נהוג להגיד על הצבא שלנו שהוא צבא קטן וחכם. אבל בדוגרי, אלפי חיילים, מאות מטוסים ויותר מדי נגדים, זה צבא די מרשים. במיוחד יחסית לצבאות הקטנים הכתובים מטה. יותר מזה, ישנן מדינות שאין להן צבא בכלל. חלקן, כמו מיקרונזיה למשל, נמצאות תחת הגנה של מדינה אחרת, ארצות הברית במקרה של מיקרונזיה. אחרות לא מאשרות צבא בחוקה שלהן ויש להן רק משטרה. קוסטה ריקה היא דוגמא מפתיעה למדינה כזו. וליכטנשטיין, מדינה בגודל 160 קילומטר רבוע, החליטה שצבא עולה יותר מדי כסף ולכן צבא יתארגן שם רק בזמן מלחמה. למזלם, אף מלחמה עוד לא נקרתה בדרכם. הנה עוד כמה צבאות בהם יש פחות חיילים מהעובדים בבניין בו הכתבה הזאת נכתבה.
ותיקן: צבא של 100 לוחמים שוויצרים
הוותיקן, חוץ מהיותה המדינה שרושמים בארץ עיר כשמגיעים לאות ו' ולא זוכרים את ונצואלה, היא מדינה בתוך מדינה אחרת. כל שטח הוותיקן אינו גדול יותר ממגרש גולף ואין במדינה אף רחוב. אפילו אזרחים אין ממש. מי שעובד בוותיקן נחשב אזרח כל עוד הוא מחזיק במשרה, והאזרחות נגמרת כשהמשרה מסתיימת. הסיבה שהוותיקן בכלל נחשב כמדינה היא משום שראש המדינה, האפיפיור, אינו כפוף לאף שליט אחר. הוא מונארך אשר אחראי על הכנסייה הקתולית שבעצמה אחראית למיליארד אנשים (בערך אחד משישה אנשים בעולם הוא קתולי). מפאת חשיבותו העצומה נדרש לאפיפיור צבא שיגן עליו. זה תפקידו של המשמר השוויצרי, הצבא הקטן והעתיק ביותר בעולם.
וזה סיפורו של המשמר השוויצרי: במאה ה-15 שוויץ הייתה מדינה ענייה וגברים צעירים אשר נולדו בה חיפשו את מזלם בחו"ל. בהיותם ידועים כאנשים בעלי משמעות ונאמנות, בנוסף לחשיבה הטקטית המהפכנית אותה הציגו, הפכו אותם גברים צעירים לחיילים מבוקשים. כך ב-1506 הוקם המשמר השוויצרי. חיילי המשמר, שכיום מורכב מ-100 חיילים בסך הכל, חייבים להיות גברים רווקים אזרחי שוויץ, בני 19 עד 30 ומעל גובה של מטר שבעים וארבעה סנטימטר. קצת כמו דיילות.
המדים שלהם אמנם בסיגנון הרנסאנס אך הם כולם נושאים אקדחים ותתי מקלע בנוסף כמובן לחרב ארוכה וטקסית. ב-1981, כאשר נעשה נסיון לרצוח את האפיפיור, קיבל המשמר אימונים נוספים בלחימה בנשק ובקרב מגע. טוב, אחרי 400 שנה הגיוני שהם יצטרכו ללמוד איזה טריק חדש או שניים.
איסלנד: משמר החופים מתפקד כצבא
שלוש ספינות, ארבעה מטוסים וכמה נשקים. זה הציוד של משמר החופים האיסלנדי המהווה את רוב הצבא של המדינה אשר בעבר התיישבו בה ויקינגים לוחמים והיום מפורסמת בעיקר בכך שביורק הגיעה ממנה. בנוסף למשמר ישנה יחידת ביטחון לאומית אשר מנהלת מבצעי מודיעין והיחידה המיוחדת בעלת השם הכה איסלנדי – ויקינגאסויטין – אשר מאומנת בלוחמה בטרור ומצוותת למשטרה. יחידה נוספת היא היחידה לטיפול במשברים שתפקידה לשמור על השלום. את כל היחידות האלו איסלנד לא מחשיבה כצבא והיא החברה היחידה ב-NATO ללא צבא בר-קיימא.
למקרה שמישהו יחליט לתקוף את תושביה השלווים של איסלנד, אירגנה המדינה הסכמי ביטחון עם ארצות הברית, נורווגיה דנמרק ועוד כמה מדינות החברות ב-NATO
אגב, פרט מעניין. ידעתם שדווקא איסלנד יחסית ירוקה וגרינלנד היא הקפואה. לא באמת קשור לצבאות, אבל אחלה טיפ למקרה שתקימו חברה מתחרה לבזוקה.
אנטיגואה וברבודה: 245 חיילים עם ניסיון קרבי עשיר
בניגוד למדינות אחרות עם צבא קטן, לאנטיגואה וברבודה, שני איים קאריביים היוצרים מדינה אחת, יש מבחר בעיות שלשמן היא צריכה כח מגן – ביטחון פנימי, מניעת הברחת סמים, סיפוק עזרה בזמן אסונות טבע, הגנה על זכויות דיג, מניעת זיהום ימי וסיוע למשטרה. את כל הדברים האלו היא צריכה לעשות עם צבא של 245 חיילים.
