צבא ההגנה לישראל, החיילים של כולנו, נחשב לגוף התקשורתי המסוקר ביותר במדינת ישראל. אנחנו אוהבים לעקוב אחרי הבנים והבנות שלנו, לדעת בכל רגע מה עובר עליהם. אנחנו לומדים את ההיסטוריה הצבאית שמספקת ברובה שלל הצלחות, אבל גם לא מעט מקרים קשים וכואבים. כולנו מכירים את המבצעים המרשימים, את הניצחונות המפוארים וגם את המקרים והסיפורים המרגשים. למרות זאת, נראה לנו שהצלחנו למצוא כמה עובדות והצלחות שחלק מאתנו לא מכיר:
מספרים של צבא קטן וחכם
על פי המכון למחקרי ביטחון לאומי, שבראשו עומד האלוף במיל עמוס ידלין, נכון לשנת 2014 משרתים בצה"ל 176,500 חיילים. מחישוב מהיר עולה שרוב הצבא מורכב מג'ובניקים, כולם חשובים כמובן, כאשר מסך המספר הזה יש רק 26 עד 30 אלף לוחמים. לצה"ל יש 16 אוגדות, 2,840 טנקים ו-650 מטוסים ומסוקים. עוד עולה מנתוני המכון, כי בנטל המילואים נושאים 445,000 אזרחים.
פז"ם של כבוד
בין אם אתה טוראי ובין אם אלוף, לפז"ם יש משקל גדול מאוד בשרות. ידוע כי החייל המבוגר ביותר בעולם היה דוד לסקוב, ששירת עד גיל 85 והרנ"ג המבוגר בעולם היה טאיטו, שבגיל 70 עוד הריץ חיילים על רחבת המסדרים. לשניים האלה אנחנו יכולים לצרף את דיוויד טפרסון, שבגיל 84 היה המילואימניק הוותיק בעולם, וזה עוד לא הסוף. צה"ל מחזיק שיא גינס נוסף - אורי גיל, תא"ל במיל, היה טייס הקרב המבוגר ביותר בעולם, כאשר בגיל 60 הוא עוד עשה דווארות באוויר עם מטוס ה F-16.
"רפסודת ההקאה" של החובלים
אתם יודעים כיצד בוחנים את יכולות הפיקוד של מלש"בים בגיבוש חובלים? אז ככה - לוקחים רפסודה קטנה, מעמיסים עליה כ- 25 מלש"בים וזורקים אותם להתנדנד בלב ים. תוך כדי, הם צריכים לבצע משימות במהירות ואפילו למלא דפי שאלות, כמובן מבלי ליפול או להתבלבל מהגלים החזקים. את הפעולה הזו מכנים "רפסודת ההקאה" ודי ברור למה. מתוך 2,000 מלש"בים שרוצים להיות חובלים, כ-90 עוברים את הגיבוש ורק פחות מחצי מהם מסיימים את הקורס עצמו.
מזוזה באוהל
פסק ההלכה שניתן על ידי הרבנות הצבאית עוד בשנות ה-60, קובע שכל אוהל צבאי שנבנה ליותר מ- 30 ימים חייב במזוזה. ישנו סייג קל בנושא, כאשר על פי הפסיקה של הרבנות, רק אוהל שרוחבו עולה על שני מטרים וגבהו על 80 סנטימטרים, מחויב בכך.
גינס חיל הים
אם כבר דברנו על חיל הים, האם ידעתם שחיל הים הישראלי היה הראשון בעולם שניהל קרב טילי ים- ים? זה קרה במהלך מלחמת יום כיפור, אז נעו חמישה סטי"לים של צה"ל לכיוון החוף הסורי, כשחיל הים שלהם הפך לקורבן הראשון בעולם של קרב מהסוג הזה. מול הצי הישראלי נלחמו חמש ספינות קרב סוריות, כשכולן מצאו את עצמן על קרקעית הים לאחר שנפגעו מטילי גבריאל. גם הסורים ירו כמה טילים, אבל אף אחד מהם לא פגע.
