השבוע (ג') חשפו האיראנים בטקס נוצץ במיוחד את מטוס הקרב החדש שלהם, ה"כּוֹסָר". כפי שפרסמנו זמן קצר אחרי החשיפה המרעישה, הצחוק המתגלגל שבקע מהבור ומהפנטגון הרעיד גם את מערכת פז"ם. ועכשיו ברצינות: לא צריך להיות מומחה גדול כדי להבין שמדובר ב"שדרוג" של ה-F-5, מטוס קרב אמריקני ישן במיוחד שעבר עבודות צבע ופחחות בחסות תעשיית המכונאים האיראנית.

אבל זה לא מפתיע. הפדיחה הזו מתווספת לשורת הפדיחות שסיפקו התעשיות הביטחוניות של איראן בעשורים האחרונים. פעם אחת זה מטוס קרב חדש, פעם אחרת זה טנק שובר שוויון – ולפעמים זה סתם ניסוי בטילים שזויף בתכנות עריכה מפוקפקות.

למעשה, אם מקשיבים היטב להצהרות האיראניות, הם בטוחים שהצליחו לעקוף את היכולות של צבא ארה"ב. כמו שאמר לי אחד מכרי, שצבר כמה אלפי שעות טיסה ויודע לא מעט על מטוסים, העניין תמוה. "טיפשים הם לא, אבל ככה הם מתנהגים. אולי הם חושבים שאנחנו כאלה".

נכון למועד פרסום הכתבה, אנחנו לא יכולים להיכנס לראש של האיראנים ולהבין בדיוק למה הם פועלים כך. אנחנו כן יודעים לספר על החידושים מרחיקי הלכת שהם חשפו בשנים האחרונות. כך נראית ומתנהגת תעשייה ביטחונית ברמה של מפעל ג'ינסים ממלזיה.

#1 "מטוס חמקן"

זו לא הפעם הראשונה שאיראן משתמשת במטוס קרב ישן ומציגה אותו כחדש. כשראינו את הפרסום על הכוסר, נזכרנו במוצר אחר מייד אין איראן - "קאהר 313". על פניו, הוא היה חמקן מאיים שנראה כמו פרי אהבתם של F-22 ו-F-35, אבל בחינה מעמיקה יותר הפכה אותו לפדיחה של 2013.

מטוס קרב קאהר 313 (צילום: http://theaviationist.com)
קאהר 313. מושלם | צילום: http://theaviationist.com

"תא הטייס נראה בסיסי מדי עבור מטוס מודרני, ומצויים בו כלים שבדרך כלל מוצאים במטוסים פרטיים", חרצו המומחים. "האף של המטוס כל כך קטן שאין סיכוי להכניס שם רדאר. משאבות האוויר קטנות מדי ומזכירות כלים בלתי מאוישים, ולחלק של המנוע חסר צינור פליטה, כך שכל המטוס יכול להישרף ברגע הראשון. ומעל להכל - המטוס קטן מדי. זה נראה שהטייס יושב במטוס מיניאטורי".  במקרה הזה, אין מצב שהחמקן יעלה לאוויר – גם אם ידחפו אותו ממש חזק מאחור. כן, האיראנים שחררו סרטון של המטוס באוויר, אך ככל הנראה מדובר בכלל בטיסן בעל מבנה דומה.

שנתיים קודם לכן הפתיעו האיראנים עם מטוס קרב נוסף, ה"סאעקה", שבאופן חשוד נראה גם הוא כהעתק של ה-F-5 עם טאצ'ים קטנים של F-18. לפי האיראנים, למטוס יש טווח של 3,000 ק"מ והוא מסוגל להפיל חימוש מונחה מדויק. הקצינים בצה"ל איתם שוחחנו הסכימו שהאיראנים הצליחו לשפר את יכולות המטוס בעזרת תוספת של משטח היגוי, שינוי בכונסי האוויר וכמה מערכות רוסיות – אך לא מעבר לכך.

#2 "קוף בחלל"

כשצריך לפרגן, מפרגנים. בתחום הטילים דווקא יצא לאיראנים שם לא רע – ובצדק - אבל גם פה הם אוהבים לעגל פינות. בשנת 2013 דיווחה סוכנות הידיעות האירנית IRNA שהרפובליקה האסלאמית הצליחה לשגר קוף חי לחלל ולהחזירו בשלום לכדור הארץ.

אם הידיעה נכונה, הרי שאלה חדשות מדאיגות משום שהמשמעות שלהן היא יכולת גבוהה בתחום הטילים הבליסטיים. האיראנים אף טענו שמדובר בשלב אחד לפני שיגור אסטרונאוט לחלל - יכולת ששמורה למעט, אבל ממש מעט מדינות, כאלה שיכולות לשגר טילים כבדים למקומות רחוקים.

אבל גם פה יצאו המומחים נגד הטענות של האיראנים, והצהירו שבכלל לא בטוח שהם שיגרו קוף לחלל. לפי ה"טיימס" הלונדוני, בדיקת מומחים העלתה חשד שהקוף כלל לא המריא לשום מקום, בהסתמך על ההבדלים בין התמונות שפורסמו לפני ההמראה ואחריה.

#3 "כטב"ם חמקן"

בדצמבר 2011 נחת בשלמותו כטב"ם אמריקני מסוג RQ-170 בשטח איראן. זה היה רק עניין של זמן עד שהאיראנים יציגו כלי חמקני דומה משלהם, וזה בדיוק מה שקרה באוקטובר 2014: מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה הצהיר שהאיראנים הצליחו לייצר מל"ט חמקני בהנדסה הפוכה. שנתיים אחר כך הם טענו שהם מייצרים דגם נוסף של המל"ט. בארה"ב טענו להגנתם שהטכנולוגיה שייכת לדור הקודם ולא מהווה סכנה. למרות זאת, האיראנים התעקשו והמשיכו לשגר איומים.