ב-2005 נוצר מצב בו היה צריך להגדיל את הצבא והממשלה אישרה תקציב שיספק כסף לעוד כמה רכבים ול-56 חיילים נוספים. ב-2006 התקציב לא הספיק וניתן 1.1 מיליון לקנות ציוד ועוד 75 חיילים. ב-2007 אושרו עוד 4.3 מיליון. הפעם הם כבר הגזימו וגייסו עוד 150 אנשים. עכשיו הצבא כבר לא היה קטנטן. סתם קטן.
למרות גודלו הקטן של הצבא וחוסר היכולת והרצון של המדינה להיכנס למאבקים בינלאומיים איתם לא תוכל להתמודד, חיילים מאנטיגואה ובארודה השתתפו בכמה מבצעי מלחמה. ב-1982 14 חיילים מהאיים הקטנים נשלחו לסייע לכיבוש גרנאדה על ידי ארצות הברית. ב-1990 12 חיילים נשלחו לטרינידד אחרי נסיון הפיכה כושל של רדיקל מוסלמי וב-1995 כמה חיילים נשלחו לסייע במבצע אשר נועד להפיל בהאיטי את השילטון הצבאי. מעניין אם חיילי ארצות הברית נשמו לרווחה כל פעם שהגיע הסיוע האנטיגואי-בארודי.
מונאקו: 255 איש עם המון תפקידים מיוחדים
255 אנשים. זו כמות החיילים שמחזיקה נסיכות מונאקו, המדינה השנייה בקטנותה בעולם. באם תפרוץ מלחמה , הנסיכות, אשר התפרסמה כשהנסיך שלה נשא את השחקנית גרייס קלי לאישה ובכך הפך אותה לנסיכה אמיתית ולא סתם דיווה הוליוודית, תיאלץ לפנות בבקשת עזרה לשכנתה – צרפת.
על הצבא אחראי שר הפנים ותחת פיקודו נמצאות יחידת משמר חופים המשתמשת בסירות מירוץ מהירות וספינות מעקב ושתי יחידות ביטחון פנים. היחידה הראשונה היא הקורפס דה ספורס פומפיירס, יחידה הכוללת 135 חיילים, מתוכם 36 קצינים ומשתמשת ברכבי הצלה, סירות כיבוי וחייליה מיומנים בשימוש בנשק. השנייה היא הקומפני דה קארביניארס, אשר משמשת בעיקר להגנה על הנסיך והארמון. בקארביאנרס 116 חיילים, מתוכם 18 קצינים, ורוב חייליה התאמנו עם צבא צרפת. ליחידה זו תתי יחידות כמו יחידת האופנוענים, יחידת הצוללנים בעלת יכולות וציוד צבאי ויחידת העזרה ראשונה הכוללת אמבולנס וחיילים היכולים להגיש עזרה ראשונה. כמו כל מדינה עם ארמון, גם ליחידה זו יש טקס מרשים כל יום בו מתחלפות המשמרות.
סן מרינו: הכירו את כוחות החץ וקשת
סן מרינה היא מדינה קטנה הנמצאת במפרץ איטליה. עם 64 קילומטר רבוע בשטח ו-30,000 תושבים היא המדינה החמישית בקטנותה בעולם המדינה, מה שלא מפריע לה להחזיק צבא.
בגדול, הגנה לאומית היא האחריות של איטליה בעוד שתפקידי הצבא הקטן של המדינה הקטנה כוללים משמר גבול, שמירה על בנייני ממשלה, הרמת טקסים וסיוע למשטרה. כמעט כל יחידות הצבא לבושות בבגדים די מגוחכים. כוחות החץ וקשת, למשל, אשר מקיימים בעיקר טקסים בהם הם יורים בחץ וקשת, וכוללים 80 מתנדבים לבושים בבגדים בסיגנון ימי הביניים.
לעומת זאת, שומרי הקונסוליה, היא הממשלה המקומית, לבושים במדים בכחול, לבן וזהב. הכוח הלוחם המרכזי של סן מרינו הוא "כוחות המדים" וזה כבוד לכל בן סן מרינו להצטרף אליהם. המדים שלהם הם כחולים כהים (עד פה סבבה) עם כובע כחול ופלומה לבנה (עכשיו זה כבר טיפשי, אבל הגיוני בהתחשב בזה שגם הם בעיקר עושים טקסים). למעשה נראה כי הכח היחיד האמיתי הוא הכוח המסייע למשטרה ומשמר הגבול, אשר גם שומרים על הארמון. המדים שלהם רגועים יותר – אדום ירוק סולידי. מה שכן, גם הם עושים טקס חילופי משמר מול הארמון, מה שבטח לא מוסיף למראה הלא מאיים שלהם. כנראה שלא לחינם נקראת המדינה גם 'הרפובליקה הרגועה של סן מרינו'. כשהצבא שלך בעיקר עושה טקסים כנראה שאין לך הרבה בעיות. זה גם יכול להסביר איך סן מרינו, עם כל קטנותה, היא הרפובליקה החוקתית העתיקה ביותר בעולם וקיימת מ-301 לספירה.