בכורה עולמית לחיל האוויר הישראלי
יש לנו צבא די קטן במושגים עולמיים וגם חיל האוויר שלנו לא מהגדולים שיש. למרות זאת, טייסי חיל האוויר הישראלי מחזיקים בשלל שיאים ובכורות עולמיות, יותר מחילות האוויר של ארה"ב, רוסיה או סין. גיורא אבן למשל, הוא טייס הסילון שהפיל הכי הרבה מטוסי אויב בקרב אוויר, 17 במספר. המקום השני שמור לטייס אמריקאי שהפיל 16. חיל האוויר הישראלי השיג מספר ענק של הפלות בכורה, למרות שאותם מטוסים שרתו בחילות אוויר רבים. הפעם הראשונה שמטוסי המיסטר, מירז', F-16 ו F-15 הפילו מטוס אויב בקרב אוויר, הייתה במדי חיל האוויר הישראלי. אפילו הפעם הראשונה שמסוק אפאצ'י הפיל מטוס בשמיים, היה זה מסוק בשרות חיל האוויר שלנו.
מטוס הקרב שהפיל ממשלה
הידעתם שממשלת ישראל הייתה הדבר הראשון שמטוס ה F-15 הצליח להפיל? זה קרה ביום שישי, 10 בדצמבר 1976, אז נחתו פה שלושת מטוסי ה- F-15 הראשונים של חיל האוויר. בגלל תקלות כאלה ואחרות, טקס קבלת המטוסים התחיל והסתיים מאוחר מהצפוי, מה שגרם לחלק משרי הממשלה להגיע לביתם אחרי כניסת השבת. חילול השבת של השרים הביא להצבעת אי אמון של החרדים נגד הממשלה, וכך נפלה ממשלת רבין הראשונה.
הבן המאומץ
לא מעט יחידות צה"ל מאומצות על ידי תורמים עשירים או ערים ברחבי הארץ. בזכות זה יש לחיילים שלנו חדרי כושר, ערבי יחידה מושקעים ושלל פינוקים. אבל לא רק בארץ יש מאמצים חביבים - במסגרת פרויקט "אמץ לוחם" יש 66 יחידות שמאומצות על ידי תורמים מהעולם. 54 מהן על ידי תורמים מארה"ב ומפנמה ו-7 על ידי תורמים מבריטניה. חוץ מאלה יש שתי יחידות מאושרות שמאומצות על ידי תורמים מאיי קיימן ואפילו אחת ממקסיקו ואחת מסינגפור.
הכי הרבה עיטורים במלחמה
כבוד לשריון הישראלי: אמנם אהוד ברק מוכר בתור החייל עם הכי הרבה עיטורים בצה"ל, אבל האם ידעתם שפלס"ר 7 זו הפלוגה שקיבלה הכי הרבה צל"שים במלחמה אחת? זה קרה במלחמת ששת הימים, אז הוענקו ללוחמי היחידה 9 צל"שים על גבורה שמעל ומעבר לדרישות התפקיד.
מעטים מול רבים
מדובר במושג שהפך לשם דבר בהיסטוריה הצה"לית, וגם פה יש כבוד לשריון הישראלי. במהלך "קרב עמק הבכא" התמודדו 150 טנקים של צה"ל, תחת פיקודו של אביגדור קהלני, לימי תא"ל, מול כ-500 טנקים סורים. זה הסתיים בנסיגה סורית שהשאירה מאחור הרבה מאוד עמודי עשן שעלו מהטנקים הפגועים.
הראשונים לזהות רקטות הם בכלל התותחנים
מאז למד צה"ל ליירט רקטות באוויר, הפכה מערכת כיפת ברזל לכוכב רוק מקומי, אייקון של ממש. אבל צריך להגיד שיש פה חיל, חיילים ויחידה, שאולי קצת עשו להם עוול - אלה הם התותחנים. למעשה, הם הראשונים לזהות רקטות שמשוגרות מרצועת עזה, ולצורך העניין גם מלבנון. את זה הם עושים עם מכ"ם מתקדם מסוג "רז". החיילים האלה עובדים צמוד לסוללות כיפת ברזל ומסייעים להם בפעולות היירוט.