ה-RQ-170 סנטינל  (צילום: twitter)
הכטב"ם האמריקני בידיים איראניות | צילום: twitter

ואז הגיע מאי המתוח של 2018. המל"ט החמקני חדר לשטח ישראל באזור בקעת הירדן והופל על ידי מסוק קרב. מרוב שהוא היה חמקני, חיל האוויר הישראלי הצליח לעקוב אחריו מההמראה בסוריה ועד ההפלה.

ואם כבר מדברים על מטוסים ללא טייס, אסור לשכוח את ה"קראר". לדברי האיראנים, מדובר במל"ט חמוש וחדשני באורך ארבעה מטרים. המומחים טוענים שזה העתק של מל"ט יפני בשם QTW.

#4 "הטנק הטוב בעולם"

בשנת 2013 עצרו מנהיגי העולם את נשימתם כשהאיראנים חשפו את הטנק החדיש וה"טוב בעולם", ה"זולפיקאר". במקביל הם חשפו גם את ה"סמסם". כמה שעות חלפו והמומחים גילו שמדובר בכלל בטנק M-60 ישן שעבר תחת ידם של פחחים איראנים בניסיון להידמות לאברהמס האמריקני.

אבל האיראנים לא נחים על זרי הדפנה: בשנת 2017 נחשף טנק חדש בשם "כראר" במעמד שר ההגנה האיראני, חסין דהקאן. גם הפעם, הם טענו שהם ייצרו את הטנק הטוב בעולם ומומחים מערביים סתרו אותם. המומחים הסבירו כי מדובר באחד ממאות טנקי T-72 מתוצרת ברית המועצות עליה השלום שאיראן מפעילה.

טנק הכראר 2017
כראר מודל 2017. T-72 בתחפושת

כמו בזרוע האוויר, האיראנים עשו קצת פחחות, הוסיפו מעט מיגון והרחיבו את שטח אחסון הפגזים, אבל לא מעבר לכך. טענות המומחים ממש לא מנעו מהם להתחייב לייצר מאות יחידות מהדגם החדיש.

#5 "תותח נייד"

בשנת 2011 חשפו האיראנים תותח נייד חדש על בסיס משאית לא רעה בכלל, שיכול לירות פגזים מדויקים לטווח של 40 ק"מ לפחות. שוב היו אלה המומחים שטענו שההרכבה של התותח למשאית - פעולה לא מתוחכמת מדי במאה ה-21 - נראית מאולתרת.

תותח מתנייע איראן
תותח נייד. יתפרק בירי

אחרי בחינה ראשונית הם טענו שאם התותח יירה, כל העסק פשוט יתפרק, ואחרי בחינה מעמיקה יותר הם קבעו שאי אפשר לטעון בו בכלל פגזים. ככל הנראה מדובר בענתיקה אמריקנית שהניחו על משאית וריתכו.

#6 "צוללת"

האיראנים לא מזניחים את חיל הים שלהם. בתחילת 2010 הם חשפו ארבע צוללות חדשות מסוג "גאדיר", צוללות חמקניות שמסוגלות לשגר טילים ים-קרקע ולפעול גם במים רדודים.

בחיל הים הישראלי לא ממש התרגשו מהרכש החדש, בעיקר כי לא בטוח שהן באמת מסוגלות לצלול - ובטח שלא לאורך זמן. לדברי גורמים בצבא, הצוללות האיראניות ננסיות ואורכן 20 עד 25 מטר בלבד, הן כלל לא מסוגלות להגיע לחופי ישראל - וספק אם הן מסוגלות להתמודד עם הצי האמריקני. לגאדיר קדמה צוללת נוספת, "נהנג", וגם פה נראה שמדובר בחיקוי של צוללת סובייטית ישנה.

#7 טילים בליסטיים

האיראנים מעולים בטילים, אבל לפעמים הניסויים שלהם נראים יותר כמו סרט גמר במגמת הקולנוע של מתנ"ס חביבה. בשנה שעברה הם פרסמו סרטון בו ניתן לראות שיגור של טיל בליסטי חדש שיכול לשאת מספר ראשי נפץ ולהגיע לטווח של 2,000 ק"מ.

די מהר, גורמי מודיעין בכירים בארה"ב טענו שסרטון השיגור הוא מזויף - ושמדובר בסרטון מניסוי כושל שהתרחש שבעה חודשים קודם לכן. ככל הנראה, הם חתכו מהסרטון את השניות הספורות בהן שהה הטיל באוויר לפני שהתפוצץ, חיברו את הקטע לסרטון אחר – ויצרו לעצמם טיל בליסטי חדש.

עימאד (צילום: סוכנות הידיעות תסנים)
"עימאד", אחד הטילים בארסנל האיראני. נחשף בשנת 2015 | צילום: סוכנות הידיעות תסנים

עצרנו במספר 7. הרשימה הזו הייתה יכולה להיות ארוכה בהרבה, אבל כבר נהיה לנו לא נעים מהפרסים. "או שמדובר בדיסאינפורמציה ירודה, או שמישהו שם עובד ממש קשה כדי למצוא חן בעיני השליט ולהצדיק את המיליארדים שמושקעים בתעשייה", הסביר לנו גורם בצה"ל.

עוד בפז"ם:
>> מתח באוויר: ישראל VS איראן