לראשונה, הכנסת הקדישה יום שלם לדיונים ופעילות פרלמנטרית בנושא הקהילה הגאה, ודיון פורץ דרך התקיים במהלך היום בוועדת המשנה לכוח אדם בצה"ל. "צה"ל הוא צבא העם, כל אחד חייב להרגיש בו נוח, בטח שלא לחשוש בגלל זהותו המגדרית", אמר במהלך הדיון ח"כ יואב קיש, יו"ר ועדת המשנה לכוח אדם בצה"ל של ועדת חוץ וביטחון, וטייס קרב בדרגת סא"ל בעברו. חברי הוועדה דנו בנושא שילובם של החיילים מהקהילה הגאה בצה"ל, ובמהלך הדיון, לצד ביקורת של נציגי הקהילה על התנהלות צה"ל בנוגע לשילובם של אלו, ניתן היה לשים לב להסכמה, די נדירה, עם העובדה שצה"ל נחשב למקום בו יש לחברי הקהילה שוויון זכויות.
בדיון השתתפו חברי כנסת ממפלגות הליכוד, מרצ, המחנה הציוני וכולנו, ובמהלכו הוצגה סקירה של הצבא על ידי היוהל"ן (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים), תא"ל רחל טבת-ויזל. "מכוח החוק, הצבא מגייס את כל האזרחים החייבים בגיוס, ללא הבדל תוך מתן מכלול הזכויות המגיעות. אנחנו לא יודעים כמה חיילי להט"ב יש בצה"ל, פשוט כי אנחנו לא סופרים, מעולם לא ספרנו ומעולם לא שאלנו. זו המדיניות שלנו. זו גם הסיבה שאין לנו פקודות ייעודיות לקהילה זו", אמרה היוהל"ן במהלך הדיון. "מבחינתנו, הם בדיוק כמו כל חייל אחר". עוד הוסיפה וציינה כי "אנחנו מבצעים ימי העשרה והסברה מול מכלול הגורמים הרלוונטיים בכדי להגביר את המודעות הנדרשת לנושא. יש לנו לאן להשתפר אבל הכיוון הוא חיובי. אנחנו נעשה את המקסימום אבל חייבים לזכור שהחינוך לא מתחיל רק בצה"ל, אלא בחיים הפרטיים של כל אזרח".
למרות המצב הסביר באופן יחסי, נשמעו גם קולותיהם של ארגוני הקהילה השונים, כולל עדויות של מלש"בים וחיילים משוחררים מהקהילה הגאה על חוויותיהם בשירות בצה״ל. מבחינת החוק היבש, חברי הקהילה יכולים לשרת בכל מקום ובכל תפקיד ללא שום מגבלה, אולם העדויות של מי שבאו בפני הוועדה, הציגו תמונה לא פשוטה. בין המוזמנים לדיון היה גם גיא סער, טרנסג'נדר שתיאר בהתרגשות רבה את החוויה האישית ובעיקר המאוד שלילית שעבר במהלך שירותו בצה"ל, חוויה שכללה השפלה, חדירה לפרטיות וחוסר אכפתיות. לצד זאת, בחר סער לציין כי לאורך הדרך היו גם גורמים שונים שהביעו הבנה גדולה.
"זה לא נעים ללכת לחדר האוכל ולשמוע מישהו שאתה לא מכיר צועק 'יא הומו'"
יום אחרי הדיון, מספר לנו עמית (שם בדוי) המשרת כלוחם בחיל הים: "בגדול, אנחנו שווים בצבא, אבל הרבה פעמים אני נתקל בהשפלות מצד חיילים בבסיס. האמת היא שבדרך כלל, אלה חיילים מחוץ ליחידה שלי, אבל היו גם מקרים של קללות והשפלות שהמפקדים היותר בכירים שלי העדיפו להתעלם מהם. זה ממש לא נעים ללכת לחדר האוכל בבסיס ולשמוע מישהו שאתה בכלל לא מכיר צועק חזק 'יא הומו'. גם היו מקרים שאתה מגיע לשק"ם ומישהו מחליט להריץ עליך בדיחות. קרה לי גם מקרה שכמה עובדי תחזוקה נכנסו באמצע המקלחת והתחילו להריץ עלי בדיחות". ולמרות זאת, עמית מוסיף ואומר שהוא הופתע מהיחס של חלק מהאנשים כלפיו: "הופתעתי לגלות פתיחות מצד אנשים שבמבט ראשון, הייתי בטוח שיעשו לי את המוות. אני לא אחד שמספר לכל אחד שאני הומו, אני לא מסתיר אבל גם לא רץ על זה, אבל כשסיפרתי למפקד שלי שאני הומו, הוא קיבל את זה לגמרי סבבה ורגיל. הכי הפתיע אותי שהוא אמר לי שאם ישמע על מישהו, הוא ישמח להכיר לי אותו".
