ההתפתחות הטכנולוגית של העשור וחצי האחרון הביאה לשינוי מרחיק לכת בחשיפה של הצבא אל הציבור בארץ ובחו"ל. במציאות שבה לכל חייל יש מצלמה דיגיטלית או טלפון נייד מצויד במצלמה, הצבא מצוי סביב השעון בתוך תכנית ריאליטי בשידור חי לכל העולם. השינוי הטכנולוגי הזה, שם בידיים של החייל הרבה אחריות והרבה כוח השפעה על התדמית של צה"ל כלפי הציבור בארץ וכלפי העולם כולו.
המציאות הזו הכתה בנו שוב השבוע כשצלף ישראלי הפיץ באינסטגרם תמונה של ילד מצולם מבעד לכוונת ירי של רובה. בחקירה של אותו החייל, עלה כי התמונה לא צולמה על ידיו, אבל בכל זאת ראה לנכון להעלות אותה לעמוד הפייסבוק. החייל ננזף, אבל הנזק כבר נגרם - התמונה התפרסמה בגארדיאן הבריטי ובכלי תקשורת אחרים, וללא קשר לכוונתו המקורית של החייל, הפרשנות היא כמובן בגנותו של צה"ל. תמונת הכוונת מעוררת המחלוקת היא, לצערנו, רק אחרונה בתמונות של חיילי צה"ל שצולמו ופורסמו ללא מחשבה תחילה, וגרמו לעולם לפקפק בכך שצה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם.
עדן אברג'יל
עדן אברג'יל, היום אזרחית תושבת אשדוד, שירתה בצבא בשטחים, תקופה במהלכה יצא לה להיחשף לעצורים פלסטינים. לאחר שירותה הצבאי פרסמה בעמוד הפייסבוק שלה אלבום תמונות ששמו "צבא – התקופה היפה בחיי". בכמה מהתמונות באלבום, נראית עדן מצטלמת עם פלסטינים כפותים ועיניים מכוסות בפלנלית.
התמונות המדוברות היו חשופות לכל אחד ועד מהרה הפכו להיות ויראליות ברשת ועוררו דיון ברשתות התקשורת בארץ, וכן ברשתות תקשורת גדולות ומוכרות בחו"ל כמו CNN, SKY NEWS והגארדיאן הבריטי. מעבר לתמונות המביכות, מביכות גם התגובות של חבריה של עדן שהטון בהן היה אוהד ומתבדח, כמו "הכי סקסי לך ככה" ותשובתה של אברג'יל, "כן אני יודעת חח וואו אימא איזה יום זה היה תראי איך הוא משלים לי את התמונה, מעניין אם יש לו פייסבוק! אני חייבת לתייג אותו בתמונה! חחח".
בעקבות תמונותיה של אברג'יל, ארגון זכויות האדם "שוברים שתיקה", פתח בקמפיין במסגרתו הפיץ תמונות נוספות של חיילים המבצעים מעשים שאינם מוסריים כשהכל מתועד על ידיהם לעיני המצלמות. באשר לאברג'יל, בראיונות לאמצעי התקשורת, היא טענה כי היא לא מבינה מה העניין הגדול וטענה כי לא התכוונה לזלזל, כמו כן סיפרה כי בעקבות התמונות קיבלה איומים על חייה. עניינה הועבר לטיפול פרקליטות המדינה שהחליטה בסופו של דבר לא להביא אותה לחקירה ולא להעמידה לדין, אבל התמונות שהיא העלתה, הפכו לאחד מסמלי הכיבוש בעולם כולו ולסמל היהירות הישראלית כאן בארץ. תהילה מפוקפקת.
שוטרי מג"ב בסצנת התעללות חסרת רסן
בשנת 2009 ארבעה שוטרי מג"ב תיעדו את עצמם בטלפון הסלולרי כאשר הם מתעללים בגבר פלסטיני הלוקה בפיגור שכלי. במהלך הסרטון שמתעד את כל האירוע, נראים שוטרי מג"ב מחזיקים באותו הגבר בתוך ג'יפ משטרתי, מאיימים עליו, מביאים כלב על מנת להפחידו ומתיזים מים על פניו כאשר עיניו מכוסות בפלנלית.
