"עוקץ, בין הבט"ש לאופרטיבי, משנה את עורה ועוברת למבנה אחר, כשבעצם יש מספר צק"מים שכל אחד מהם, בפיקוד מ"פ, חובר לכוח מסוים שלא ניכנס לסדר הגודל שלו וזה בעצם מה שתרגלנו במהלך השבוע הזה", מסביר סא"ל ג'. בימים אלה הם ביצעו מעבר מהיר משגרה לחרום, כולל גיוס של אנשי המילואים של היחידה, ובאופן מכוון התלבשו על התרח"טים שצה"ל קיים – האחד של חטיבה 900 במתווה דרומי והשני של חטיבת הקומנדו במתווה הצפוני. "זו פעם ראשונה שהיינו פרוסים בצורה כזו שהיא לא באמת בזמן מלחמה", הוא מדגיש.
"בנוסף לכל זה, כל לוחמות האמל"ח שלנו מתפזרות לפי החטמ"רים גם באיו"ש, מתוך ההבנה שבמבצע, לא משנה אם הוא יהיה בעזה או בצפון, תהיה התחממות גם בגזרה הזו ולכן אנחנו מתגברים שם את הסד"כ", מספר סא"ל ג.
היתרון שעוקץ מביאה לגזרות השונות הוא אדיר, מאחר שהכלב נותן משהו שגם הטכנולוגיה עוד לא הגיעה אליו. "אתה היית רוצה כמפקד כוח, שלפני כל מעבר חובה או בית יהיה איתך כלב, כי אם זה מקום החשוד במטענים או בנוכחות של חשודים - הוא ידע לזהות אותם וזה יתרון משמעותי מאוד בתוך הלחימה כי פשוט לא קיים פתרון אחר", טוען סא"ל ג'. "הטכנולוגיה לעולם לא תגיע לרמה של הכלב, כי הוא מהיר יותר וכי יש לו עבירות גבוה יותר, למרות שכן קיימת טכנולוגיה שמותאמת לכלבים אבל זה משהו שלא ניתן לפרט עליו", הוא מוסיף.
הצק"מים מורכבים מכלבי חנ"מ (חומרי נפץ מרסק) וכלבי התקיפה המוכרים, אבל "יש עוד יכולות שלא נפרט עליהן", כפי שאומר סא"ל ג'. לדבריו, מבחינת עוקץ, "אין באמת הבדל מבחינת הכלבים, אלא מבחינת האנשים שאנחנו בוחרים לשלב ביחידות, אלה שעובדים איתם גם בבט"ש וגם באופרטיבי ומכירים את הלוחמים בשמות שלהם". "זה מכפיל את הכוח כשאנחנו מרגישים איתם בנוח, בטח ביחידות המיוחדות ששם יש לנו אנשים קבועים בקבע", הוא מוסיף.
כשאני שואל את סא"ל ג' מה הוא שמע מאותן יחידות וחטיבות שהתאמנו עם היחידה שלו, הוא ענה בחיוך: "אנחנו רוצים להישאר צנועים, אבל רק אגיד היה טוב, היה טוב מאוד". צריך להגיד שגם עבורו מדובר באתגר לא פשוט, לפקד על יחידה שמפוזרת בכל הארץ, נלחמת בצפון ועד לדרום. "זו מיומנות של יחידת חבירה ואפילו עכשיו כשאנחנו מדברים יש לי חיילים בצפון, חיילים אחרים במרכז וגם בדרום, כשחלק גדול מהעניין הוא גם איך אתה מחנך אותם לחבור לבד ליחידות, וזו אופרציה משמעותית".
בשונה לגמרי מהלוחם בחטיבות החי"ר שחי ונלחם עם חבריו, הלוחמים של "עוקץ" מתפצלים בין שלל יחידות. "צריך באמת לדעת להסתגל למקום חדש, להסתגל לעבודה עם מספר יחידות בשרות שלך", טוען סא"ל ג'. "יש פה לוחם שהשתחרר לפני חודשיים, ואמר לי שהוא עבר את כל החטיבות והיחידות בצה"ל, שזה משהו משמעותי שנותן לך ראייה מאוד רחבה, הרבה ניסון וגם פיתוח יכולות אישיות גבוהות מאוד", הוא מוסיף.
החיים ביחידת עוקץ לא נעצרים אף פעם, וזה נכון גם לגבי עולם הלחימה והכלבנות. האויב לומד ומתצפת על צה"ל, ויחידת עוקץ היא בלי ספק יעד עיקרי עבור אוספי המודיעין של האויב. בהחלט אפשר להגיד שחיסול של כלב מעוקץ, שווה עבור ארגוני הטרור לפגיעה במטרת איכות של צה"ל. סא"ל ג' מספר ש"אנחנו ממשיכים לחזק את הטכנולוגיה לכלבים עצמם, ואנחנו רק בהתחלה כי יש הרבה מה ללמוד ולעשות". הוא מסביר כי "השטח משתנה, דברים אחרים משתנים וזה לא בהכרח מה שהיה לפני חמש שנים, כך שאנחנו כל הזמן משתדלים להיות רלוונטיים.
לפני שבוע "עוקץ" עברו לראשונה למחזור גיוס חד שנתי. "זה אמור להיות הרבה יותר יעיל ואפקטיבי מאשר לעשות שלוש הכשרות בשנה", אומר סא"ל ג'. כאשר שאלתי לסיום איפה עוקץ הישראלית ביחס לעולם, הוא ענה: "למרות שאין יחידה זהה למה שאני עושה בצה"ל אנחנו לומדים המון מהעולם, יש לנו הרבה מאוד עבודות משותפות והעברת מידע, ואנחנו במקום מאוד טוב, כמו כל צה"ל".
נוסיף ונגיד שרק השנה הובילו ביחידת "עוקץ" מהלך רחב, במסגרתו כ-30 לוחמים הוחתמו קבע לתקופה של שנה. ההחלטה התקבלה בעקבות קיצור השירות הסדיר לחיילים, וביחידה מאמינים שזה שדרג את היכולות המקצועיות באופן משמעותי. עוקץ מפעילה כלבים למשימות תקיפה, איתור חומר נפץ, חיפוש וסריקות הצלה ומגוון רחב של משימות מסווגות. בשנים האחרונות, היחידה זכתה לשבחים רבים על פעילותה בפעילות כלבנים ייחודית משולבת טכנולוגיה מתקדמת.