גם אבי (שם בדוי) המשרת כלוחם בחיל השריון, סיפר לנו דברים דומים. "מצד אחד, אתה כמו כולם, אבל בוא נגיד את האמת - יש הרבה מאוד השפלות וקללות". גם הוא מעיד שלרוב, מדובר בחיילים מחוץ ליחידה שלו. "בכל פעם שהם רואים אותי, הם מקללים ומשפילים אותי. היו ימים שזה שבר אותי, אבל דווקא החברים שלי לפלוגה מחזקים אותי, והם אלה שעזרו לי לא לספור את כל החשוכים האלה". עוד הוסיף, "היו לי כמה תקלות לא נעימות עם חיילים דתיים, אבל מחוסר ברירה, אתה מפתח עור של פיל".
בדיון שהוביל ח"כ קיש, סוכם כי מוצג גרף שיפור משמעותי בנושא בצה"ל על ידי הגופים השונים. כאמור, יחד עם זאת, עלו מספר בעיות בהם ביקש חבר הכנסת קיש לטפל באמצעות סדנאות הסברה והכרה משמעותיות יותר למפקדים בנושא זה, טיפול בסוגיית הטרנסג'נדרים, קליטתם ועוד. ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד, הומוסקסואל מוצהר, הוסיף: "יש בהחלט לאן להתקדם ולהשתפר, כולל בצה"ל, אך אין ספק שהתקדמנו מאוד ואנחנו קרובים בעתיד הנראה לעין להשיג את היעד שבו נקבל שוויון זכויות מלא". עוד הוסיפה ח"כ ענת ברקו, "צה"ל עבר בשנים האחרונות תהליך מאוד חיובי ומשמעותי לקבלת קהילת הלהט"בים לשורותיו. צה"ל נמצא היום במקום אחר לגמרי, ולחיילים יש היום כתובת נגישה לכל בעיה".
נציין כי לצד נושא שירות החיילים הלהט"בים בצה"ל, יצאו חברי הקהילה נגד מה שהם מגדירים כניצול של הצבא את נטייתם המינים של פלסטינים שנעצרים על ידי צה"ל. "מזעזע מבחינתנו לשמוע כי במקרים מסוימים, מערכת הביטחון מנצלת את הידיעה כי פלסטיני מסוים הוא להט"ב כדי להוציא ממנו מידע", הוסיף אימרי קלמן, יו"ר האגודה למען הלהט"ב.
בסיום הדיונים אמר ח״כ קיש: "אני שמח לשמוע על המצב המעודד בצבא, כך צריך להיות. יחד עם זאת, אם צה"ל רוצה להמשיך להיות קשוב לטענות שהועלו על ידי הארגונים השונים ובעיקר על ידי המלש"בים והחיילים המשוחררים, יש להמשיך את גרף השיפור. צה"ל הוא צבא העם וכל אחד חייב להרגיש בו נוח, בטח שלא לחשוש בגלל זהותו המגדרית". עוד אמר, "צה"ל עשה דרך ארוכה לשילוב נכון וראוי של קהילת הלהט"בים בשורותיו והכיוון הוא החלט חיובי. אין ספק כי המפתח להמשך ההתקדמות נתון בידי המפקדים. נדרש לפתח ביוהל"ן ערוץ פרטני שיעסוק בסוגיה".
נראה שאולי עדיף לצבא כן לספור ולרשום מי הם החיילים חברי הקהילה, לפחות במידה והם מוצהרים ומעוניינים בכך, וזאת בכדי לטפל בנושא בצורה טובה הרבה יותר ולשפר את המצב הנוכחי. ועדיין, צריך להגיד לסיום שביחס לצבאות העולם, בטח במזרח התיכון, המצב בצה"ל הוא טוב מאוד.