורה מקצועית, צורת טיסה ועוד כמה פעולות, שיביאו את האמצעי למטרה".
למסוקי הקרב יש טילים מדויקים מסוג הלפייר המסוגלים לפגוע במטרות ממרחק של 8 ק"מ ויותר. זה הרגע שהכול מתנקז לקוקפיט של מסוק הקרב. מהדיווחים האחרונים למדנו שמסוק או מסוקי האפאצ'י שיגרו שני טילים על שתי מכוניות. סביר מאוד להניח שהמבצע הזה הסתיים במילים, "מבצע ירי", ואז "זוהתה פגיעה מדויקת במטרה". המסוק חזר לבסיס חיל האוויר ואנחנו נכנסים עכשיו לתקופה המוכרת היטב על כולנו – האם יגיבו, מי יגיב, איפה זה יקרה וכמה זמן זה יימשך.