השנים האחרונות זימנו לנו לא מעט תמונות קשות ממחאות של אזרחים במדינות שונות – מחאות שקיבלו מענה חריף ממשטר אכזר שלא פעם לא היסס ועשה שימוש באש חיה נגד מפגינים. בשבוע האחרון, פרצו גם באיסטנבול, בירת טורקיה, מהומות גדולות נגד הממשלה בראשות טאיב ארדואן בתגובה לכריתת עצים. טורקיה שמזוהה כמדינה דמוקרטית בחרה לעשות נגד המפגינים שימוש באמצעי אל הרג, אמצעים שמטרתם לנטרל איום, אבל לא להרוג אותו. כמה זה מחובר למציאות? לפי הסרטון הבא, כלל לא בטוח שהאמצעים הללו אכן לא גורמים לנזק קשה ואף יותר מכך.
הסרטון שעלה ב-"Live Leak" מביא תמונות מזעזעות שצולמו באחד הרחובות הראשיים של איסטנבול ובהם נראה מפגין שמתגרה בכוחות האכיפה שהגיעו למקום. בתגובה, נורה לעברו של המפגין מתח מים בעוצמה שעל פי הסרטון, נראה שלא רק נטרלה אותו, אלא גם גרמה לנזק קשה - המפגין נפל חסר הכרה, או אולי אפילו נהרג.
אמצעי אל הרג, המוכרים גם בשם אלפ"ה – אמצעים לפיזור הפגנות, הנם אמצעי לחימה שנכנסו לשימוש קונבנציונלי עם התפתחות והתרחבות תופעת העימות הא-סימטרי – כזה שמתנהל בין כוחות צבא לבין ארגוני מחבלים שמשתמשים באופן שיטתי באזרחים או במעטה של אזרחים. בישראל נעשה שימוש נרחב באמצעי אל הרג באירועים של הפרות סדר בשטחים והפגנות במוקדים שונים. אמצעים אלו כוללים גז מדמיע, תותחי מים, כדורי גומי, רמקולים עוצמתיים ("צעקה"), התזת נוזל בעל ריח חריף ("בואש") ועוד. כל אמצעי כזה מחייב אישור על פי הדין הבינלאומי ובדיקה מעמיקה על ידי גורמי רפואה מוסמכים שיקבעו שהסבירות כי הוא יהרוג או יגרום לנזק בלתי הפיך – נמוכה.
נראה שהאמצעים שמנגנוני האכיפה הטורקים בחרו לעשות בהם שימוש לא עברו את כל הבחינות על מנת שבאמת יוכלו להיקרא "אל הרג".