אחרי שארה"ב והאיחוד האירופי החליטו לאסור באופן מפורש מכירת נשק למיאנמר (שמה הרשמי של בורמה) - מדינה שבה מתחולל בימים אלה מה שמוגדר כרצח עם - יש רק מדינה מערבית אחת שמסכימה לחמש את המשטר שאחראי לטבח, וזו ישראל. את הדברים הקשים האלה מעלים בשבועות האחרונים מספר ארגוני יהודים בארה"ב שקוראים לממשל הישראלי "לא עוד", כשההקשר ההיסטורי של המשפט ברור.
לפני כשלושה שבועות קיים ארגון "הברית היהודית שדואג למצב בבורמה" עצרת מול בניין האו"ם בניו יורק. מדובר בארגון השייך לוועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים העיקריים בארצות הברית, והוא בעל השפעה על הממשל בארה"ב. ראש הארגון, הרב שמחה וינטרוב, חתם לאחרונה על מכתב של קבוצת רבנים לאו"ם ובו קריאה "להפסיק את רצח העם במיאנמר. כל המדינות חייבות להפסיק באופן מידי כל סיוע צבאי למיאנמר". בנוסף, נאמר שדווקא המדינה היהודית לא יכולה לשתוק לאור המצב שם. בטח שלא לסייע להם צבאית.
מיאנמר, מדינה עם רוב בודהיסטי, רודפת את בני הרוהינגה המוסלמים ועל פי האו"ם מבצעת בהם רצח עם. ההתפרצויות האלימות האחרונות במחוז ראקין מהווים הסלמה דרמטית בסכסוך שפרץ במיאנמר בחודש אוקטובר 2016, אז תקפו מורדים עמדות של כוחות הביטחון. התקיפה הזו הובילה לתגובה צבאית גדולה, שלטענת ארגוני זכויות אדם והקהילה הבינלאומית, הייתה מופרזת באופן לא פרופורציונלי ואלים במיוחד, כולל הרג של רבים וגירוש של מאות אלפי בני אדם מביתם. פליטים בני רוהינגה שהצליחו להגיע לבנגלדש, סיפרו על מקרי טבח מזעזעים בכפרים שלטענתם נכבשו על ידי חיילים והועלו באש.
לחוקרי האו"ם הגיעו עדויות של אישה שסיפרה כיצד הכוחות שיספו את גרונו של בנה, תינוק בן שמונה חודשים. אחרת נאנסה על ידי חיילים וראתה כיצד הם הורגים את בתה בת החמש שניסתה לעצור אותם. עדות של ילדה בת 14 תיארה איך נאנסה בידי קבוצת חיילים כשממול, חיילים אחרים היכו למוות את אמה ואת אחיותיה, בנות שמונה ועשר. במקרה אחר, בני משפחה אחת, הוכנסו לבית ונשרפו חיים.
לסיפור הזה השתרבב שמה של ישראל, אחרי שהתברר שבין המדינות יש קשרים ביטחוניים ענפים. מסתבר שישראל מוכרת למיאנמר אמצעי לחימה, ציוד מודיעין וגם מסייעת באימון הכוחות שם. סיפור מה-30 בספטמבר 2015 מלמד שבישראל מבינים שמדובר בקשר בעייתי. אז הגיעו לביקור בישראל בכירי הצבא של מיאנמר שנפגשו עם הנשיא ראובן ריבלין, עם הרמטכ"ל גדי איזנקוט ובכירים ישראלים נוספים. בישראל הצניעו את הביקור, אבל הרמטכ"ל של מיאנמר פרסם בעמוד הפייסבוק שלו תמונות מישראל כולל עם הרמטכ"ל, אייזנקוט. הוא גם חשף שקיימים דיונים על רכש ציוד צבאי והדרכת כוחותיו, לצד קניית ספינות קרב.
הקשרים הישראלים לשלטון הרצחני הגיעו עד לבית המשפט. ארגוני זכויות אדם דרשו לעצור את הסחר הביטחוני, אולם תחת צנזורה קפדנית ומשפטים כמו "ביטחון המדינה", ישראל עוצרת את רוב הכתבות והביקורת בנושא. אלה גם היו הטיעונים של המדינה בבית המשפט. לא ברור מה סוכם בבית המשפט, משום שמדינת ישראל דרשה שהחלטת בג"ץ תישאר חסויה. בג"ץ קיבל את עמדתה והטיל צו איסור פרסום על החלטתו. "דווקא לעם היהודי, שסבל מרדיפה ואלימות, אסור לשתוק לאור המעשים הקיצוניים", אמר רון לאודר, נשיא הקונגרס היהודי העולמי.