"והעולם עמד מנגד". המילים הללו, שבזיכרון הקולקטיבי הישראלי מקושרות לשואה ולעובדה שרוב מוחלט של מדינות העולם לא עשו דבר כדי למנוע אותה, מוזכרות לאחרונה יותר ויותר בהקשר של המלחמה בסוריה. יש ישראלים הטוענים שהעולם שוב עומד מנגד ומאמינים שדווקא עלינו מוטלת החובה לסייע לתושבים הסורים; אחרים מתנגדים בחריפות לכל השוואה בין מלחמת האזרחים בסוריה ומלחמת העולם השנייה. אבל בינתיים בקנדה, קבוצה של ניצולים יהודים עושה בפומבי את הקישור המוסרי וההיסטורי.
הניצולים יצאו אמש (רביעי) אל התקשורת במסיבת עיתונאים באחד מרחובות בטורונטו. ורה שיף, ניצולה בת 90, דיברה על כך שהתמונות מחאלב מחזירות אותה אל הזוועות שחוותה כנערה צעירה. "אחרי השחרור שלי ב-1945, חשבתי שהעולם למד את הלקח", אמרה שיף. "אבל הנה אנחנו שוב באותו מצב, רואים את החדשות מחאלב, צופים בתיעוד גראפי של אזרחים חפים מפשע שנהרגים ונפצעים אנושות. באמת חשבנו שאנחנו נהיה האחרונים שיסבלו כך".
אבי בן לולו, יליד ישראל ומי שמנהל את מרכז ידידי שמעון ויזנטל לחקר השואה בטורונטו, אמר לעיתונאים: "השואה התאפשרה כי לא היה אכפת למספיק אנשים, לא מספיק מדינות נקטו בפעולה. בכנות, אנחנו חשים שאנשים קצת נרדמים בשמירה לנוכח הזוועות. אנחנו מקווים שפוליטיקאים ומנהיגים אחרים ישימו לב למתרחש – לא רק כאן בקנדה אלא גם בשאר העולם".
הווארד צ'נדלר בן ה-80 היה ילד בפולין הכבושה כשראה את משפחתו נרצחת לנגד עיניו. "משפחתי נגזלה ממני, ילדותי נגזלה ממני", אמר צ'נדלר. "החיים כפי שהיכרתי אותם נגנבו - והעולם עמד מנגד. היום אני צופה בחדשות ורואה שהעולם שוב עומד מנגד כשנגזלים חייהם של חפים מפשע".
חמישה ניצולים התייצבו לצד בן לולו במסיבת העיתונאים שכוסתה בתקשורת הקנדית. ב"טורונטו סאן" הזכירו כי מזכ"ל האו"ם באן-קי מון קרא לאחרונה ל"התערבות הומניטרית דחופה, פינוי וסיוע" לתושבי סוריה שנמצאים כבר חמש שנים בקו האש.