הסרטון הופץ גם הוא באופן ויראלי, עד שמצא את דרכו לידי מערכת חדשות ערוץ 2 וחלקים ממנו פורסמו במהדורה המרכזית. בעקבות הפרסום, הוגש נגד הארבעה כתב אישום והתנהל מולם משפט פלילי שהוכרע בשבוע שעבר, כאשר הארבעה הורשעו. הסרטון עצמו הופץ, עשה הדים בעולם וגרם לישראל את הנזק התדמיתי. את הרשעת הארבעה יהיה קשה הרבה יותר להפיץ לעולם.
אקורד הסיום של מבצע עמוד ענן – מחאה ברשת
מבצע עמוד ענן, זה שנתפס בעיני רבים בישראל כחלק מקמפיין הבחירות של בנימין נתניהו, הסתיים בתחושת תסכול של אנשי המילואים שבילו את ימי המבצע בהמתנה מתמשכת לכניסה אפשרית לרצועת עזה. מה שכידוע לא קרה בפועל. אחת מדרכי המחאה הכי מקוריות והכי ויראליות מסוף המבצע היתה תמונתם של חיילים שנשכבו על האדמה כאשר הם כותבים בגופם "ביבי לוזר".
המבצע שלא ראינו בו חיילים לפני כניסה לרצועת עזה וגם לא ביציאה ממנה, יזכר לדורות בתמונת החיילים שאומרים לראש הממשלה בדיוק את מה שהם חושבים במישרין.
Rock the Casba – לא הכל שחור ולבן
השגרה המבצעית שעוברת על חיילי צה"ל לא מציפה לרשת רק מקרי התעללות, אלא גם משגרת חייהם של החיילים שהרבה פעמים, פשוט רוצים לעשות קצת כיף, ליהנות ולהתלוצץ. אחד מהסרטונים הכי מוכרים היום, הכי ויראליים ושעוררו דיון נרחב הוא הסרטון "Rock the Casba", סרטון בהפקתם של חיילי חטיבת הנח"ל שתפסו קו בגזרת חברון. החיילים המשועממים, ניצלו את הזמן הפנוי לטובת ריקוד לצלילי השיר טיק טוק של הזמרת קאשה כשהם בלב הקסבה של העיר חברון וכאשר הם עוטים עליהם אפודי קרב, קסדות ומחזיקים בנשקים הצה"ליים שלהם.
התגובות מהעולם מיהרו להגיע ולמען האמת גם להפתיע. לא מעט מהתגובות היו מעודדות ופרגנו לחיילים על הקלילות, היצירתיות והראש הטוב. כמובן שהיו כאלו שגייסו גם את הסרטון הזה לתעמולה נגד הנוכחות הישראלית בשטחים.
התגובה הצה"לית לא איחרה לבוא וכצפוי, בצה"ל לא ממש אהבו את הרעיון. הסיבה – זה מקרין חוסר מקצועיות. החיילים הובאו לבירור וקיבלו עונש חינוכי – הפקת סרטון שימחיש את הבעייתיות הכרוכה בסרטונים כדוגמת זה. הסרטון העוקב, כצפוי, לא הופק מעולם.
הטלפון והמצלמה – נשק כל דבר
המודעות לכוחם של האמצעים האלו בידי החיילים הובנה באופן חד משמעי לפני שבע שנים במלחמת לבנון השנייה, המלחמה שזכתה גם לכינוי "מלחמה בשידור חי". עד אחרי אותה המלחמה, המציאות בצה"ל היתה כזו שאפשרה לחיילים להיות עם טלפונים סלולריים בכל מקום וההקפדה על ביטחון המידע שמועבר בהם, הייתה שמורה ליחידות מיוחדות בלבד. בעקבות מלחמת לבנון השנייה שסימנה תחילתו של עידן חדש של שדה קרב המחובר באופן מלא אל העורף באמצעות הטלפונים הניידים, ההתייחסות בצה"ל לאמצעים אלו השתנתה לחלוטין.
מסתבר שהחיילים עצמם לא מבינים את הבעיה וממשיכים לשתף את כל העולם בכל מה שהם עושים וגם במה שעדיף שלא היה קורה. ברור שהבעיה הבסיסית היא לא בפרסום התמונות, אלא במקרים עצמם שמעידים על כשל ערכי, הפרסום של התמונות והגאווה במעשה, מעידים על עומק הבעיה.