בשבוע שעבר התפרסמה במגזין היוקרתי "פוריין פוליסי" כתבה נרחבת במיוחד על ארגון חיזבאללה: על מצבו של הארגון בסוריה וכן, גם על ההתחמשות שלו. "במלחמה הבאה, אנשי חיזבאללה לא יישארו בלבנון, אלא יביאו את המלחמה לשטח ישראל", נאמר בכתבה. פעם אחר פעם, הם תיארו איך אנשי חיזבאללה, שיצברו ניסיון במלחמה בסוריה, יפלשו לישראל, יתקפו בסיסים של צה"ל ואפילו יכבשו יישובים. עוד ממשיכים ומספרים בכתבה: הם יסתערו על מאות ואלפי לוחמים, ולצדם טנקים וכלי מלחמה נוספים שעליהם שמו את ידם בסוריה, ואלו יופעלו נגד ישראל. לא עבר הרבה זמן, וכותרות דומות הופיעו גם בעברית. "אם זה יקרה וחיזבאללה ינסה לבצע תקיפות קרקעיות נרחבות בסגנון של צבא סדיר, יטבחו בהם", אומר לנו מנגד גורם ביטחוני.
מצד אחד, מצבו של חיזבאללה אינו מזהיר. הארגון איבד מאות לוחמים בסוריה, הרבה יותר נפצעו. בגדול - הם שקועים עמוק מאוד בבוץ הסורי, מה שללא ספק, מונע וכנראה שגם ימנע מהם מהלך חריג מול ישראל. "ראינו שגם התגובות שלהם בתגובה לתקיפת שיירות וחיסול פעילים, היו מאוד מדודות כדי לא להגיע למצב של מלחמה", אמר לנו הגורם.
מנגד, חיזבאללה הצליח לשים את ידו על כמות גדולה מאוד של טילים ורקטות, הרבה יותר ממה שהיה להם ערב מלחמת לבנון השנייה, כאשר על פי הערכות, לארגון יש כיום כמאה אלף טילים ורקטות המכסים כמעט את כל שטחי ישראל. חלק גדול מהם מתקדמים ומדויקים.
כפי שכבר פרסמנו בעבר, יש לחיזבאללה טילים מסוג סקאד לדגמיו השונים, M-600, טילי פאתח-110 ועוד. לדברי ג'פרי וויט, מומחה לצבא וביטחון במכון וושינגטון למדיניות במזרח התיכון, "לחיזבאללה יש כעת את היכולת לפגוע בטילים מונחים ברחבי ישראל. הוא יכול לפגוע במטרות בתוך ישראל בדיוק רב, לרבות באזורים במרכז ובדרום, בעמדות פיקוד, בשדות תעופה וביעדים כלכליים משמעותיים". עוד אמר שלידי חיזבאללה הגיעו גם מערכות טילים מתקדמות נגד מטוסים, טילי חוף-ים וטילי שיוט. "זה חדש, אם 99 אחוז מהפעילות הימית ב-2006 הייתה בצד הישראלי, אז במלחמה הבאה הפעילות הימית תיראה אחרת", טען ווייט. ב"פוריין פוליסי" הוסיפו שחיזבאללה יסתער על יישובים ישראלים, תוך כדי שהם משתמשים בתותחים ובטנקים - ממש כמו צבא סדיר.
"זאת תהיה הטעות הכי גדולה שלהם"
"אם זה משהו שהם באמת ינסו לעשות, זאת תהיה הטעות הכי גדולה שלהם", אומר לנו סא"ל במיל' א', טייס קרב במילואים ובעבר איש מודיעין בחיל האוויר שהשתתף גם במלחמת לבנון השנייה. "ברור שגם במלחמה הבאה יפלו פה טילים, אולי גם תהיה חוליה שתצליח לעבור את הגבול, סביר להניח שברמה הטקטית יש להם עוד כמה הפתעות, אבל ברגע שהם יעברו למסגרות גדולות הם פשוט יחוסלו, אגב, בעיקר מהאוויר ומארטילריה".
"הכנות של כוח גדודי, של טנקים ושל אלפי חיילים, זה משהו שמאוד קשה להסתיר. זה משהו שכצבא, קל לראות באופן יחסי. זה לא סיפור גדול להבריח חוליה של חמש או עשר לוחמים עם טילי נ"ט, אבל כשזה מאות לוחמים וגם כלים כבדים - אז יש פה גם לוגיסטיקה מורכבת, אוכל, תחמושת ועוד ציוד וזה עוד לפני שאנחנו מדברים על הכוח עצמו. עוד לפני שחייל צה"ל הראשון יראה אותם בעין, הם יעלו עשן", הסביר.
דוגמה טובה לזה קיבלנו במלחמת לבנון השנייה. כבר בשעות הראשונות של המלחמה, הצליח חיל האוויר הישראלי להשמיד את רוב רובו של מערך הטילים ארוכי הטווח של חיזבאללה, "כי זה גוף גדול שדורש משגר גדול והכנות הרבה יותר מורכות לפני שיגור", מסביר לנו סא"ל א'. "אם הם יגיעו למצב הזה, לצד כל הניסיון שצברו בסוריה, בסוף הם ימצאו את עצמם מול צבא סדיר גדול ומשוכלל הרבה יותר, שבנוסף יש לו יתרון מובהק באוויר".
מבלי להיכנס לפרטים הוא מציין: "חיל האוויר לא מתאמן על מטרות ברזל ריקות. נכון שמערכות נ"מ בידי חיזבאללה יכולות להציק, אבל זה לא יהיה מעבר לזה. לא יקרה פה משהו שימנע פעילות של חיל האוויר, יבלום מבצע או משהו כזה. החיל מאומן לפעול בשמיים עוינים. מקסימום ייפול מטוס או שתיים, זו מלחמה". נציין כי גם מהטילים של חיזבאללה, מסרבים להתרגש בצה"ל. שאמנם ישנה הסכמה לגבי כך שיפלו פה הרבה מאוד טילים, אבל מנגד, המערכה הבאה תפגוש, בניגוד לעבר, מערכות ליירוט טילים. משהו שלא היה פה ב-2006.
אז מה כן יקרה במלחמת לבנון השלישית? "ייפלו פה טילים, אולי גם יצליחו להחדיר חוליה למקום כזה או אחר, בטח שלפגוע בחיילים. אבל מצד שני, זה לא יסתיים כמו ב-2006. מה שקרה בדחייה זה רק אות הפתיחה למה שחיזבאללה יספגו אם ינסו ללכת למערכה נוספת". אם לסכם את דברי המומחים, לא צריך להתרגש מאיומים ש"מקורבי חיזבאללה" מפיצים כדי לייצר משוואה מול ישראל. "כן יהיו הרוגים, כן זה יכול להתפקשש. אבל זה ממש לא יהיה 'חורבן בית שלישי', וכנראה שגם רחוק מזה".